Atrod naudu "māmiņu algām" (361)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība plāno atrast finansējumu, kas ļautu "māmiņu algu" samazināšanai noteikt pārejas periodu. Tādā gadījumā vecāku pabalsta samazinājums neskars ģimenes, kas patlaban gaida bērnu. Pirms nedēļas valdība ierosināja pabalstus apcirpt jau pirmajā jūlijā, taču tagad nolemts samazinātās māmiņu algas ieviest ar nākamā gada pirmo maiju.

Lai arī Ministru kabinets šodien atlika jautājumu par izmaiņām attiecībā uz bērna piedzimšanas pabalsta un valsts pabalsta izmaksu skatīšanu, galīgo lēmumu valdība pieņems pēc nedēļas, jo nolemts precizēt juridiskas nianses.

Tagad viss atkarīgs no Tieslietu ministrijas ar Mareku Segliņu (TP) priekšgalā, kurai jālemj par izmaiņu tiesiskajiem aspektiem.

No 1.jūlija tiks atcelts ģimenes valsts pabalsts par bērnu līdz gada vecumam, tāpat būs vienots bērnu piedzimšanas pabalsts, kas būs 260 lati.

Labklājības ministrs skaidro, ka saspringtā budžeta dēļ ir sarežģīti vienoties par pārejas periodu: "Mums ir pietiekami smaga šī situācija šobrīd budžetā. Visi tie lēmumi ir, protams, sarežģīti gan Finanšu ministrijai, gan visām citām ministrijām. Tāpēc valdība strādā, lai pēc iespējas labāk varētu sagatavot šos budžeta grozījumus."

Lai nepārkāptu tiesiskās paļāvības principu attiecībā uz māmiņām, kuras patlaban gaida mazuļus, un izvairītos no iespējamām tiesas prāvām, samazināto pabalstu atlikšanai līdz nākamajam gadam ir nepieciešami 22 miljoni latu. Tos plānots iegūt uz trīs citu ministriju rēķina, samazinot finansējumu Ekonomikas, Finanšu, kā arī Zemkopības ministrijai.

Kad valdība pagājušajā nedēļā sprieda par māmiņu algu samazināšanu, tika ierosināts noteikt šā pabalsta griestus. Taču šodien valdība, lai izvairītos no tā, ka cilvēki nav motivēti maksāt sociālo nodokli, plāno ieviest jaunu vecāku pabalsta, jeb tā dēvētās māmiņu algas aprēķināšanas principu - tiem, kam alga ir līdz 500 latiem, pabalsts būs līdz 70% no pamatalgas, taču tie, kam alga pārsniedz šo slieksni, varēs saņemt pabalstu 50% apmērā no algas.

Komentāri (361)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu