Dzērājšoferu mašīnām iesaka speciālus numurus (328)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Lai mazinātu dzērājšoferu skaitu uz Latvijas ceļiem, viņiem vajadzētu noteikt vēl lielākus sodus. Tā uzskata teju puse cilvēku portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā. Aptaujā ieteikti arī dažādi citi patlaban neesoši soda veidi, piemēram, dzērājšoferu mašīnām piešķirt speciālus numurus, lai visi pārējie cilvēki redz, ka ar tām braukts reibumā.

Dzērājšoferu skaita mazināšanai aptaujā visbiežāk minēta naudassodu palielināšana. Tā domā 44% cilvēku. Īpaši šādu ideju atbalsta jaunieši vecumā līdz 30 gadiem. Kāds paudis, ka dzērumā braucošos varētu biedēt ar "sodu neizbēgamību - vairāk ceļu policistu uz ielām".

Uzlabot sodīšanas politiku

Aptaujā ieteikts ieviest konsekventu sodīšanas politiku, "piemēram, kā Vācijā. Pirmā reize - naudassods. Otrā reize - naudassods un jāapmeklē 12 reizes AA [Anonīmo alkoholiķu] grupu tikšanās. Trešā reize - tiesības nost un visa ģimene apmeklē atkarības profilakses centru, kad psihoterapeits un narkologs saka, - drīkst tad, kad  atkal iziet visas satiksmes noteikumu apmācības. Ja ceturto reizi noķer - cietumsods uz kaut cik mēnešiem..."

Par soda politiku izteicies arī cits respondents: "Vajadzētu nevis sodīt tik bargi, bet vairāk uz sirdsapziņu iedarboties, izglītot, informēt. Sodi jau tagad ir traki augsti."

Gandrīz tikpat daudz - 39% - cilvēku atbalsta dzērumā pieķertajiem noteikt sabiedriskos darbus. Nedaudz mazāk - 38% aptaujāto domā, ka pie stūres reibumā esošo skaitu varētu samazināt ar tiesību atņemšanu uz mūžu. 

Trešdaļa aptaujāto iestājas par ilgākiem un reāliem cietumsodiem dzērājšoferiem.

Savukārt ceturtā daļa cilvēku uzskata, ka reibušo autovadītāju skaitu varētu samazināt ar sabiedriskām kampaņām.

Reālas asinis!

"Cilvēkus vajadzētu jau skolā sēdināt pie TV un rādīt reālas avārijas, reālus līķus, reālas ģimenes, kuru locekli kāds dzērājšoferis ir nositis. Pēc tam, kad šoferis atzīts par vainīgu, parādīt TV viņu vai izveidot interneta vietni, kur rādās šodienas dzērājšoferi un īss apraksts, top dzērājšoferi utt., lai cilvēks saprot, ka ar savu dzeršanu viņš var sagandēt sev visu dzīvi. Lielākus sodus nav jēgas, esošos jau grūti nomaksāt. Uz mūžu atņemt tiesības par bargu, ņemot vērā, ja tiešām nezināšanas dēļ brauc pohains," kāds cilvēks paudis.

Līdzīgās domās ir vēl kāds satiksmes dalībnieks: "Iesaistīt avāriju seku likvidēšanā, palīgi morgā, lai redzētu savas rīcības iespējamās sekas."

Dzērājšoferu skaitu varētu samazināt, viņu mašīnām piešķirot pazīšanas numurus.

"Lai visi redz, ka brauc dzērājs!" kāds aptaujas dalībnieks ierosinājis.

Aptaujā arī ieteikts "par lielām promilēm atņemt tiesības un konfiscēt auto".

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika jūlija beigās, un tajā piedalījās aptuveni 900 cilvēku.

Sodi dzērājšoferiem būs lielāki

Portāls TVNET jau vēstīja, ka dzērājšoferu skaita mazināšanai Saeima šovasar pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz būtiski palielināt sodus par transportlīdzekļu vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Komentāri (328)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu