"Algai jābūt atkarīgai no padarītā nevis statusa" (177)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/by storyvillegirl

Vislielākā alga patlaban būtu jāsaņem privātajiem uzņēmējiem. Tā portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā atzina lielākā daļa jeb 40% aptaujāto. Savukārt divkārt mazāk cilvēku pauduši, ka lielākais atalgojums jāsaņem prezidentam. Vēl 15% aptaujāto uzskata, ka lielākos ienākumus būtu pelnījis premjers.

Par to, ka visvairāk vajadzētu pelnīt privātajiem uzņēmējiem, īpaši ir pārliecināti jaunieši vecumā no 20 līdz 29 gadiem (53%), vīrieši (49%), rīdzinieki (46%), kā arī krievi vai citu tautību pārstāvji (49%).

Kāds cilvēks skaidrojis savu pozīciju plašāk: "Reālu, eksportējošu ražošanas uzņēmumu vadībai." Līdzīgs skaidrojums bijis vēl vienam aptaujas dalībniekam: "Tiem, kuri to ir pelnījuši, piemēram, uzņēmumu vadītājiem, kas nes peļņu un maksā lielus nodokļus valstij vai ir stratēģiski nozīmīgi valstij, bet ne tie, kuri vienkārši naudu atmazgā."

Salīdzinoši reti kā augstākā atalgojuma iespējamie saņēmēji minēti lielo valsts un pašvaldību uzņēmumu vadītāji, bet gandrīz nemaz – pašvaldību vadītāji.

Bieži augsts atalgojums tiek saistīts ar godīgumu, centību un darba apjomu.

Kāds cilvēks atzinis, ka lielākajam atalgojumam jābūt "godīgiem strādniekiem", cits - "godīgiem cilvēkiem".

Vēl kāds aptaujātais atzinis, ka visvairāk jāpelna "tiem, kuri visvairāk dara Latvijas labā". Līdzīgi pauda vēl kāds cilvēks: "Tiem, kas pēc labākās sirdsapziņas dara savu darbu."

Pēc nopelniem

Nereti arī tiek uzsvērts, ka algai nav jābūt atkarīgai no ieņemamā amata, bet gan no padarītā darba un ieguvuma, piemēram: "Grūti pateikt. Domāju tam vajadzētu būt atkarīgam arī no paveiktā darba, nevis tikai iegūtā statusa."

Līdzīgās domās ir vēl viens cilvēks: "Tiem, kas tiešām strādā un rada pievienoto vērtību!" Tam piekrita vēl kāds cilvēks: Pēc nopelniem. Domāju, premjeram un to valsts uzņēmumu vadībai, kas strādā ar stabilu un lielu peļņu un nav bijuši iesaistīti koruptīvos skandālos u.tml."

Kāds cilvēks atzina, ka lielākā alga viennozīmīgi būtu jāsaņem tiem, kas to ir nopelnījuši, "un tie nav dīkdieņi no valsts iestādēm un uzņēmumiem". 

Lai saņemtu lielu algu, būtu kārtīgi jāstrādā

Alga būtu jānosaka pēc darba apjoma, sarežģītības un atbildības, nevis ņemot vērā amata nosaukumu.

"Nav svarīgs algas lielums, bet atbilstība darbam. Un arī algu atšķirībai būtu jābūt salīdzinoši nelielai, nevis variēt no 100 līdz 10 000 Ls. Tad arī ir pilnīgi vienalga, kuram ir lielāka, jo arī cilvēks ar "mazāko algu" spēs normāli dzīvot," kāds aptaujātais skaidrojis savu viedokli.

Lielāko algu - dakteriem un policistiem

Tāpat aptaujāto atbildēs atspoguļojas vēlme pēc taisnīga atalgojuma medicīnas personālam, skolotājiem, policistiem un ugunsdzēsējiem u.c. Kā lielākās algas saņēmēji minēti arī Valsts kontroles un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki.

Vai tikai priekšniekiem?

Vairāki cilvēki atzina, ka lielākās algas jāsaņem nevis priekšniekiem, bet gan viņu padotajiem: "Vidējā un zemākā posma darbiniekiem, jo uz viņu rēķina arī tiek samazināti valsts izdevumi," vai arī "tie [atbilžu variantos minētie cilvēki] visi jau saņem - laiks vienkāršiem saņemt kaut 50% no viņējās algas".

Vēl vairāki cilvēki pauda uzskatu, ka lielākā alga jāsaņem "tiem, kas visvairāk strādā," vai "tiem, kas strādā, piemēram, valsts iestāžu darbiniekiem".

Interneta aptauja notika jūlija sākumā un tajā piedalījās aptuveni 800 cilvēku.

Komentāri (177)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu