"Vienotība" kā pirmā oficiāli paziņo deputātu kandidātus (186)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienība "Vienotība" ceturtdien valdes sēdē apstiprināja deputātu kandidātu sarakstus visiem vēlēšanu apgabaliem, līdz ar to kļūstot par pirmo politisko spēku, kas oficiāli nāk klajā ar deputātu kandidātiem 10.Saeimas vēlēšanām.

Sarakstā vēl nav skaidrības par diviem kandidātiem Vidzemes vēlēšanu apgabalā, kuri startēs ar 23. un 28.numuru, kā arī vienu kandidātu Latgales vēlēšanu apgabalā, kurš startēs ar 12.numuru, un 8.numuru Zemgalē. Pārējie kandidāti apstiprināti.

"Vienotība" katrā vēlēšanu apgabalā iecerējusi pieteikt maksimāli pieļaujamo kandidātu skaitu - Rīgas vēlēšanu apgabalā 32 kandidātus, Vidzemē - 30, Latgalē - 19, Zemgalē - 18, bet Kurzemē - 16 deputāta amata pretendentus.

Valdības pārstāvjus apvienība kā deputātu kandidātus koncentrējusi Rīgas vēlēšanu apgabalā, savukārt pašreizējos 9.Saeimas deputātus - Vidzemes apgabalā.

Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ir trīs ministri. Otrais numurs piešķirts iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei ("Jaunais laiks", JL), sestais numurs - bijušajam Tautas partijas pārstāvim un nupat JL uzņemtajam kultūras ministram Intam Dālderim, bet 10.numurs - aizsardzības ministram Imantam Lieģim ("Pilsoniskā savienība", PS). Šajā sarakstā ir iekļauta arī iepriekš PS virzītā veselības ministra amata kandidāte Antra Sakne, kurai piešķirts 19.numurs.

Zemgales vēlēšanu apgabala sarakstā ir viens valdības pārstāvis - ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kuram piešķirts trešais numurs, bet premjers Valdis Dombrovskis (JL) ir Vidzemes saraksta līderis. Ne Latgales, ne Kurzemes apgabalos nestartēs valdības pārstāvji.

10.Saeimas vēlēšanās no ministriem nekandidē tikai pašreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Savukārt pašreizējos tautas kalpus "Vienotība" koncentrējusi Vidzemes vēlēšanu apgabala sarakstā. Tajā iekļauti pat septiņi parlamentārieši - ar otro numuru Artis Pabriks ("Sabiedrība citai politikai", SCP), kuram seko Ilma Čepāne (PS), no sestā līdz astotajam numuram ir Ina Druviete (PS), Ainars Latkovskis un Liene Liepiņa, kā arī 13.vietā ielikts Alberts Krūmiņš, bet 16.vietā - Igors Aleksandrovs (visi JL).

Lai arī Kurzemē saskaņā ar likumu piesakāmi teju divreiz mazāk kandidātu nekā Vidzemē, šajā apgabalā no "Vienotības" startēs tikai par vienu pašreizējo parlamentārieti mazāk. Kurzemes saraksta līdere ir JL valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, viņai seko JL Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Silva Bendrāte, ar ceturto numuru ir iekļauta akadēmiķe Janīna Kursīte-Pakule (PS), ar septīto - Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL), bet ar devīto - Gunārs Laicāns (PS).

Zemgalē plānots pieteikt četrus no pašreizējiem parlamentāriešiem - JL frakcijas vadītāju Dzintaru Zaķi (5.numurs), SCP valdes priekšsēdētāju Aigaru Štokenbergu (6.numurs), kā arī Veselības ministrijas parlamentāro sekretāru Jāni Reiru un deputātu Madaru Lasmani (abi JL).

Rīgas apgabalā startēs trīs deputāti - JL pārstāve Ingūna Rībena (4.numurs), SCP biedrs Dzintars Ābiķis (15.numurs) un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja no PS Vaira Paegle (25.numurs).

Vismazāk - tikai divi - 9.Saeimas deputātu būs Latgales sarakstā. Tajā ar trešo numuru startēs Sarmīte Ķikuste, bet ar pēdējo - 19. - kārtas numuru būs Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Šadurskis.

No pašreizējiem tautas kalpiem šajās vēlēšanās vairs nestartēs trīs JL deputāti - Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš, aktrise Ausma Ziedone-Kantāne un deputāts Uldis Ivars Grava -, kā arī PS frakcijas vadītāja Anna Seile.

Trijos vēlēšanu apgabalos - Rīgā, Vidzemē un Latgalē - pirmie trīs numuri rotācijas kārtībā sadalīti vienlīdzīgi starp partijām. Savukārt Zemgalē pirmās divas vietas ieņem PS pārstāvji un Kurzemē - JL biedri.

Līdz pat apvienības valdes sēdei četras vietas šajos sarakstos bija rezervētas reģionālajai partijai "Tukuma pilsētai un novadam", kā arī partijai "Kristīgi demokrātiskā savienība".

Saskaņā ar "Vienotības" valdes lemto līderi visos sarakstos ir tie paši, kurus apvienība nosauca jau pirms pāris mēnešiem. Pirmais numurs Rīgas apgabalā ir "Vienotības" un arī PS valdes priekšsēdētājam Ģirtam Valdim Kristovskim, Vidzemē - Dombrovskim, Kurzemē - Āboltiņai, Latgalē - bijušajam korupcijas apkarotājam Aleksejam Loskutovam (SCP), bet Zemgalē - laikraksta "Diena" bijušajai galvenajai redaktorei un tā dēvētās Lietussargu grupas līderei Sarmītei Ēlertei (PS).

Rīgas vēlēšanu apgabalā bez jau minētajiem ministriem un Saeimas deputātiem startēs arī vairākums no tā dēvētās Lietussargu grupas, kuras 11 pārstāvji Ēlertes vadībā pirms neilga laika iestājās PS un desmit ir iekļauti "Vienotības" kandidātos. Vienīgais, kurš nestartēs vēlēšanās no šīs grupas, ir Juris Sīlis, bet Rīgas apgabalam vien savu kandidatūru ir pieteikuši seši pārstāvji - Lolita Čigāne, Uģis Rotbergs, Ojārs Kalniņš, Rasma Kārkliņa, Kristīne Drēviņa un Raimonds Rublovskis.

Vēl Rīgas sarakstā ir Olafs Pulks, Andris Buiķis, Normunds Orleāns, Iluta Lāce, Kārlis Strēlis, Juris Zvirbulis, Marija Balcere, Modris Jaunups, Inese Kalniņa, Uģis Resnis (visi JL), Sarmīte Veide, Hosams Abu Meri, Guntis Stirna, Valdis Krastiņš (visi SCP), Sanita Stelpe, Ilze Viņķele, Rolands Irklis un Dainis Rītiņš (visi PS).

No pārējiem Lietussargu grupas pārstāvjiem četros atlikušajos vēlēšanu apgabalos startēs pa vienam cilvēkam. Zemgalē tā būs Ēlerte, Vidzemē - Andris Vilks, Latgalē - Juris Viļums, bet Kurzemē - Andris Grafs.

Vidzemes vēlēšanu sarakstā bez jau minētajiem vēl iekļauts Arvils Ašeradens, Ilze Vergina, Juris Žūriņš, Dzintra Hirša, Andris Ceļmalnieks, Kārlis Kamradzis, Ingmārs Čaklais, Ieva Akuratere (visi PS), Edvards Smiltēns, Inese Muhka, Sandra Vilsone, Ilgonis Leišavnieks, Ilze Bule, Sanita Megere Klevinska (visi SCP), Ainārs Šteins, Guntars Galvanovskis, Pēteris Ontužāns, Artūrs Hercogs un Andis Caunītis (visi JL).

Latgalē bez jau nosauktajiem startēs vēl Līvija Plavinska, Ināra Dundure, Jānis Bordāns, Tatjana Verjē, Ilona Džigure (visi PS), Jānis Zaščirinskis, Edijs Ostrovskis, Ligita Azovska, Juris Jerums, Pēteris Rožinskis, Maija Spūle (visi JL), Gundega Rancāne, Aldis Cimoška un Vjačeslavs Novikovs (visi SCP).

Zemgales sarakstā vēl iekļauti Ansis Saliņš, Valdis Veips, Guntis Libeks, Astrīda Vītola, Jolanta Knope (visi PS), Atis Lejiņš, Inga Priede, Viktors Vilkaušs, Krišjānis Bušs (SCP), kā arī Klāvs Olšteins un Dace Lebeda (abi JL).

Savukārt Kurzemes sarakstā vēlētāji vēl varēs atrast Karīnu Kornu, Edgaru Krūmiņu, Loretu Skabursku (visi SCP), Didzi Konuševski, Ingmāru Kūkli, Ilmāru Geigi (visi PS), Andri Dedzi, Kristīni Lauri, kā arī Ivaru Bandoni un Ivaru Ķervi (visi JL).

Jau vēstīts, ka pusgadu pirms 10.Saeimas vēlēšanām trīs partijas - "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) - nodibināja jaunu apvienību "Vienotība" kopīgam startam šajās vēlēšanās.

10.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 2.oktobrī. Savukārt deputātu kandidātu sarakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā oficiāli varēs iesniegt no 14.jūlija līdz 3.augustam.

Ziņots arī, ka 10.Saeimas vēlēšanās no Rīgas vēlēšanu apgabala parlamentā jāievēlē 29 deputāti, no Vidzemes - 27, Latgales - 16, Zemgales - 15, bet no Kurzemes vēlēšanu apgabala - 13 deputāti.

Komentāri (186)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu