Kur izmantot sīpolu mizas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kā, izņemot olu krāsošanu, vēl var izmantot sīpolu mizas? – jautā Gaļina Naujenes pagastā.

- Sīpolu mizas var izmantot dažādiem mērķiem. Visvairāk tās lieto ārstniecībā, jo tām piemīt atkrēpojošas un urīndzenošas īpašības. Sīpolu mizas var izmantot hipertoniskās slimības un aterosklerozes gadījumā. Mizu novilkums labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību. Arī angīnas ārstēšanai ieteicams dzert sīpolu mizu novārījumu vai sajaukt to ar mežrozīšu un liepu novārījumu. Lai atbrīvotos no iesnām un sausa klepus, vārošā ūdenī ieber dažas karotes sasmalcinātu sīpolu mizu un ieelpo tvaikus, apsedzot galvu ar dvieli.

Ar sīpolu mizu uzlējumu ieteicams skalot muti stomatīta, parodontozes un sastrutojumu gadījumā (3 ēdamkarotes sasmalcinātu mizu aplej ar 0,5 l karsta ūdens, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un ļauj ievilkties 8 stundas). Ar šo novārījumu ierīvē strutojošas brūces. Savukārt mizu pulveris palīdzēs sadziedēt grieztas brūces un tulznas. No sīpolu mizām var gatavot tēju – būs garšīgs un vitamīniem bagāts dzēriens. Mizu novārījumu var izmantot arī matu skalošanai – tas uzlabos galvas ādas stāvokli, likvidēs blaugznas un veicinās matu augšanu, padarīs tos spīdīgākus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu