Atceļ falsificēto fotoradara lēmumu (195)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ijurists.lv

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš atcēlis fotoradara lēmumu, kur tika falsificēta «Baltic Taxi» numura zīme, portālam TVNET pavēstīja jurists Edgars Džeriņš.

Viņš atgādināja, ka 30.janvārī tika pieņemts lēmums, ka pagājušā gada 12.decembrī SIA «Baltic Taxi» automašīna «Toyota Verso» ar valsts reģistrācijas numura zīmi TX8637 plkst. 18:22 uz Lielirbes ielas pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu.

Lēmuma fotoattēlā skaidri ir redzams pavisam cits mašīnas reģistrācijas numurs – TX8837.

«Baltic Taxi» nav neviena auto ar šādu numura zīmi.

Saskaņā ar «Lursoft» izdruku, šāda numura zīme ir automobilim «Chrysler Pacifica» gaiši zilā krāsā. Taču bildē ir skaidri redzama «Baltic Taxi» zaļā «Toyota».

Zivtiņš lēmumu atceļ

Džeriņš norādīja, ka ar Prevencijas pārvaldes priekšnieka 30.marta lēmumu fotoradara lēmums ir atcelts.

«Taču, izlasot lēmumu uz septiņām lapām (lūdzu, skatīt raksta resursos), es tā arī nesapratu, kāpēc lēmums tika atcelts. Diemžēl lēmumā ir

uzkrītoši redzams mēģinājums slēpt manipulācijas ar numura fotoattēlu.

Fotoattēlā ir skaidri redzamas divas lietas. Pirmkārt, numura dzeltenā daļa ir šķība attiecībā pret numura plastmasas ietvaru.

Otrkārt, abi cipari 8 ir identiski un skaidri saskatāmi.

Lēmuma 4.lapaspuses 1.rindkopā ir norādīts, ka CSDD reģistrā tika pārbaudīti šādi numuri: 1) TX 8037; 2) TX 8637, 3) TX 8837 un 4) TX 8937.

Tikai no lēmuma nav saprotams, kāpēc it kā esot pārbaudīti tikai dažādi otrā cipara varianti četru ciparu numura zīmē!?

Pēc analoģijas vajadzēja pārbaudīt arī variantus ar pirmo ciparu 0, 6 un 9 (3 ir līdzīgāks 8 par devītnieku), ar trešo ciparu – 8, 0, 9, 6, ar ceturto ciparu – 1, 4, 2!»

Numurs izgriezts ar datorprogrammu

Tāpat jurists norādīja, ka fotoattēlā ir skaidri redzams, ka automašīnas «Chrysler Pacifica» numurs ar kādu datorprogrammu ir izgriezts vienā bildē un pēc tam šķībi uzlikts virsū «Baltic Taxi» mašīnai «Toyota Verso».

«To 1.klases skolnieks var izdarīt ar «MS Paint» programmu.

OCR programmas kļūda ir izslēgta šajā lietā, jo OCR kļūdās uz otru pusi – fotoattēlā ir pareizais numurs, bet programma sajauc kādu burtu vai ciparu un lēmumā parādās nepareizs numurs.

Tā tas notika nesen publiskotajā gadījumā, kur automašīnai «Audi» uz numura pie burta C bija skrūve un programma šo burtu uztvēra kā G, sodot automašīnas BMW vadītāju. Taču

šajā gadījumā kļūda jau ir pašā fotogrāfijā

un te nekāda programma nevarēja kļūdīties!»

Portāls TVNET jau vēstījis, ka saistībā ar jauno fotoradaru ieviešanu autovadītāji izrādījuši lielu neapmierinātību.

Patlaban ir noslēgusies projekta otrā kārta, un Latvijā strādā 30 uzņēmuma «Vitron Baltica» piegādātie pārvietojamie fotoradari, kā arī četri policijas rīcībā esošie. Šie 34 fotoradari kopumā var tikt izvietoti aptuveni 200 vietās.

Komentāri (195)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu