Šovinisma pazīmes deputāta Jaundžeikara izteikumos (78)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Šorīt raidījumā "900 sekundes" viesojās Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdis Dzintars Jaundžeikars, kurš apdraudējumu mūsu valsts drošībai redz restrukturētās Parex bankas jaunā vadītāja Džona Gviljama personā. Argumentācija šādam nopietnam apgalvojumam no deputāta mutes izskanēja kā piezīmes ar šovinistisku piegaršu.

“..mēs runājam par Parex bankas jeb valsts bankas restrukturizāciju, nevienam nebija ne mazākās nojausmas, kas varētu šo banku vadīt, un pēkšņi mēs izlasām presē, ka šis cilvēks par Latviju nemaz īsti neko nezina," atklāj Jaundžeikars, uzsverot, ka "lielu daļu informācijas mēs diemžēl saņemam tikai no medijiem un tad domājam."

Tincināts, vai Parex bankas jaunais vadītājs var ietekmēt mūsu valsts nacionālo drošību, Nacionālās drošības komisijas vadītājs skaidro: "Ja tā ir valsts banka, jebkuram ir atbildība Latvijas valsts priekšā.

Un kāda var būt atbildība cilvēkam, kas ar šejieni vispār nav saistīts, viņš nav pilsonis,

ir pārliecināts augstā amatā sēdošais deputāts Jaundžeikars.

Retorikai - visi nepilsoņi apdraud valsts drošību, jo tikai pilsoņi rīkojas atbildīgi un neapdraud nacionālo drošību?

“Šim pilsonim ir maz saprašanas par Latviju, un viņš nevienu vārdu pat nesaprot latviski. Mums ir likums, kas nosaka, kādā valodā valsts uzņēmumi ir jāvada. Tās ir ļoti lielas bažas, kādas sekas būs.” Jāpiezīmē gan, ka likumdošanā ir precīzi atrunāts – ja darba līgumā subjekts ir minēts kā “ārzemju speciālists”, tad viņam tiek nodrošināts tulks. Savukārt jebkurā citā gadījumā citas valsts pilsonim ir jāapgūst latviešu valoda noteiktā laika posmā, parasti ne ilgāk kā gada laikā.

Antons Kursītis,  Valsts valodas centra Kontroles daļas vadītājs: "Valdes loceklim valoda ir jālieto C jeb augstākajā līmenī, izņemot gadījumus, ja viņš ir noformēts kā ārvalstu speciālists. Tad jānodrošina tulkojums valsts valodā. Ja Gviljams (Parex bankas jaunais vadītājs) uzskatāms par ārvalstu speciālistu, tad tam jābūt fiksētam līgumā." Tiesa, Parex banka pagaidām nav sniegusi komentārus par Gviljama darba līguma detaļām, tieši attiecībā uz šo jautājumu.

"Latvijas neatkarība balstās uz valsts uzņēmumiem"

"Es domāju, citās valstīs nopietni skatās, jo ir liela starpība vai tas ir privāts uzņēmums vai

valsts stratēģiskie uzņēmumi, uz kuriem balstās Latvijas valsts neatkarība,

apgalvo Jaundžeikars.

Būtu interesanti uzzināt, kurus uzņēmumus domāja deputāts, uz kuriem balstās Latvijas valsts neatkarība. Vai "Latvenergo", kas ražo elektrību, iepērkot 500 miljonus kubu gāzes gadā no "Gazprom" vasaļa "Latvijas gāzes"? Vai "Latvenergo" nodrošina mūsu valsts enerģētisko neatkarību, vai deputāts šeit domāja to neatkarību, kas nodrošina uzņēmuma monopolstāvokli, ļaujot tam ilggadēji gūt garantētu peļņu no iedzīvotājiem un vietējiem uzņēmumiem?

Vai varbūt Latvijas neatkarību nodrošina "airBaltic", kura vadītāja Flika privātkompānija iegādājusies uzņēmuma zīmolu ar paša satiksmes ministra Gerharda svētību?

Nav pārsteigums, ka lēmums par valsts bankas vadītāju iecelt ārzemnieku varētu nepatikt dažām politiskajām aprindām. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka tikpat svarīgi ir tuvākā nākotnē no pārstrukturētās Parex un Citadeles bankas atgūt lielāko daļu ieguldītā miljarda. Parex vadītāja Džona Gviljama reputācija ir starptautiski atzīta, un vismaz pagaidām nav iemesla apšaubīt viņa kompetenci, ja to ir atzinušas respektablas Eiropas kompānijas. Tādēļ pārsteidzīgi spriest vai pat izteikt secinājumus ar šovinistisku pieskaņu nav ne korekti, nedz pieņemami. Pat mūsu valstī.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu