"Māmiņu algām" griestu nebūs, taču tās saņems tikai nestrādājoši vecāki (341)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tā sauktajām māmiņu algām griesti tomēr netiks noteikti, taču tās varēs saņemt tikai nestrādājoši vecāki, šodien vienojušies valdošās koalīcijas partneri.

Kā pēc valdību veidojošo partiju sadarbības padomes sēdes apliecināja premjers Valdis Dombrovskis (JL) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), izmaiņām "māmiņu algu" izmaksā turklāt iecerēts paredzēt pārejas periodu līdz 2010.gada 3.maijam.

"Jautājumā par māmiņu algām valdība rīkosies atbilstoši tiesiskās paļāvības principam," informēja Dombrovskis, apliecinot, ka papildu finansējums, pārdalot līdzekļus, pārejas periodam tiks atrasts.

Augulis informēja, ka pēc pārejas perioda "māmiņu algām" netiks noteikti griesti, kā sākotnēji bija paredzēts, bet pabalstu nesaņems strādājoši vecāki. "Sasniegsim to, kāds bija sākotnējais mērķis, - tas vecāks, kas ir mājās un kopj bērnu, saņem atvietojumu darba algas vietā," paskaidroja Augulis.

Jau rīt valdībā plānots skatīt izmaiņas pabalstu sistēmā, kas attiecas uz budžeta grozījumiem, bet visa grozījumu pakete ar pavadošajiem likumprojektiem Ministru kabinetā tiks skatīta trešdien, 27.maijā, un piektdien, 29.maijā.

Kā ziņots, 12.maijā pēc vairāku stundu ilgām diskusijām valdība panāca vienošanos par vecāku pabalstu samazināšanu, paredzot, ka maksimālie vecāku pabalsta griesti tiem nestrādājošiem vecākiem, kuriem bērni piedzims pēc 1.jūlija, būs 500 latu, savukārt strādājošiem vecākiem, kuriem bērni piedzims pēc 1.jūlija, būs ne vairāk kā 250 latu mēnesī jeb 50% samazinājums no aprēķinātā pabalsta. Līdz 1.jūlijam dzimušajiem bērniem piešķirtie pabalsti gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem tiktu izmaksāti līdzšinējā apmērā.

Valdība tomēr nolēma šīs ieceres pārskatīt, lai netiktu veikta vecāku pabalstu jeb tā dēvēto māmiņu algu samazināšana līdz 50% ar atpakaļejošu datumu. 14.maijā premjers Valdis Dombrovskis (JL) izdeva rezolūciju, kurā uzdeva finanšu ministram un labklājības ministram meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, neveicot vecāku pabalstu samazināšanu līdz 50% ar atpakaļejošu spēku visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku.

Komentāri (341)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu