Pēc mūku aizdedzināšanās Tibetā aiztur simtiem cilvēku (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ķīnas drošības spēki ir aizturējuši simtiem cilvēku Tibetas autonomā rajona galvaspilsētā Lhasā pēc tam, kad svētdien Lhasā pašaizdedzinājās divi tibetieši, protestējot pret Ķīnas varu Tibetā, ziņoja ASV bāzētā raidstacija «Radio Brīvā Āzija» («Radio Free Asia»).

Vietējais ziņu avots raidstacijai pavēstīja, ka Lhasā tika aizturēti apmēram 600 tibetiešu - gan vietējie iedzīvotāji, gan svētceļnieki. Tie aizturētie, kas bija ieradušies Lhasā no Ķīnas teritorijas ārpus Tibetas, tika izraidīti.

Lhasā pirmoreiz notikušo pašaizdedzināšanos laikā pilsētā bija daudz tibetiešu budistu svētceļnieku, kas tur bija ieradušies uz Budas dzimšanas dienas gadskārtas svētkiem «Saga Dawa».

Izdzīvojušā liktenis nav zināms

Abi protestētāji, kas bija ieradušies Lhasā no Ķīnas teritorijas ārpus Tibetas, pašaizdedzinājās pie Džokhanga tempļa - populāras svētceļojumu vietas Lhasas centrā. Policija ātri nodzēsa liesmas. Viens no šiem protestētājiem nomira no apdegumiem, savukārt otrs izdzīvoja, bet viņa pašreizējā atrašanās vieta nav zināma.

Kopš 2011.gada pašaizdedzinājušies jau 30 cilvēki

Ķīnā tibetiešu apdzīvotos rajonos kopš 2011.gada marta ir pašaizdedzinājušies vairāk nekā 30 cilvēki, protestējot pret Ķīnas varas iestāžu reliģiskiem un kultūras spaidiem pret tibetiešiem. Vismaz 20 no šiem cilvēkiem ir miruši, liecina Tibetas tiesību aizstāvju grupu apkopota informācija. Svētdien Lhasā notikušās pašsadedzināšanās bija pirmās šajā pilsētā.

Ķīna: atbildīgs ir Dalailama

Ķīna ir paziņojusi, ka atbildība par pašaizdedzināšanos vilni jāuzņemas Dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu