Aicina RD nodrošināt bezmaksas transportu visiem skolēniem (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicina Rīgas domi (RD) nodrošināt vienlīdzīgus sabiedriskā transporta izmantošanas nosacījumus visiem skolēniem, pavēstīja ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Kritiku par šonedēļ pieņemto RD lēmumu no nākamā mācību gada pilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas pārvadāt tikai vispārizglītojošo skolu skolēnus paudis arī tiesībsargs Juris Jansons, kurš norādījis, ka šāds lēmums ir diskriminējošs attiecībā uz arodskolu audzēkņiem.

«Brīdī, kad valsts investē apjomīgus līdzekļus profesionālajā izglītībā ar nolūku celt tās prestižu un gatavot jaunus spējīgus cilvēkus darba tirgum, pavisam neloģiska šķiet situācija, ka Rīgas dome piešķir braukšanas atlaides tikai vispārizglītojošo skolu audzēkņiem. Neskatoties uz šā jautājuma materiālo pusi, jāņem vērā, ka tas uzlūkojams kā publisks žests, ka Rīgas dome profesionālo izglītību vērtē zemāk,» teica Ķīlis.

Ministrs uzskata, ka šādā veidā tiek kultivēts vēl nesenā pagātnē izplatīts priekšstats, ka profesionālā izglītība ir mazāk cienījama izvēle un tas ir būtiskā pretrunā ar rīcībpolitikām, ko patlaban īsteno IZM, kuru mērķis ir nodrošināt profesionālai izglītībai modernu, 21.gadsimta prasībām atbilstošu un cienījamu statusu.

«Šo un citus jautājumus pārrunāšu ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu maija beigās gaidāmajā tikšanās reizē, un ļoti ceru, ka Rīgas dome spēs rast šai problēmai loģisku risinājumu,» norādīja Ķīlis.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs pauž uzskatu, ka tiesībsargam un ministram ir dīvaina izpratne par diskrimināciju, aģentūrai BNS sacīja viņa preses sekretāre Anna Kononova.

«Izskatās, ka, pēc viņu domām, taisnīgākais risinājums būtu nevienam nekādas atlaides nedot. Tad visi būtu vienādi un diskriminācija nepastāvēs. Rīgas domei tāda pieeja liekas aprobežota. Pašreiz mums ir finansiālas iespējas nodrošināt brīvbiļetes skolēniem, un mēs nekavējoties šo iespēju izmantojam. Jo tas ir reāls atbalsts demogrāfijas problēmu risināšanai, nevis kārtējais darbs pie kartējās koncepcijas kartējās izstrādāšanas,» paskaidrojis mērs.

Viņš arī norādījis, ka, tiklīdz būs tāda iespēja, arī arodskolu audzēkņiem būs iespēja bez maksas braukt sabiedriskajā transportā un iespējams, ka tas varētu notikt jau nākamgad.

Jau vēstīts, ka RD atbalstīja grozījumus noteikumos, nosakot braukšanas maksas atvieglojumu 100% apmērā arī Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā reģistrēto vispārējās izglītības iestāžu 5.–12.klases skolēniem. Tāpat bez maksas varēs braukt Rīgā deklarētie skolēni, kuri mācās ārpus galvaspilsētas. Patlaban bez maksas sabiedriskajā transportā var braukt 1.–4. klases skolēni.

Saistošie noteikumi stāsies spēkā mācību gada sākumā – 2012.gada 1.septembrī.

Savukārt deputāta Jura Viņķeļa priekšlikumu par bezmaksas braukšanas ieviešanu arī profesionālajās skolās izglītojamajiem skolēniem deputāti noraidīja.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu