Ar žurnālistu drīkst cīnīties, bet ne šaut! (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vakar sašautais žurnālists Leonīds Jākobsons tika vērtēts duāli - viņa darba metodes mēdz arī kritizēt. Taču Latvijas Žurnālistu asociācijas vadītāja Inga Spriņģe sarunā ar portālu TVNET uzsvēra - pat ja kādam nepatika Jākobsona darba metodes, uz žurnālistu nedrīkstēja šaut.

«Šaušana uz cilvēku ir pilnībā nepieņemama,» viņa uzsvēra un norādīja - ja kādam nebija pieņemamas Jākobsona darba metodes, ar tām varēja cīnīties dažādos veidos, bet nepārkāpjot likumu un nešaujot uz cilvēku.

Spriņģe atzina, ka Jākobsons nestrādāja ar klasiskajām žurnālistikas metodēm un viņa reputācija bija duāla.

No uzbrukuma cieš Latvijas tēls

Viņa pastāstīja, ka pēc vakar notikušās šaušanas saņemti zvani no starptautiskajiem medijiem, kuri interesējas par šo gadījumu.

Fizisks uzbrukums pazemina Latvijas reputāciju.

Vardarbīgs uzbrukums žurnālistam pazemina Latvijas reitingu mediju brīvības ziņā.

Žurnālistu asociācijas vadītāja atgādināja, ka jau pēc pēdējo gadu notikumiem Latvijas reitings preses brīvības sarakstā bija nokrities. Tas saistīts gan ar Jākobsona iepriekšējo aizturēšanu, gan žurnālistu datoru un dzīvesvietu kratīšanām.

Taču kopumā Spriņģe uzskata, ka Latvija nav žurnālistiem bīstama valsts - nav pamata bažām, ka žurnālistiem varētu uzbrukt.

Drīzāk jāuztraucas par ko citu.

Žurnālisti izjūt finansiālu spiedienu.

Lielie uzņēmumi un iestādes var manipulēt ar žurnālistiem un viņu darbu, pretējā gadījumā draudot ar reklāmu samazināšanu vai apturēšanu. Turklāt šajā jomā tendences ir negatīvas.

Saistībā ar to jārunā par vārda brīvību un mediju kvalitāti Latvijā.

Arī policijas izpratnei par žurnālistu darbu ir jāattīstās, viņa teica un atgādināja par gadījumiem, kad policisti ielaužas žurnālista mājoklī un izņem profesionālos darba piederumus, tostarp datorus.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka vakar sava dzīvokļa kāpņu telpā Rīgā sašauts portāla kompromat.lv žurnālists Jākobsons.

Viena no galvenajām uzbrukuma versijām ir saistīta ar žurnālista profesionālo darbību.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu