Skip to footer
Šodienas redaktors:
Māris Kūrēns
Iesūti ziņu!

Nezāles uz šķīvja (9)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Cīnoties ar nezālēm, der atcerēties, ka daudzas ir vērtīgas un veselībai vajadzīgas. Tās satur minerālvielas un vitamīnus, kas organismam ir viegli asimilējami.

No nātrēm, gārsas, vārpatas, balandām un citām bieži sastopamām nezālēm var gatavot salātus, pievienot zupām un sautējumiem, blendēt veselīgus kokteiļus, kušķīti nezāļu var pielikt pesto vai biezpienam, ko likt uz brokastu maizes.

Gārsa un virza

Gārsa spēj uzlabot locītavu un muskuļu veselību, kā arī attīra organismu. Tās lietošana uzturā palīdz izvairīties no urīnskābes sāļu izgulsnēšanās locītavās, tā ārstē kuņģa, zarnu, nieru un urīnpūšļa slimības. Ēdamas jaunās lapiņas, kas tikko atvērušās, tās var pievienot salātiem, zupām un sautējumiem.

Gārsu var lietot pret locītavu sāpēm komprešu veidā.

Virza labvēlīgi ietekmē ādu, attīra asinis, uzlabo locītavu veselību, mazina reimatisma sāpes. To var lietot līdz pat rudenim, tā lieliski iederas zaļajos salātos.

Nātres

Tās ir bagātas ar antioksidantiem, C vitamīnu, karotinoīdiem, D vitamīnu, fosforu, dzelzi, kalciju, sēru, tajās ir daudz hlorofila. Nātres uzlabo locītavu elastību un asins sastāvu, veicina organisma attīrīšanos, optimizē atjaunošanās procesus, uzlabo smadzeņu darbību un nervu impulsu pārvadi. Nātres stiprina nieru un urīnceļu veselību, labi izvada urīnskābi. Tās jāēd, kamēr jaunas, pirms ēšanas jānoplaucē. Nātres var pievienot skābeņu zupai vai gatavot nātru zupu.

Pienenes un kosa

Pienenes satur C, E un B grupas vitamīnus, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, hlorofilu, pretmikrobu vielas. Tās uzlabo aknu un nieru darbību, labvēlīgi ietekmē redzi, pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, veicina hemoglobīna sintēzi. Ēšanai der gan lapiņas, gan ziedi, gan saknes. Jo jaunāka pienene, jo mazāk rūgta. Nedaudz lapu vai ziedu pie salātiem dos patīkami rūgtenu garšu. Ja rūgtums traucē, to mazināt palīdz skābenes, loki, kefīrs vai krējums.

Salātiem var pievienot kosas jaunos dzinumus, kas vēl ir brūni. Tie bagātīgi satur silīciju un kalciju, tādēļ

īpaši ieteicami bērniem, kaulu, zobu, nagu un matu stiprumam.

Spēcinošam kokteilim atliek visdažādāko augu lapiņas sablendēt kopā ar kefīru, jogurtu vai avokado un banānu, citiem augļiem. Pirms nezāļu ēšanas jābūt pārliecinātiem, ka tās nav indīgas.

Pavasara salāti

Vajadzēs: nelielu gurķi, 2 cieti vārītas olas, 2 saujas jaunu balandu, pieneņu, gārsas un virzas lapiņu, saišķīti maurlociņu un diļļu. Mērcei – glāzi (150 ml) dabīgā jogurta, 2 ēd. k. skābas (ābolu, cidoniju) sulas, 2 daiviņas sasmalcināta ķiploka, sāli, cukuru, piparus.

Kā pagatavot: sagriež gurķi, tomātus un olas. Nezāļu lapiņas nomazgā, notecina, lielākās saplucina un liek traukā kopā ar pārējām sastāvdaļām. Pārkaisa ar sasmalcinātiem lociņiem un dillēm, pārlej ar mērci.

Pieneņu un skābeņu salāti

Sīki sagriež pienenes un tikpat daudz skābeņu. Pievieno sīki sagrieztus lokus, dilles, kefīru un nedaudz krējuma vai eļļas mērces.

Nātru pankūkas ar redīsu krēmu

Vajadzēs: pankūkām – nātres, miltus, vārītus kartupeļus, vājpienu, olas. Krēmam – 2 saišķīšus redīsu, 200 g skābā krējuma, 1 tējk. augu eļļas, nedaudz cukura, sāli, piparus, dažus pilienus citronu sulas.

Kā pagatavot: nātres sasmalcina, applaucē sālsūdenī un nosusina. Atdzisušās nātres sajauc ar miltiem, vārītiem kartupeļiem, vājpienu un olām, lai veidotos mīklas konsistence. Cep lielas plānas pankūkas.

Krēmam redīsus notīra, nomazgā, sasmalcina un pagatavo biezeni. Samaisa biezeni ar skābo krējumu, eļļu, pipariem, sāli, cukuru un citronu sulu.

Pankūkas ēd karstas kopā ar redīsu krēmu, rotā ar zaļumiem.

Komentāri (9)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu