Eiropas Parlaments rezolūcijā pret homofobiju piemin Latviju (166)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir jākļūst par paraugu homofobijas apkarošanā, uzsver Eiropas Parlaments (EP) šodien ar pārliecinošu vairākumu pieņemtajā rezolūcijā.

Pievienota apakšnodaļa par šodienas gājienu Rīgā

Rezolūcijā deputāti aplūko vairākus piemērus par tiesību aktiem vai lēmumiem, kas pieņemti vai izskatīti sešās valstīs - Krievijā, Ukrainā, Moldovā, Lietuvā, Latvijā un Ungārijā, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

Deputāti pauž nožēlu, ka minētie tiesību akti homofobiju un dažkārt arī vardarbību padara likumīgu un ka tiesību aktus izmanto, lai arestētu iedzīvotājus un piespriestu viņiem naudassodus, vēršoties arī pret heteroseksuāliem iedzīvotājiem, kas pauž atbalstu lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transpersonām vai ir iecietīgi pret viņiem.

EP uzsver, ka Eiropas valstīm, arī tām, kas nav ES dalībvalstis, - Krievijai, Ukrainai un Moldovai - jānodrošina aizsardzība pret naidīgiem izteikumiem un vardarbību un jānodrošina cilvēkiem, kas dzīvo viendzimuma partnerattiecībās, tāda pati cieņa kā citiem sabiedrības locekļiem.

Pirms balsojuma publiski pieejamie dokumenti liecina, ka Latvijas vārda pieminēšana rezolūcijā saistīta ar Rīgas domes deputāta Jāņa Šmita (GKR) aktivitātēm, izstrādājot priekšlikumus grozījumiem Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos, kas paredz aizliegt homoseksuālisma propagandu Rīgā. Ar šīm aktivitātēm bijis plānots novērst šogad Rīgā gaidāmo Baltijas praidu.

Visasāk par Latvijas vārda iekļaušanu deklarācijā uzstājusi Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienība, taču vēl dienu pirms balsojuma nav bijusi skaidrība, vai Latvijas vārds rezolūcijā parādīsies, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kopumā eiroparlamentārieši nosoda homofobiskus tiesību aktus un homofobijas izraisītu vardarbību un aicina ES dalībvalstis izskatīt iespēju ļaut homoseksuālistiem, biseksuāļiem un transpersonām slēgt reģistrētas partnerattiecības vai laulību.

EP pauž dziļu nosodījumu

Parlaments stingri nosoda jebkādu diskrimināciju dzimumorientācijas vai dzimumidentitātes dēļ un pauž dziļu nožēlu par to, ka ES lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu pamattiesības ne vienmēr tiek pilnībā ievērotas.

Deputāti pauž bažas par nesenajiem notikumiem, kas ierobežojuši vārda un pulcēšanās brīvību, balstoties uz nepareiziem pieņēmumiem par homoseksualitāti un dzimuma maiņu. Deputāti uzskata, ka minēto iedzīvotāju «pamattiesības tiks vairāk aizsargātas, ja šiem cilvēkiem būs pieejamas tādas likumīgas iespējas kā kopdzīve, reģistrētas partnerattiecības vai laulība», un aicina tās dalībvalstis, kas pašlaik nenodrošina šīs iespējas, apsvērt šādu rīcību.

EP aicina Eiropas Komisiju un dalībvalstis nodrošināt «ierosināt pasākumus, lai civilstāvokļa dokumentu spēkā esamība tiktu savstarpēji atzīta, pamatojoties uz savstarpējās atzīšanas principu».

Deputāti nosoda homofobisko vardarbību un draudus Sanktpēterburgā un Kijevā šā gada maijā. Viņi atgādina, ka ES nolīgumos ar trešajām valstīm ir iestrādāti nosacījumi par pamattiesību ievērošanu.

Vairāki cilvēki īsā akcijā godina heteroseksuālismu

Vairāki cilvēki šodien devās gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Bastejkalna pakājē esošajam klubam «Nabaklab», lai godinātu heteroseksuālismu, novēroja aģentūra LETA.

Gājiens ilga aptuveni piecas minūtes un tajā piedalījās mazāk nekā desmit cilvēku, taču akcijas norisi fiksēja plašs mediju loks un vēroja neliels bariņš garāmgājēju.

Radikālā vortāla «Publikai.lv» pārstāvis Ojārs Kapteinis norādīja, ka gājiena iecere ir godināt visus Latvijas vīriešu un sieviešu svētos kopības aktus, un pauda pārliecību, ka šāds solis pasargās Rīgu no Sodomas likteņa.

Pieci pasākuma dalībnieki uz saviem pleciem nesa divus metrus garu falla imitāciju, kas simbolizēja spēku, gaismu un auglību. Ar novēlējumu «aizbiedēt homo garu un stiprināt hetero garu» falla imitācija tika ienesta «Nabaklabā».

Daži akcijas vērotāji gan atzīmēja, ka veidojums vairāk atgādina lielu sērkociņu, tomēr pie ieejas «Nabaklab» šī nasta izraisīja Rīgas Pašvaldības policijas darbinieku pastiprinātu interesi. Kārtības sargi vēlējās noskaidrot gājiena organizatoru personas datus. Kapteinis norādīja, ka informāciju par sevi pašvaldībai darījis zināmus reizē ar iesniegumu par pasākumu, bet citi akcijas dalībnieki savu personas kodu atteicās atklāt. Pēc piecu minūšu ilgām pārrunām pašvaldības policisti neuzkrītoši atstāja notikuma vietu.

Kā ziņots, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti iepriekš pauduši bažas, ka praida pieļaušana Rīgā pilsētai varētu draudēt ar Sodomas likteni.

Kapteinis gan norādīja, ka gājiens nav vērsts pret praidu - akcijas mērķis ir miermīlīgi godināt heteroseksuālismu un šāda akcija varētu kļūt par ikgadēju pasākumu.

Komentāri (166)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu