«Latvenergo» lietā KNAB konfiscējis gandrīz pusmiljonu latu (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tā dēvētās Latvijas energokompānijas «Latvenergo» lietas ietvaros konfiscējis finanšu līdzekļus 448 tūkstošu latu apmērā, informēja sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vitenburgs.

Iegūts pietiekams pierādījumu kopums

Turpinot izmeklēšanu 2010.gada jūnijā sāktajā kriminālprocesā saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām, ir iegūts pietiekams pierādījumu kopums, lai jau pirmstiesas kriminālprocesa laikā daļu no arestētajiem finanšu līdzekļiem tiesa atzītu par noziedzīgi iegūtu mantu.

KNAB izmeklētājs ir izmantojis Kriminālprocesa likumā noteiktās tiesības pirmstiesas kriminālprocesā radušos mantisko jautājumu savlaicīgas atrisināšanas interesēs un ar uzraugošā prokurora piekrišanu izdalījis krimināllietas materiālus par noziedzīgi iegūtu mantu, jo izmeklēšanas gaitā ir iegūti pietiekami pierādījumi, kas nerada šaubas par tās noziedzīgo izcelsmi un saistību ar noziedzīgu nodarījumu.

Naudu ieskaita valsts budžetā

Izskatot KNAB izmeklētāja iesniegtos materiālus par noziedzīgi iegūtu mantu, tiesa nolēma, ka naudas izcelsme ir noziedzīga un finanšu līdzekļi dažādās valūtās kopumā 448 000 latu apmērā ir konfiscējami, ieskaitot tos valsts budžetā. Tiesas lēmumi ir stājušies spēkā, informēja Vitenbergs un piebilda, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu identificēšana, aresta uzlikšana un pierādījumu iegūšana ir notikusi, pateicoties KNAB izmeklētāju veiksmīgai sadarbībai ar vairākām ārvalstīm tiesiskās palīdzības ietvaros.

Vēstīts arī, ka saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam KNAB 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas ir saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Iespējamie noziegumi ir saistīti ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem.

Vaino 1,2 miljonu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Toreiz kriminālprocesa ietvaros bija arī aizturētie, no kuriem vairāki strādāja valsts uzņēmumos «Latvenergo» un «Sadales tīkls».

KNAB aizdomās turētos vaino vairāk nekā 1,2 miljonu eiro noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Kriminālprocesa ietvaros apcietinājums tika piemērots bijušajam «Latvenergo» prezidentam Kārlim Miķelsonam, bijušajam viceprezidentam Aigaram Meļko un uzņēmējam Andrejam Livanovičam, taču vēlāk viņi pret drošības naudu no cietuma tika atbrīvoti.

KNAB arī atzinis, ka vēl izmeklēšanā esošajā «Latvenergo» lietā tika iegūts pierādījumu kopums, kas deva pamatu uzskatīt, ka arestētajiem finanšu līdzekļiem 77 500 eiro apmērā ir noziedzīga izcelsme. Latvijas tiesa atzina šo finanšu līdzekļu noziedzīgo izcelsmi un nolēma tos ieskaitīt valsts budžetā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu