Paēdušai Latvijai: Nekad nevar zināt, kas notiks rīt! (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/46137

Kalniņu ģimene jau divus gadus cīnās ar ekonomiskās lejupslīdes radītajās sekām. Pašreizējā stāvoklī viņi nevaino citus, tikai savu iepriekšējo gadu tuvredzību, kad dzīvoja vienai dienai, nedomājot par iespējamo situācijas maiņu nākotnē.

Nu jau divus gadus ģimenē nav pastāvīga pelnītāja, un vienīgie regulārie ienākumi ir 24 lati mēnesī, ko valsts maksā par bērniem. Laiku pa laikam gadās arī kāds papildu darbiņš, taču ar šiem ienākumiem ir grūti audzināt trīs atvases – četrus un astoņus gadus vecās meitas un četrpadsmitgadīgo dēlu.

Iepriekš vīrs strādāja gaterī, bet Vija mājās pieskatīja bērnus. Viss bija labi, tomēr krīze ģimeni pārsteidza nesagatavotu - samazinoties pieprasījumam pēc gatera produkcijas, Egīlu atlaida, un tā vienā brīdī Kalniņi palika bez regulāriem ienākumiem.

Pastāvīga darba vakanču trūkuma dēļ patlaban vīrs, kad vien iespējams, piepelnās ar gadījuma darbiem. Uz maiņām par „vēdertiesu” Egīls un Vija palīdz ar dažādiem darbiņiem arī kaimiņiem.

„Pagaidām darbu var meklēt tikai Egīls, jo man jāpaliek mājās ar mazāko meitiņu, kuru nevaru atstāt vienu bez uzraudzības. Nav arī neviena cita, kas dienas laikā viņu varētu pieskatīt. Tāpat ik dienas lielākie bērni ir jāpavada un jāsagaida no skolas pieturā, kas atrodas vairāku kilometru attālumā no mājām. Pēdējā laikā dzirdēts, ka tik bieži pazūd bērni, tādēļ mana mātes sirds neļauj šo ceļa gabalu viņiem mērot vieniem,” atklāj Vija. Rudenī arī mazākā meita sāks mācības sagatavošanas skoliņā, un Vija cer, ka iegūto brīvo laiku viņa varēs izmantot, lai kaut kur piepelnītos. Jau tagad viņa brīvdienās veic apkopējas pienākumus kādā birojā.

„Lai arī saka, ka paēdušais neēdušo nesaprot, mums ir palaimējies ar vecākiem un dzīvē sastaptajiem cilvēkiem, no kuriem esam saņēmuši palīdzību,” stāsta Vija. Pašvaldība nodrošina bērniem bezmaksas pusdienas un autobusu līdz skolai, savukārt kaimiņi palīdz ar zemi dārza iekopšanai un produktiem. „Mums pašiem zemes nav, tādēļ ļoti novērtējam kaimiņu piešķirto zemesgabalu. Ar pašu un līdzcilvēku gādību esam sarūpējuši dažādus stādus un sēklas. Esmu tiešām gandarīta, ka mums pašiem tagad būs savs zemes pleķītis! Turpmāk varēsim piepildīt vēderus gan ar svaigiem, gan konservētiem produktiem ziemā,” priecājas Vija.

Palīdzību Kalniņiem sniedzis arī projekts „Paēdušai Latvijai”, par kuru Vija uzzināja no raidījuma „Tautas balss”. Kopš februāra ģimene jau saņēmusi trīs pārtikas pakas. „Novērtējām ikvienu pakā iekļauto produktu, arī tādu, manuprāt, ekstru kā iebiezināto pienu. To neesam varējuši atļauties jau vairākus gadus,” atklāj Vija.

Tomēr prieku par savu dārziņu un saņemtajām pārtikas pakām ģimenei aizēno aizvien pieaugošās parādsaistības. „Mazgāt piecu cilvēku veļu ar rokām ir smags darbs, tādēļ kredītā iegādājāmies veļas mazgājamo mašīnu. Nopirkām arī pirmo mobilo tālruni, lai būtu saziņa ar ārpasauli,” stāsta Vija. Tagad kredītmaksājumus gadās kavēt, ar lielām grūtībām tiek nomaksāti arī komunālie maksājumi un citi ikmēneša izdevumi. „Es saprotu, ka, lai ģimene atkal varētu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, mums vēl priekšā daudz darba un dzīves pārbaudījumu. Tomēr vienu es zinu jau tagad – turpmāk būsim tālredzīgāki un piesardzīgāki, jo nekad nevar zināt, kas ar tevi var notikt rīt,” apņēmības pilna nosaka trīs bērnu mamma.

Ziedot.lv aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju zvanīt pa tālruni 90006488, lai ziedotu vienu latu, atbalstīt projektu „Paēdušai Latvijai,” izmantojot „Maxima” veikalu tīklā izvietotās ziedojumu kastītes, kā arī ziedot portālā www.paedusailatvijai.lv, kur iespējams arī atrast plašāku informāciju par projektu. Uzņēmumi aicināti arī ziedot pārtiku.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu