Piešķir kārtējos 20 000 latu Talsu traģēdijas upura vecākiem (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru kabinets šodien no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķīra 20 000 latu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), lai tas varētu izpildīt Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palātas 2011.gada 15.marta spriedumu un samaksāt šo naudas summu kā morālā kaitējuma kompensāciju Gunaram un Anitai Antāniem par viņu bērna bojāeju 1997.gadā notikušajā Talsu traģēdijā.

Minētais AT Civillietu tiesu palātas spriedums stājās spēkā pirms nepilna mēneša - 17.maijā, kad AT Senāta senatoru kolēģija atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību šajā lietā. Kasācijas sūdzību par AT Civillietu tiesu palātas 2011.gada 15.marta spriedumu bija iesniedzis VUGD.

Antāni no valsts Iekšlietu ministrijas (IeM) un VUGD personā kopumā prasīja piedzīt viena miljona latu lielu kompensāciju par ciešanām, kuras viņiem radījusi bērna nāve. Šajā lietā AT 2008.gada 30.oktobrī nosprieda piedzīt no VUGD kopumā 100 000 latu, taču AT Senāts 2009.gada decembrī spriedumu daļēji atcēla un lika lietu atkārtoti izskatīt AT Civillietu tiesu palātai, kas 2011.gada 15.martā Antānu prasību apmierināja daļēji, piedzenot 20 000 latu, bet pārējā daļā prasību noraidīja.

Kā ziņots, Antāni prasībā bija norādījuši, ka viņu bojāgājušajam dēlam traģēdijas brīdī bijuši 13 gadi, - viņš bijis pietiekami patstāvīgs, lai draugu pulkā apmeklētu pasākumu, taču šāds vecums neesot bijis pietiekams, lai viņš spētu patstāvīgi noteikt piedāvāto atrakciju drošumu un iespējamos draudus dzīvībai.

Talsos rīkotajā iekšlietu iestāžu pasākumā nebija paredzēta dzīvības zaudēšanas riska iespēja, tāpēc bojāgājušais jaunietis un vecāki paļāvušies uz Latvijas valsti un pasākuma organizatoru spēju garantēt drošību.

1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas «Kamaz» bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Par Talsu traģēdijas nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu tiesā tika iesniegtas vairāk nekā desmit prasības. Vairākas no tām tagad ir izskatītas un tiesas spriedumi - stājušies spēkā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu