Tiesa vēlreiz atliek jaunās lietas pret Timošenko izskatīšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas tiesa pirmdien atkal atlika lietas izskatīšanu pret bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu «United Energy Systems of Ukraine» (UESU), jo apsūdzētā, kas sūdzas par pastāvīgām spēcīgām muguras sāpēm, atrodas slimnīcā un uz tiesas sēdi neieradās.

«Tiesa nolēma, ka ir neiespējami lietu izskatīt bez apsūdzētās klātbūtnes,» paziņoja Harkovas Kijevas rajona tiesnesis Konstantīns Sadovskis, apmierinot atsevišķus apsūdzības un aizstāvības lūgumus.

Viņš nolēma, ka nākamā tiesas sēde notiks 25.jūnijā. Ja 51 gadu vecā Timošenko, kas jau izcieš cietumsodu, tiks atzīta par vainīgu jaunajās apsūdzībās, viņas cietumsodu var pagarināt līdz pat 2023.gadam.

Jaunā prāva pret Timošenko sākās 19.aprīlī, bet kopš tā laika jau ir divreiz atlikta, jo opozīcijas līdere sūdzas par spēcīgām muguras sāpēm, kuru dēļ var atrasties vien guļus stāvoklī.

Kopš 9.maija viņa atrodas Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma «Ukrzaļizņica» centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas Augstākā specializētā civilo un krimināllietu tiesa līdz 26.jūnijam atlika valsts bijušās premjerministres kasācijas sūdzības izskatīšanu par spriedumu tā dēvētajā gāzes lietā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas «Tēvzeme» līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

10.un 11.maijā Ukrainas kūrortā Jaltā bija paredzēts Centrāleiropas valstu samits, bet, tā kā liela daļa uz samitu uzaicināto prezidentu to boikotēja, protestējot pret izturēšanos pret Timošenko, samits tika atcelts. Tā vietā Ukrainas prezidentam Janukovičam Kijevā bija atsevišķas tikšanās ar Lietuvas, Moldovas, Polijas un Slovākijas prezidentiem.

Tagad Rietumvalstu līderi apsver iespēju arī boikotēt jūnijā gaidāmo Eiropas futbola čempionāta vīriešiem finālturnīru, lai tādējādi paustu savu attieksmi pret izturēšanos pret Timošenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu