Politiķi nesaprot sabiedriskā medija jēgu (38)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kolāža: TVNET/Toms Ostrovskis

Saeimā pārstāvētie politiķi vēl arvien nav izpratuši redakcionālās neatkarības un sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu patieso jēgu un sūtību, paziņojusi Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), reaģējot uz Nacionālās apvienības (NA) pieprasīto paskaidrojumu no Latvijas Televīzijas ģenerāldirektora par ziņās demonstrēto sižetu. LŽA nosodījusi NA «Visu Latvijai!»–TB/LNNK rīcību.

NA ir vērsusies pret sabiedriskajā televīzijā krievu ziņās demonstrēto sižetu, kas stāstīja par biedrības «Sociālais bloks» aktivitātēm 16.martā. NA pārstāvji pavēstīja, ka sabiedriskā televīzija, kas par valsts naudu īsteno sabiedrisko pasūtījumu, «faktiski veic pretvalstisku darbību, propagandējot nepieņemamas un pilsoņu godu aizskarošas idejas». Politiķi pieprasīja Latvijas Televīzijas ģenerāldirektoram Edgaram Kotam nekavējoties sniegt paskaidrojumu un šo gadījumu izmeklēt Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei.

LŽA paziņojumā uzsver, ka viens no demokrātiskas sabiedrības stūrakmeņiem ir viedokļu plurālisms un sabiedriskās televīzijas darbības pamatprincipos ir fiksēta apņemšanās nodrošināt viedokļu polaritāti.

Asociācija uzskata, ka parlamentā pārstāvēto politisko spēku mēģinājumi apšaubīt sabiedriskās televīzijas redakcionālo neatkarību, aicinot Latvijas Televīzijas administratīvo vadītāju skaidrot Ziņu dienesta darbu, apliecina, ka Latvijas politiķi, vēl arvien nav izpratuši redakcionālās neatkarības un sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu patieso jēgu un sūtību.

LŽA atzinusi, ka, iespējams, sabiedriskā medija 7.kanāla 14.marta ziņās demonstrētajā sižetā ir saskatāmas nepilnības, taču uzsvērusi, ka žurnālistu darba izvērtējums gan šajā, gan citos gadījumos ir jāatstāj ekspertu un LTV satura redaktoru ziņā.

«Neapšaubot Nacionālās apvienības deputātu tiesības izteikt savu viedokli par sabiedriskajā televīzijā pārraidītiem sižetiem, LŽA aicina Nacionālo apvienību turpmāk atturēties no izteikumiem un rīcības, kas rada aizdomas par mēģinājumiem ar administratīvām metodēm ietekmēt sabiedriskās televīzijas Ziņu dienesta žurnālistu darbu,» sacīts paziņojumā.

LTV7 kanāls 14.martā ziņu sižetā stāstīja par biedrības «Sociālais bloks» iniciatīvu, kas aicināja 16.martā doties uz Salaspili, lai tur pieminētu kara upurus. Žurnālisti intervēja vairākus biedrības pārstāvjus, no kuriem viens pauda viedokli, ka «mēs leģionārus redzam kā noziedzniekus, kā bendes, kā nacistu genocīdu Latvijā. Pēc mūsu ziņām, pēc aculiecinieku ziņām, Salaspils koncentrācijas nometnē no nacistu bendēm gāja bojā simts tūkstoši cilvēku, kur daļēji piedalījās arī SS brīvprātīgais leģions, kuru nepiebeigtās paliekas maršēs Rīgā».

LTV Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts iepriekš sacīja, ka sabiedriskās televīzijas princips ir atspoguļot dažādus viedokļus un nedrīkst pievērt acis, ka sabiedrībā darbojas arī šādas grupas.

«Viņu subjektīvajā vērtējumā izskanēja ne visai glaimojoši un vēsturiski analfabētiski epiteti, kas, iespējams, prasīja atbildi, bet, no otras puses, šis jutīgais datums liek mums parādīt veselu virkni arī neglaimojošu viedokļu. Mēs nedrīkstam pievērt acis, ka ir arī šādas kompānijas, kurām ir šādi uzskati. Sižets, protams, nav ideāls, bet es to noteikti neierindotu sižetu rindā, kas nav publicējami,» teica Kolāts.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu