Pirms uzbrukuma Bērings-Breivīks lietojis medikamentu «kokteili» (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Norvēģijas labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, pirms pērn jūlijā sarīkoja uzbrukumus, kuros gāja bojā 77 cilvēki, lietojis efedrīna, kofeīna un aspirīna kokteili, kas pastiprina fiziskās un garīgās spējas, bet Norvēģijā ir nelegāls, tiesai Oslo ceturtdien teica eksperts.

Šāds vielu kokteilis ir aizliegts Norvēģijā, ASV un citās valstīs, bet tas ir populārs kultūristu vidū, kā arī bieži tiek izmantots svara zaudēšanai un kā stimulants.

«Viņš bija viegli līdz vidēji noreibis no lielas iedarbības uz centrālo nervu sistēmu,» tiesas prāvas 28.dienā paziņoja Norvēģijas Sabiedrības veselības institūta profesors Jergs Merlanns.

33 gadus vecis ekstrēmists tikai dažas stundas pirms uzbrukumiem uzņēma par 50% lielāku šā kokteiļa devu, nekā ir atļauts Eiropas Savienībā. Bērings-Breivīks tiesai norādīja, ka narkotisko vielu kokteilis ļauj «smadzenēm absorbēt vairāk skābekļa, kas uzlabo fiziskās un garīgās spējas».

Merlanns paskaidroja, ka efedrīns palielina pašpārliecinātību un personas vēlmi riskēt, bet Bēringa-Breivīka uzņemtais kofeīna daudzums pielīdzināms tam, ko var uzņemt, izdzerot «četras līdz sešas lielas krūzes vidēji stipras kafijas».

Vairākus mēnešus pirms uzbrukuma ekstrēmists lietoja anaboliskos steroīdus, lai palielinātu savu muskuļu masu.

Algos cilvēkus, kas pavadīs laiku ar Breivīku

Norvēģijas cietums, kur par 77 cilvēku noslepkavošanu varētu tikt ievietots Anderss Bērings-Breivīks, algos cilvēkus, kam ar viņu būs jāpavada laiks, ceturtdien vēsta mediji.

Ja ekstrēmists nonāks cietumā, viņam parastie kontakti būs liegti, lai nepieļautu situāciju, kad tiek sagrābti ķīlnieki, laikrakstam «Verdens Gang» apliecināja Ilas cietuma direktors Knuts Bjarkeids.

Baidās, ka Breivīks sagrābs ķīlniekus

«Daudzi pasākumi, kas tiek veikti saistībā ar Bēringu-Breivīku, tiek īstenoti, lai izvairītos no ķīlnieku sagrābšanas, kas viņam varētu būt vienīgais veids, kā izkļūt cauri visām dažādajām drošības sistēmu kārtām, kas ir izveidotas starp viņu un brīvību,» norādīja amatpersona.

«Līdz ar to atļaut normālus kontaktus ar citiem ir neiespējami,» piebilda Bjarkeids.

Algos «spēļu biedrus»

Lai Bērings-Breivīks stingrā režīma cietumā neatrastos pilnīgā izolācijā, viņam būs atļauts sportot kopā ar sargiem un tiks algots kāds cilvēks, kas ar viņu spēlē šahu un piedalās citās aktivitātēs, paskaidroja amatpersona.

«Mēs plānojam ap viņu izveidot profesionālu kopienu, kurā būtu darbinieki un nolīgti profesionāļi,» Bjarkeids sacīja laikrakstam.

Amatpersona nevarēja pateikt, cik šādi pasākumi varētu izmaksāt.

Likumi neļauj cietumnieku turēt ilgstošā izolācijā

Atbilstoši Norvēģijas likumiem cietumniekus nedrīkst ilgstoši turēt pilnīgā izolācijā, jo tas tiek uzskatīts par nepiemēroti cietsirdīgu sodu.

Bērings-Breivīks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, no kuriem lielākā daļa bija jaunieši. Vēl 67 tika ievainoti.

16.aprīlī ekstrēmists stājās tiesas priekšā. Spriedums viņam tiks nolasīts jūlijā.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu