Romas pāvests ticies ar Kubas prezidentu Kastro (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Romas pāvests Benedikts XVI otrdien tikās ar Kubas prezidentu Raulu Kastro valsts galvaspilsētā Havanā savas trīs dienu vizītes Kubā otrajā dienā.

84 gadus vecais Romas katoļu baznīcas vadītājs ieradās Havanā no valsts otras lielākās pilsētas Santjago de Kubas, kur pirmdien bija sācis vizīti Kubā un celebrējis brīvdabas misi. Pirms ierašanās Havanā pāvests pie Santjago apmeklēja Kubas svētās aizbildnes Elkobres Žēlsirdības Dievmātes svētnīcu.

Sarunas saturs netiek atklāts

Pāvests Havanā tikās ar Kastro Revolūcijas pilī, un tikšanās ilga nepilnu stundu. Domājams, ka tajā tika apspriesta baznīcas un valsts attiecību nākotne Kubā.

Benedikts XVI un Kastro apmainījās dāvanām. Kastro pasniedza pāvestam Kubas svētās aizbildnes Elkobres Žēlsirdības Dievmātes statuju, savukārt pāvests uzdāvināja Kubas prezidentam Ptolemaja «Ģeogrāfijas» eksemplāru.

Kastro pirmdien bija sagaidījis pāvestu Santjago de Kubas lidostā un pēc tam apmeklējis brīvdabas misi.

Romas pāvests, kurš ir pasaules 1,2 miljardu Romas katoļu garīgais līderis, cenšas uzlabot baznīcas attiecības ar Kubas komunistu režīmu un veicināt katoļticības atdzimšanu Kubā.

Kubas vadība noraida pāvesta aicinājumus politiskām reformām

Tomēr Benedikts XVI pirmdien aicināja brīvdabas mises dalībniekus «veidot atjaunotu un atvērtu sabiedrību» Kubā. Kubas viceprezidents Marino Muriljo uz to atbildēja, noliedzot politisku reformu iespējamību šajā valstī.

«Kubā nebūs politisku reformu. Kubā mēs runājam par mūsu Kubas ekonomiskā modeļa modernizēšanu, kas padara mūsu sociālisma formu ilgtspējīgāku mūsu tautas labklājībai,» sacīja Muriljo.

Uzstāj, ka valsts jau tagad demokrātiska

Kubas līderi uzstāj, ka šajā valstī jau pastāv demokrātija, un uzskata pāvesta vizīti par Kubas iespēju parādīt pasaulei, ka tā ir toleranta un atvērta reliģiskai izpausmei.

Pāvests trešdien celebrēs misi Havanas Revolūcijas laukumā, kurā piedalīsies apmēram miljons cilvēku, un pēc tam atstās Kubu, kur viņš pirmdien ieradās no Meksikas.

Benedikta XVI priekšgājējs pāvesta amatā Jānis Pāvils II 1998.gadā kļuva par pirmo Romas pāvestu, kurš apmeklējis Kubu. Viņa vizīte palīdzēja sākt atkusni un sadarbību baznīcas attiecībās ar Kubas valdību.

Baznīca - svarīgs nevalstiskais spēlētājs Kubā

Romas katoļu baznīca ir kļuvusi par svarīgāko nevalstisko spēlētāju Kubā un pat spēlējusi vidutāja lomu politieslodzīto atbrīvošanā, tomēr tai nav savu mediju vai skolu Kubā.

Benedikts XVI savas vizītes laikā neplāno tikties ar Kubas opozīcijas locekļiem.

Santjago de Kubas katoļu arhibīskaps Dionisio Garsija sestdien sacīja, ka pāvestam «ir zināma Kubas realitāte» un opozīcijas stāvoklis neatkarīgi no tā, vai viņš tiksies vai netiksies ar opozicionāriem. Arhibīskaps atzina, ka pāvesta tikšanās ar disidentiem var sarežģīt baznīcas lietas un apdraudēt to, ko baznīca sasniegusi pēdējos gados.

Kubā no 11 miljoniem iedzīvotāju apmēram 10% ir Romas katoļi. Valstī ienāk arī protestantu konfesijas, bet vairums kubiešu sevi identificē ar afrokubiešu ticējumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu