No valsts piedzen 40 000 latu par Talsu traģēdijas ciešanām (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien no Latvijas valsts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā piedzina kopumā 40 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību saistībā ar divu bērnu nāvi Talsu traģēdijā 1997.gadā.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, traģēdijā Talsos Iekšlietu ministrijas (IeM) rīkotajos svētkos 1997.gada 28.jūnijā dzīvību zaudēja prasītāju Guntas Egles un Jāņa Egles dēls Ingmārs un Initas Neverčikas dēls Elviss.

Šodien AT piedzina par labu Neverčikai 20 000 latu un tikpat daudz par labu abiem prasītājiem Eglēm.

AT lietu izskatīja 27.martā, jo iepriekšpieņemto spriedumu piedzīt no Latvijas valsts 150 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību 2011.gada 23.februārī atcēla AT Senāts. Senāts lika lietu izskatīt atkārtoti.

Šodien pasludināto spriedumu no 24.aprīļa 30 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt AT Senātā, papildināja Kataja.

Kā ziņots, lieta tika ierosināta 2006.gadā un tajā apvienotas divas civilprasības par kopumā 1,75 miljonu latu morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu no Latvijas valsts saistībā ar divu bērnu nāvi Talsu traģēdijā 1997.gadā Iekšlietu ministrijas IeM rīkotajos svētkos.

Rīgas apgabaltiesa, kas lietu 2007.gada 25.septembrī izskatīja pirmajā instancē, Neverčikas un Egļu prasību apmierināja daļēji un piedzina no Latvijas valsts IeM personā par labu Guntai Eglei 40 000 latu, par labu Jānim Eglem - 40 000 latu un bojāgājušā Ingmāra dvīņumāsai Ilvai Eglei - 20 000 latu, savukārt par labu Initai Neverčikai tika piedzīti 50 000 latu.

Pārējā daļā Rīgas apgabaltiesa prasību noraidīja. Spriedums rika pārsūdzēts AT.

Kā ziņots, 1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Liktenīgais pacēlājs bija novietots uz automašīnas «Kamaz» bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Par notikušo tika ierosināta krimināllieta. Lietas izskatīšana tiesā sākās 1998.gada sākumā, kad Saldus rajona tiesā uz apsūdzēto sola sēdās tik daudziem liktenīgā autopacēlāja šoferi Vilnis Griķis un Igors Ivanovs, kā arī bijušais Talsu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Pēteris Bekmanis, inspektors Modris Keiselis un VUGD priekšnieka vietnieks Pāvels Zagorskis.

Talsu traģēdijā vainotos autopacēlāja vadītājus Igoru Ivanovu un Vilni Griķi tiesa atzina par vainīgiem nonāvēšanā aiz neuzmanības, smagu miesas bojājumu nodarīšanā, kas sodāma ar reālu brīvības atņemšanu, taču piemēroja viņiem Amnestijas likumu un atbrīvoja no turpmākās reālas soda izciešanas cietumā.

Bekmaņa, Keiseļa un Zagorska krimināllieta četrus gadus «riņķoja» pa visām tiesu instancēm, līdz 2002.gada decembrī AT Senāts pieņēma galīgo lēmumu, atstājot spēkā spriedumu, ar kuru Bekmanis un Keiselis tika attaisnoti, bet VUGD priekšnieka vietniekam Pāvelam Zagorskim piespriesta brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Cietušo iesniegtās civilprasības, kas pārsniedza 5,5 miljonus, tika atstātas bez izskatīšanas.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu