Tibetā pašaizdedzinās divi mūki (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas dienvidrietumos Tibetas autonomā rajona galvaspilsētā Lhasā svētdien pašaizdedzinājās divi tibetiešu budistu mūki, un tie ir pirmie zināmie pašaizdedzināšanās gadījumi šajā pilsētā, ziņoja ASV bāzētā radiostacija «Radio Brīvā Āzija».

Mūki pašaizdedzinājās pie Lhasā esošā Džokhanga tempļa un nomira no gūtajiem apdegumiem. Viņi bija starp tibetiešu jauniešiem, kas bija sapulcējušies pie šā tempļa protestēt pret Ķīnas varu Tibetā.

«Drošības spēki nekavējoties ieradās un nodzēsa uguni, visi tūristi šajā rajonā tika norobežoti no notikuma vietas. 15 minūšu laikā rajons tika sakopts un nepalika nekādu incidenta pēdu,» radiostacijai stāstīja kāds aculiecinieks.

Nav pirmie šādi cilvēki

Ķīnā tibetiešu apdzīvotos rajonos kopš 2011.gada marta ir pašaizdedzinājušies vairāk nekā 30 cilvēki, protestējot pret Ķīnas varas iestāžu reliģiskiem un kultūras spaidiem pret tibetiešiem. Vismaz 20 no šiem cilvēkiem ir miruši, liecina Tibetas tiesību aizstāvju grupu apkopota informācija.

Drošības iestādes Lhasā telefonsarunā atteicās komentēt šo incidentu. «Mums vēl nav skaidrības par situāciju. Pagaidiet, līdz mediji nāks klajā ar paziņojumu,» sacīja amatpersona, kas atteicās nosaukt savu vārdu.

Kam jāuzņemas atbildība?

Ķīna ir paziņojusi, ka atbildība par pašaizdedzināšanos vilni jāuzņemas Dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu