Februārī Latvijā krities jaunu auto pieprasījums (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pirmo reizi pēc krīzes perioda beigām 2010.gadā kopējais vieglo pasažieru auto un vieglo komerctransporta tirgus Latvijā piedzīvo kritumu. Šogad februārī Latvijā kopā reģistrēta 861 pasažieru automašīna un vieglais komerctransports līdz 3,5 t, kas ir kritums 3% apmērā, salīdzinot ar 2011. gada februāri.

Tikmēr, ja skaita kopā janvāri un februāri, tad šā gada pirmajos divos mēnešos reģistrēti 1897 auto jeb par 13 procentiem vairāk nekā 2011. gada pirmajos divos mēnešos (1683).

«Klientu plūsmas kritums auto salonos jau bija novērojams pagājušā gada novembrī un decembrī, bet milzīgā Valsts policijas automašīnu iepirkuma rezultātā reģistrējamais jaunu auto skaits 2011.gada novembrī, decembrī un šā gada janvārī mākslīgi palielināja auto tirgus statistiskos rādītājus. Vērtējot atsevišķi, vieglo pasažieru auto tirgus pat nokrities par 5%, bet vieglā komerctransporta tirgus ir kāpis par 13%.

Šī brīža klientu pasivitāte ir saistīta ar negatīvo fonu banku sektorā - Krājbankas un Swedbank nedienām, kas ir bijis sitiens patērētāju trauslajai stabilitātes apziņai, jaunu auto tirgus ir pirmais, kas izjūt sabiedrības svārstības. Otrs faktors, kas ir ietekmējis jaunu auto pirmreizējo reģistrāciju skaita samazinājumu, ir straujais Volkswagen reeksporta apjoma kritums, salīdzinot ar 2011.gada februāri.

Pārsteidzošākais, ka novērojams tirgus kritums pat pie labvēlīgiem auto finansēšanas nosacījumiem un līzingu kompāniju aktivitātēm, kas, piemēram, bija daudz ierobežotāki 2011.gada februārī. Cerēsim, ka negatīvā tendence ir bijusi tikai viena mēneša – februāra, izņēmuma gadījums un marts līdz ar pavasara atnākšanu atgriezīs auto tirgū augšupejošo tendenci,» situāciju jaunu auto tirgū komentē LPAA prezidents Andris Kulbergs.

Februārī pieprasītākās pasažieru automašīnas bijušas Nissan Juke (40) un Ford Focus (36), Peugeot 3008 (33), bet no vieglā komerctransporta – Morcedes Benz Sprinter (21), VW Caddy (14) un Renault Master (13).

Mini klasē februārī pirmreizēji reģistrēti 14 Fiat 500, kas liecina par itāļu automašīnu atgriešanos Latvijas tirgū, un 3 VW up!; kompaktklasē: 36 Ford Focus un 20 VW Golf; apvidus klasē: 22 Mitsubishi Outlander un 16 VW Tiguan, bet lielā apvidus klasē: 18 Toyota Land Cruiser un 9 Mitsubishi Pajero. Pavisam februārī ir pārdotas 261 apvidus automašīna, tādējādi stabili turpinot Latvijas tirgus tendenci šim segmentam – 1/3 daļa no jauno automašīnu kopskaita.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu