Uz vienu pašvaldības deputāta vietu šogad kandidē vidēji seši deputāti (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada 6.jūnija pašvaldību vēlēšanās uz vienu deputāta vietu kandidē vidēji seši deputātu kandidāti, TVNET informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Salīdzinot ar 2005.gada pašvaldību vēlēšanām, konkurence uz vienu deputāta vietu ir pieaugusi.

Pavisam šā gada pašvaldību vēlēšanām republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijās reģistrēti 737 deputātu kandidātu saraksti, kuros uz 1765 pašvaldības deputātu vietām pieteikti 11 210 deputātu kandidāti.

Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās bija jāievēl 4179 deputāti un vēlēšanām tika reģistrēti 15 682 deputātu kandidāti jeb vidēji četri deputātu kandidāti uz vienu deputāta vietu.

Šā gada pašvaldību vēlēšanām iesniegtajos kandidātu sarakstos deputātu kandidātu vidū nedaudz vairāk - 58% - ir vīriešu, bet 42% - sieviešu.

No visiem deputātu kandidātiem divām trešdaļām jeb 64% kandidātu ir augstākā izglītība, 35% - vidējā izglītība, bet 1% jeb 180 deputātu kandidātiem ir pamata izglītība.

Deputātu kandidātu vidējais vecums ir 44 gadi, jaunākajiem deputātu kandidātiem ir 18 gadi, un šādi kandidāti ir 33, bet vecākajam kandidātam - 88 gadi.

72% pašvaldības deputātu kandidātu ir norādījuši, ka ir latvieši, bet 4% deputātu kandidātu ir krievu tautības.

Tāpat pašvaldību vēlēšanās kandidē poļi - 79, lietuvieši - 59, ukraiņi - 31, baltkrievi - 25, kā arī septiņi lībieši, pa pieciem igauņiem un vāciešiem, kā arī pa trim čigāniem un grieķiem. Pretendentu vidū ir divi armēņi, divi gruzīni, divi mordvieši, kā arī pa vienam azerbaidžāņu, baškīru, dāņu, somu, uzbeku, zviedru tautības pretendentam.

Savukārt viena piektā daļa jeb 22% pašvaldības deputātu kandidātu izvēlējušies tautību nenorādīt.

Pārsvarā visiem pašvaldību deputātu kandidātiem ir Latvijas pilsonība, taču vēlēšanās kandidē arī divi Dānijas pilsoņi, viens Lietuvas, viens Zviedrijas un viens Vācijas pilsonis, kā arī trim kandidātiem ir dubultā pilsonība.

Viens deputāta kandidāts ir gan Latvijas, gan ASV pilsonis, bet divi kandidāti - gan Latvijas, gan Vācijas pilsoņi.

Lielākā daļa deputātu kandidātu jeb 89% kandidē tajā vēlēšanu apgabalā, kur ir viņu deklarētā dzīvesvieta, 4% - tur, kur īpašums, bet 7% - tur, kur darba vieta.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu