Man vairs nav ko samazināt! (81)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Esmu ievērojami samazinājis savus tēriņus, salīdzinot ar laiku pirms gada. Tā portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā atzina lielākā daļa jeb 40% cilvēku. Vienlaikus trešdaļa aptaujāto atzīst, ka izdevumi mazināti tikai nedaudz. Savukārt katrs astotais cilvēks norādījis, ka viņa ikdienas izdevumus vairs nevar samazināt.

Lielākā daļa jeb 83% aptaujāto atzina, ka, salīdzinot ar laiku pirms gada, viņi ir samazinājuši savus izdevumus vai arī tie optimizēti jau līdz tam. "Jā, noteikti, izdevumu samazinājums ir ievērojams," kāds aptaujātais atzina.

Vienlaikus vismaz katrs desmitais cilvēks pašlaik tērē tik pat daudz, cik pirms gada.

Lielāki ienākumi, mazāks samazinājums

Savus tēriņus biežāk nav nācies ierobežot cilvēkiem ar lielākiem ikmēneša ienākumiem.

Ar algu no 600 līdz 800 latiem savus tēriņus nav mainījuši 18% aptaujāto. Vēl vairāk nemainīgu tērētāju ir to cilvēku vidū, kuru mēneša ienākumi ir virs 800 latiem - vismaz ceturtā daļa šo ļaužu tērē tāpat kā pirms gada.

"Nē, kā tērēju pirms gada, tā tērēju patlaban," kāds respondents izteicies. Līdzīga situācija ir kādam citam aptaujātajam, kurš skaidrojis, ka "tērēju visu, ko nopelnu, vienīgi mainījušies tēriņu mērķi".

Daļa cilvēku gada laikā savus izdevumus ir nevis samazinājuši, kā vairums, bet gan palielinājuši.

Piemēram, vairāki cilvēki atzina: "Tērēju vairāk" vai "Tēriņus esmu palielinājis", vai "Pirms gada tērēju mazāk".

"Ienākumi ir kļuvuši labāki, tēriņu līdz ar to vairāk," kāds cilvēks pavēstījis.

Kāds cits norādījis: "Pirms gada dzīvoju ārpus Latvijas, tā ka nevar salīdzināt."

Nav vairs ko samazināt!

Vienlaikus astotdaļa cilvēku uzskata, ka savus ienākumus jau ir optimizējuši un nekāds samazinājums vairs nav iespējams. Tā biežāk jūtas sievietes (16%), jaunieši (22% vecumā un 15 līdz 19 gadiem) un par 50 gadiem vecāki ļaudis  (23%).

Tāpat par neiespējamu samazināt savus ikdienas tēriņus atzīst daudz cilvēku ar zemiem mēneša ienākumiem (27% ar ienākumiem līdz 150 latiem mēnesī) un krievu (19%).

"Manus ikdienas izdevumus vairs nevar samazināt," kāds aptaujas dalībnieks pavēstījis. Līdzīgā situācijā bijis cits aptaujātais, skaidrodams: "Cenšos taupīt uz ikdienas lietām, bet, tā kā šobrīd, izmantojot izdevīgās nekustamo īpašumu un materiālu cenas, renovējam nesen nopirkto māju, tad kopējie ikmēneša izdevumi tāpat kā ienākumi ir vairākkārt pieauguši."

Nerēķina līdzi

Vienlaikus aptaujā atklāts, ka ir daļa cilvēku, kuri nav rēķinājuši, vai šogad tērē mazāk nekā pērn. Kopumā šādu viedokli pauduši 6% aptaujāto. Visizteiktākā nezināšana par savām finansēm ir jauniešiem vecumā no 15 līdz 19 gadiem, bet vislabāk savu budžetu pārzina vecāka gada gājuma ļaudis.

Pārliecības trūkumu atspoguļo arī kāda aptaujātā atzītais, ka "laikam tērēju vairāk".

Kāds aptaujā atzinis, ka par tēriņiem neuztraucas: "Kad mācījos pa vakariem vidusskolā un dienā strādāju, neuztrauca tēriņi, bet, kad studēju, dzīvoju uz vecāku rēķina."

Foto: Snapshots

Interneta aptauja notika jūlija sākumā un tajā piedalījās aptuveni 800 cilvēku.

Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu