Jaunieši kā savu «tusiņu» vietu izvēlējušies kapus (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: edruva.lv

Bērzaines iedzīvotāji sūdzas par to, ka par jauniešu pulcēšanās vietu kļuvuši vietējie kapi, kas nereti cieš no jauno cilvēku vandālisma.

Ierodoties notikuma vietā, pavēras ne pārāk tīkama aina. Kādas takas malā, blakus kapu kopiņai tiešām ierīkota vieta, kur tā vienkārši patusēt. Zeme pilna ar saulespuķu sēklām, mētājas tukšas cigarešu paciņas, skārdenes, pudeles. Kāds satiktais garāmgājējs pastāstīja, ka te atkritumu būtu daudz vairāk, ja pudeles un bundžas neaizvāktu «EKO» laukuma pārzinis. Tusētāji salauž arī soliņus, par ko liecina turpat tuvumā redzamās koka un metāla daļas. Tad to vietā, visticamāk, tiek paņemti soliņi no citām kapu vietām.

Bet ne jau tikai atstātās drazas ir liecība tusiņiem. Daudz skarbākas pēdas ir dzīvības koki, kas stāv bez mizas. Zinātāji teic, ka šī sērga sākusies jau pirms dažiem gadiem, un tam apliecinājums ir kāds puskaltis koks. Bet turpat blakus ir koki, kuriem miza noplēsta burtiski pēdējo dienu, nedēļu laikā. Un šie dīrātāji stumbrā iegriezuši pat savas zīmes.

«Nezin, kā justos paši darītāji, ja viņiem dzīviem kāds plēstu ādu nost,» izteicās satiktais bērzainietis. Viņaprāt, tas ir pašu Bērzainē dzīvojošo vai 2.pamatskolā zinības apgūstošo jauniešu veikums. Dažkārt uz soliņa piemetoties arī kāds bomzis, lai iztukšotu divlitrīgo alu, bet tie jau neplēš koka mizu.

Cēsu novada kapu saimniecības kapu pārzine Dace Jansone atzina, ka šis jautājums būtu jārisina pašvaldības policijai, braucot biežāk, lai izdzenātu tusētājus. Tad varbūt viņi meklētu kādu klusāku un mierīgāku vietu. «Citu risinājumu es neredzu. Lielās talkas laikā šī vieta esot sakopta, bet pēc neilga laika viss atkal bija pa vecam,» saka D. Jansone.

Ir jau vēl kāds efektīvs līdzeklis, proti, videonovērošana. Varbūt pašvaldības policijai vajadzētu kādu pārvietojamu videonovērošanas iekārtu, ko uzstādīt šādos karstajos punktos. Kaut kāds risinājums jāatrod, jo kapi nav tusiņa vieta.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu