Stradiņa universitāte grib pārņemt Stradiņa un Bērnu slimnīcas (61)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Stradiņa universitāte pagājušā gada rudenī lūgusi premjeru Valdi Dombrovski atbalstīt Stradiņa un Bērnu slimnīcu apvienošanu, atdodot pusi no jaunizveidotās slimnīcu apvienības universitātei. Apvienošanas iniciatore, Stradiņa universitāte, kā galveno reformas iemeslu min slikto slimnīcu darbu un pieprasa reformu veikt steidzami, pabeidzot jau 2012.gadā, ziņo TV3 raidījums «Nekā Personīga».

Kādēļ šāda reforma nepieciešama un jo vairāk steidzamības kārtā, neviens no reformas autoriem «Nekā Personīga» paskaidrot nevarēja. Zināms, ka šoruden Stradiņa universitātes rektoram Jānim Gardovskim beidzas pilnvaras. Tas varētu izskaidrot steigu kādā iecerēta abu slimnīcu apvienošana un pievienošana viņa vadītajai universitātei.

Pērn oktobrī Valdim Dombrovskim nosūtītās apvienošanās vēstules autors ir Stradiņa universitātes Attīstības prorektors Toms Baumanis. Uz divām lapām premjeram, veselības un izglītības ministrijai viņš rektora Jāņa Gardovska vārdā aprakstīja cik slikti līdz šim strādājušas slimnīcas un reformu pieprasa sākt steidzami.

«Nekā Personīga» rīcībā nonākusī vēstule rāda, ka universitāte piedāvā pārņemt pusi no abu slimnīcu kapitāldaļām. Izveidot jaunu nu jau abu apvienoto slimnīcu pārvaldi – padomi. Tajā strādātu Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš, Stradiņa universitātes rektors Gardovskis un vēl pa vienam no ministrijas un universitātes virzīti cilvēki. Padome izvēlētos valdi un apsaimniekotu jaunizveidoto milzu saimniecību.

Stradiņa universitāte runā par miljoniem ietaupījumu, bet pierādīt nevar

Vēstules autori lēš, ka ietaupījums no apvienošanās gadā būs 7,5 miljoni lati. Taču «Nekā Personīga» neizdevās noskaidrot, kā šis skaitlis iegūts. Stradiņa universitātes administrācijas prorektors Juris Lācis minēja, ka tas esot «pieņēmums». Lācis arī nespēja nosaukt, ko tieši nesaimniecisku patreiz dara Stradiņa un Bērnu slimnīcas.

«Nekā Personīga» neizdevās sazināties ar vēstules autoru Tomu Baumani, jo viņš ir atvaļinājumā. Savukārt Stradiņa universitātes rektors Gardovskis ar raidījumu runāt nevēlējās.

Nejauši par iecerēto plānu uzzināja arī abas slimnīcas

Lai arī Stradiņa universitātes rektors Gardovskis strādā Stradiņa slimnīcā un ir arī viens no locekļiem stratēģiskajā padomē. Tā plāno slimnīcas attīstību. Padome lūgusi Gardovskim paskaidrojumu, taču viņš tā īsti nav spējis pamatot, kāpēc ieceri kolēģiem noklusējis. Nepatīkami pārsteigts par veidu kā tiek īstenota iecere, ir izglītības ministrs Roberts Ķīlis (ZRP).

Veselības ministrija universitātei atbildējusi diplomātiski. Nepieciešamības gadījumā tikšot veidota darba grupa. Ministre Ingrīda Circene «Nekā Personīga» tā arī līdz galam nepateica – vai viņai šī ideja patīk, vai arī nē.

«Mums nav darba kārtībā šī jautājuma. Tā ir atbilde,» norādīja Circene.

Ārstu aprindās runā, ka ministrijā Stradiņa universitātes vadība saņēmusi solījumus atbalstīt slimnīcu pievienošanu augstskolai, ja vien izmaiņas būs iespējams izdarīt mierīgi un bez skandāla.

Abas slimnīcas ir pret šādu sasteigtu apvienošanu un norāda: ja Stradiņa universitāte grib slimnīcās apmācīt savus studentus, to iespējams nokārtot mierīgā ceļā.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu