Ar talku "Likteņdārzā" Koknesē noslēgsies šā gada Meža dienas (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ar plašu talku uz salas Daugavas vidū pie Kokneses - "Likteņdārzā", kur top piemiņas vieta 20.gadsimta totalitāro režīmu upuriem, noslēgsies šī gada Meža dienas, informēja Kokneses fonda pārstāvji.

"Šī gada Meža dienas mums bija īpašas gan tāpēc, ka esam iestādījuši vairāk nekā 20 miljonus jaunu koku stādu, kas ir vairāk nekā 10 koki uz katru Latvijas iedzīvotāju, gan arī tāpēc, ka tik lielu sabiedrības interesi un atbalstu Meža dienām vēl nebijām izjutuši. Ne tikai meža nozares ļaudīm, bet visiem valsts iedzīvotājiem saikne ar mežu ir īpaša un nesaraujama," stāsta VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Roberts Strīpnieks.

Zemkopības ministrijas Meža politikas departamenta direktors Jānis Birģelis piebilst, ka, apzinoties savu uzkrāto pieredzi un varēšanu, meža nozares pārstāvji nolēma 2009.gadā, līdzīgi kā pirmās brīvvalsts laikā, iesaistīties sabiedrībai būtiskos pasākumos ārpus tiešajām meža platībām.

Meža nozares pārstāvji "Likteņdārza" teritorijas sakopšanā strādā jau kopš aprīļa vidus. Maijā šo darbu turpināja 120 Valsts meža dienesta darbinieki, atbrīvojot apskatei ainavu no salas pāri Daugavai uz Kokneses luterāņu baznīcu un Kokneses pilsdrupām.

"Tas ir lieliski, ka Meža dienas ir izdevies savienot ar jaunas ainaviskas piemiņas vietas veidošanu Latvijā. Kad runājam par parkiem, dārziem un alejām, mūsu uzmanības centrā parasti ir pagātne. Ar "Likteņdārzu" ir citādāk - tas tiek radīts pašlaik, un tā misija ir veidot saikni starp pagātni un nākotni," stāsta Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektors Jānis Kinna.

Šīs piemiņas vietas izveidē ir iespēja iesaistīties ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jebkurā no "Latvijas Pasta" nodaļām iegādājoties "Likteņdārza" ziedojumu zīmes savu tuvinieku piemiņas iemūžināšanai. Arī talkas ir viens no veidiem, kā var palīdzēt tapt šim dārzam.

"Ceru, ka katram, kas ir iesaistījies vai iesaistīsies "Likteņdārza" izveidē, būs patiess gandarījums par līdzdalību šajā projektā, ko mēdzam saukt par 21.gadsimta Brīvības pieminekli. Ticu, ka ar tautas atbalstu to izdosies pabeigt līdz Latvijas valsts simtgadei - 2018.gada 18.novembrim," pauž cerību šīs piemiņas vietas idejas autors, "Kokneses fonda" padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols.

Meža dienu noslēguma talkā Koknesē piedalīsies aptuveni 300 cilvēku. Tajā strādās Meža dienu un "Likteņdārza" aizbildnis Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere, Latvijas meža nozares, Aizsardzības ministrijas un tās Jaunsardzes centra, Vides ministrijas, Latviešu virsnieku apvienības, Latvijas Politiski represēto apvienības Valmieras un Strenču nodaļu, Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas, Vislatvijas Skautu un gaidu organizācijas, korporāciju "Lettonia" un "Fraternitas Vanenica", Kokneses vidusskolas, Rīgas Biznesa skolas jauktā kora, Latvijas Televīzijas kolektīva un citi pārstāvji.

Talcinieki turpinās kopt uz salas augošo mežu, aprūpēs pagājušajā gadā iestādīto ābeļu aleju, nolasīs akmeņus un saknes šopavasar apartajās teritorijās.

Kokneses fonds lūgs iestādīt liepas un ozolus dārza izveides atbalstītājiem - Valsts prezidentam, meža nozares pārstāvjiem - zemkopības ministram Jānim Dūklavam un ministrijas Meža politikas departamenta direktoram Birģelim, ministrijas valsts sekretāra vietniekam Arvīdam Ozolam, VMD ģenerāldirektoram Kinnam un Meža pētīšanas stacijas direktoram Edgaram Šmaukstelim, LVM valdes priekšsēdētājam Strīpniekam, aizsardzības ministram Imantam Lieģim, Kokneses novada hronistei Lūcijai Ķuzānei, kā arī mediju pārstāvjiem, kuri nodrošinājuši projekta informatīvo atbalstu.

Nākamā talka "Likteņdārzā" plānota rudenī. Vasarā salā turpināsies perimetrālā ceļa būvniecība, kas notiek par tautas saziedotajiem līdzekļiem, kā arī citi dārza labiekārtošanas darbi.

"Likteņdārza" projekta īstenotājs ir Kokneses fonds, kas izveidots 2005.gadā. "Likteņdārza" mākslinieciskās un filozofiskās koncepcijas autors ir Japānas ainavu arhitekts un dzenbudists Šunmio Masuno. Plašāka informācija par "Likteņdārza" tapšanas gaitu un atbalstītājiem - "www.liktendarzs.lv".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu