Zaķim piespriež publisku kaunināšanu (434)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu izskatīšanas komisijas deputāti, vērtējot «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa automašīnas iegādes gadījumu, atzina, ka ir pārkāpts ētikas kodekss, un nolēma piespriest viņam augstāko iespējamo sodu - publisku kaunināšanu.

Komisija nolēma izteikt deputātam rakstisku brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Kā ziņots, pēc portāla «Pietiek.com» vēstītā, Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas «Volvo XC60», nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokli (PVN). Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar «Mūsa Motors Rīga» saistībā ar šo lietu tikusi apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro (700 latus), lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma.

Frakcijas biedri sodīt deputātu nevēlējās

Zaķa iespējamos pārkāpumus vērtēja viņa frakcijas biedri, taču sodīt deputātu nevēlējās, jo viņš esot apmierinājis frakcijas iepriekš izteiktās prasības, kā risināt gadījumu ar automašīnas iegādi, - viņš atvainojies, paudis nožēlu un solījis samaksāt PVN, atpērkot automašīnu no sava uzņēmuma.

Pēc «Vienotības» frakcijas sēdes frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne (V) žurnālistiem uzsvēra, ka frakcija pieņēma zināšanai to, ka iepriekš izteiktās vēlmes patlaban ir apmierinātas, un netikusi izskatīta iespēja, ka Zaķis varētu atkāpties no frakcijas vadītāja amata. Par to būtu pamats runāt, ja frakcijas prasības netiktu apmierinātas, piebilda politiķe.

Zaķis atzīst, ka kļūdījies

Arī Zaķis žurnālistiem klāstīja, ka savu rīcību nožēlo un uzskata, ka šajā gadījumā ir saskatāma zināma «ētiskas dabas problēma» un viņš pieļāvis kļūdu. Zaķis atzina, ka automašīnas iegādes gadījumā nebija korekti izvēlēties scenāriju, «kurš pieņemams katram uzņēmējam».

Seržants: Zaķis rīkojies «kā zilonis trauku veikalā»

Komisijas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) pauda viedokli, ka Zaķis kā uzņēmējs esot rīkojies kā tūkstoši citu uzņēmēju, savukārt kā deputāts rīkojies «kā zilonis trauku veikalā».

Arī deputāte Janīna Kursīte-Pakule (V) atzina, ka «Vienotības» frakcijas vadītāja rīcība nav bijusi «ētikas augstumos». Tomēr viņa vaicāja, vai arī citi deputāti neizmanto automašīnas, kas reģistrētas uz uzņēmuma vārda. Viņa arī uzsvēra, ka ar neētisku rīcību nevar sasniegt ētisku rezultātu, jo šajā gadījumā esot uzlauzts privātais e-pasts.

Rusiņš: nepieciešams pārbaudīt visas automašīnas, kas ir Saeimas autostāvvietā

Savukārt deputāts Gunārs Rusiņš uzsvēra, ka nepieciešams pārbaudīt automašīnas, kas ir Saeimas autostāvvietā, pārbaudot informāciju par to īpašniekiem, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos.

Deputāts Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) izteicās, ka šajā gadījumā, piemērojot sodu, sabiedrībai ir jāraida signāls, ka «tiecāmies pēc ideāla», nevis rīkojāmies tikai tāpēc, lai sodītu deputātu.

Komentāri (434)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu