Pasaules lielvaras atvieglotas par Grieķijas vēlēšanām (28)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules lielvaru pārstāvji pirmdien izjūt atvieglojumu par parlamenta vēlēšanu iznākumu Grieķijā, vienlaikus norādot, ka bez kavēšanās ir jāizveido valdība, kas pildītu Atēnu ar starptautiskajiem aizdevējiem panākto vienošanos.

Svētdien notikušajās vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi konservatīvā partija «Jaunā demokrātija» (ND), un kopā ar otru memoranda atbalstītāju politisko spēku - sociālistu partiju PASOK - tai parlamentā ir pietiekami daudz balsu koalīcijas valdības izveidei.

«Mēs ceram, ka vēlēšanu rezultāti ļaus valdību izveidot jo drīz,» apliecināja Eiropas Padomes un Eiropas Komisijas prezidenti Hermans van Rompejs un Žozē Manuels Barrozu. «Mēs būsim līdzās Grieķijai - Eiropas Savienības (ES) un eirozonas ģimenes loceklim.»

Obama: Grieķija eirozonā - mūsu interesēs

ASV prezidents Baraks Obama uzskata - «tas ir visu mūsu interesēs, ka Grieķija paliek eirozonā un respektē savas saistības īstenot reformas,» apliecināja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ļāvis noprast, ka tas ir gatavs no jauna pārrunāt Grieķijas 130 miljardu eiro glābšanas programmu, tomēr Berlīne ļāvusi noprast, ka fundamentālas līguma pārrakstīšanas nebūs.

«Mēs esam gatavi sākt sadarbību ar jauno valdību jautājumā par turpmāko ceļu, kā palīdzēt Grieķijai sasniegt tās mērķus attiecībā uz finanšu stabilitātes atjaunošanu, ekonomisko izaugsmi un darbavietām,» teikts SVF paziņojumā.

Vācija viena no pirmajām apsveicējām

Vācijas kanclere Angela Merkele bija viena no pirmajām, kas apsveica ND līderi Antoni Samaru ar viņa partijas uzvaru vēlēšanās, apliecinot - viņa ir pārliecināta, ka Atēnas pildīs savus solījumus un samazinās izdevumus, lai varētu turpināt saņemt starptautiskā aizdevuma naudu.

«Viņa apliecināja, ka strādās, balstoties uz to, ka Grieķija izpildīs savas Eiropas saistības,» teikts Vācijas valdības paziņojumā par Merkeles sarunu ar Samaru.

Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle sacīja, ka izjūt atvieglojumu par Grieķijas vēlēšanu iznākumu, vienlaikus izslēdzot iespēju, ka varētu tikt veiktas būtiskas pārmaiņas starptautiskās sabiedrības prasībās attiecībā uz reformu īstenošanu Grieķijā.

«Esmu tiešām atvieglots par Grieķijas vēlēšanu iznākumu. Tas ir balsojumus par Eiropu,» sacīja Vestervelle.

«Imperatīvs ir ātra rīcībspējīgas valdības izveidošana (..), tā ir lielāka fiskāla disciplīna, izaugsme un konkurētspēja,» norādīja ministrs. «Grieķijas vēlēšanu rezultāti nozīmē, ka nebūs nekādu atlaižu, jo ir jāīsteno tas, par ko mēs esam vienojušies. Līgumā nevar būt nekādu būtisku izmaiņu.»

Uzvar aizdevuma saistību atzinēji

Grieķijā svētdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās sīvā cīņā uzvarējušas partijas, kas atbalsta skarbos taupības pasākumus, kuri apmaiņā pret aizdevumiem apsolīti starptautiskajiem kreditoriem.

Pirmajā vietā ar 29,7% balsu izvirzījusies konservatīvā partija ND.

Kreiso radikāļu koalīcija (SYRIZA), kas iestājusies pret saistībām, kuras noteiktas starptautiskā aizdevuma līgumos, ierindojusies otrajā vietā, iegūstot 26,9% balsu.

Savukārt centriski kreisā partija PASOK ieguvusi 12,3% balsu.

Uzreiz pēc sākotnējo rezultātu izziņošanas ND līderis Antonis Samars paziņoja, ka Grieķijas tauta ir paudusi savu vēlmi palikt eirozonā.

«Mēs lūgsim politiskos spēkus, kas dala kopīgu mērķi paturēt valsti eiro (..), pievienoties nacionālās vienotības valdībai. Valsts nedrīkst zaudēt ne minūti,» uzsvēra Samars.

ND līderis solīja godāt Grieķijas saistības, bet norādīja, ka vēlas atvieglot tautā nepopulārās ES un SVF glābšanas programmas nosacījumus.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu