Talsu traģēdijas lietās valstij jāmaksā 278 tūkstošus latu (22)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim spriedumi stājušies spēkā astoņās Talsu traģēdijas lietās, kurās valstij uzlikts traģēdijā cietušajiem vai tajā bojāgājušo bērnu vecākiem samaksāt apmēram 278 tūkstošus latu, liecina apkopotā informācija.

Naudu uzdots atmaksāt Latvijas valstij Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta personā. Saskaņā ar spriedumiem valstij nauda jāmaksā gan traģēdijā cietušajiem, kas guva nopietnas traumas, gan traģēdijā bojāgājušo bērnu vecākiem.

Piedzītās summas svārstās no 20 līdz 100 tūkstošiem latu. Kopumā saistībā ar Talsu traģēdiju līdz Augstākajai tiesai ir nonākušas 14 civillietas. Divās no šīm lietām ir apvienotas divas prasības. Līdz šim astoņās lietās ir stājies spēkā spiedums, bet pārējās tiesāšanās turpinās.

Jau ziņots, ka pirmās instances tiesā iesniegto prasību kopējā summa bija vairāk nekā astoņi miljoni latu. Prasības iesnieguši gan bojāgājušo bērnu vecāki, gan traģēdijā cietušie.

1997.gada 28.jūlijā Iekšlietu ministrijas svētku laikā lūza ugunsdzēsēju automašīnas autopacēlāja strēle un no 19 metru augstuma nokrita grozs ar cilvēkiem. Negadījumā dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pēc traģiskā negadījuma par nolaidību apsūdzēja bijušo Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Pēteri Bekmani un inspektoru Modri Keiselu, kā arī VUGD priekšnieka vietnieku Pāvelu Zagorski. Kurzemes apgabaltiesa Bekmani un Keiselu attaisnoja, bet Zagorskim atstāja spēkā Saldus rajona tiesas spriedumu – brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Zagorskis spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā, taču tā nemainīja Kurzemes apgabaltiesas piespriesto.

Jau iepriekš tiesa divus zemāka ranga VUGD darbiniekus Vilni Griķi un Igoru Ivanovu notiesāja, bet sods bija nosacīts.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu