No valsts par labu Talsu traģēdijā cietušajam piedzen 15 000 latu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien no valsts par labu 1997.gadā Talsu traģēdijā cietušajam Gintam Ručevskim piedzina 15 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību.

Ručevskis un viņa māte Maira Sniķere no valsts Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā vēlējās piedzīt kopumā 400 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību.

Kā informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šodien AT viņu prasību apmierinājusi daļēji, par labu Ručevskim no valsts VUGD personā piedzenot 15 000 latu. Sniķeres prasība pilnībā noraidīta.

Šodien pasludināto spriedumu 30 dienu laikā no 6.marta būs iespējams pārsūdzēt AT Senātā.

Šo lietu atkārtotai izskatīšanai AT 2010.gada 24.novembrī nodeva AT Senāts, kas atcēla iepriekš pieņemto prasītāju interesēm nelabvēlīgo spriedumu. AT Senāts gan nemainīja AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada 30.aprīļa spriedumu, ar kuru no IeM par labu Sniķerei tika piedzīti 6816 latu ārstēšanās izdevumi.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesas 2007.gada 8.oktobrī no valsts par labu Ručevskim un Sniķerei prasīto 400 000 latu vietā tika piedzīta kopumā 120 000 latu kompensācija un 11 234 latu zaudējumi par traģēdijas nodarīto kaitējumu.

Apgabaltiesā iesniegtajā prasībā Ručevskis no valsts lūdza piedzīt 350 000 latu kompensāciju, bet viņa mātes prasītās kompensācijas apjoms bija 50 000 latu. Tāpat tika prasīts atlīdzināt 12 041 lata ārstēšanās izdevumus.

Kā ziņots, 1997.gada 28.jūnijā Talsos IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas «Kamaz» bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu