Biksīšu ieliktnīšu patiesā būtība (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Paketes un tamponi atvieglo higiēnu menstruāciju laikā, tāpēc sievietei ir noderīgi, taču bez modīgajiem ikdienas biksīšu ieliktnīšiem vajadzētu iztikt.

Brīdī, kad mēnešreizes jebkuru brīdi varētu sākties vai, gluži otrādi, tuvojas beigām un tāpēc vēl ir neliela asiņošana, biksīšu ieliktnīši ir pat vēlami, lai sievietes justos ērti. Lai gan reklāmas sludina izmantot ieliktnīšus katru dienu, pasludinot tos par ikdienas paketēm, vajadzētu saglabāt veselo saprātu un neļauties mārketinga trikiem – šī prece nav jāuztver kā ikdienas nepieciešamība.

Mikrovides traucētājs

Biksīšu ieliktnīšu materiāls nekad nebūs dabisks, pat ja uz etiķetes rakstīts – izgatavots no materiāla, kas satur dabisku kokvilnu. Sintētiskie materiāli nav labvēlīgi dzimumorgānu jutīgajai ādai un maksts videi, tāpēc nav brīnums, ka biksīšu ieliktnīšu lietošanas laikā izdalījumu daudzums var palielināties. Tas notiek tāpēc, ka makstī ir noteikta mikrovide, bet ieliktnītis šo vidi maina – silda, turklāt ir apgrūtināta gaisa piekļuve dzimumorgāniem un dabiskā mikrovide tiek izjaukta. Ja šajā laikā plāno ginekoloģisko apskati, nebrīnies, ka analīzēs var tikt uzrādītas pat sēnīšu infekcijas, bakteriālās vaginozes vai gardnerellas, kas nelielā koncentrācijā var būt sastopamas ikvienas sievietes makstī, taču savairojas, ja tiek izjaukts dabiskais līdzsvars starp laktobaktērijām. Sākas apburtais loks – jo biežāk lieto biksīšu ieliktnīšus, jo vairāk pastiprinās izdalījumi.

Ieliktnītis nav glābšanas riņķis

Gadījumos, kad novēro – izdalījumu kļuvis vairāk un rodas sajūta, ka bez biksīšu ieliktnīša vienkārši ne dienu vairs nespēsi nodzīvot, nekavējoties jāpiesakās vizītē pie ginekologa un jānoskaidro iemesls, kāpēc izdalījumu kļuvis tik daudz. Tos var rosināt gan dažādas seksuāli transmisīvās slimības, gan iekaisuma procesi. Taču daudzas sievietes atzīst, ka lielais izdalījumu daudzums samazinājies drīz pēc atteikšanās no ikdienas pakešu lietošanas. Atceries – biksīšu ieliktnītis un cieši piegulošas bikses ir nejaukākais pārsteigums, ko vari sarūpēt saviem dzimumorgāniem.

Ar kumelīšu aromātu...

Ja vien iespējams, centies izvairīties no biksīšu ieliktnīšiem, kas ir aromatizēti ar svaiga okeāna, ziedu vai maigo kumelīšu smaržu. Ieliktnīšu izgatavošanai nekad neizmanto dabiskas, pļavā salasītas kumelītes, tāpēc jebkurš aromatizētājs ir ķīmiski radīts produkts, kas var ātri mainīt maksts vidi, rosinot dažādas alerģiskas reakcijas. Daudzas sievietes cieš no alerģijām, ko izraisa saskarsme ar higiēnisko pakešu materiālu, – parādās apsārtums, sausa āda, nieze. Tāpēc, ja novēro šādas alerģiskas izpausmes, centies izvēlēties cita ražotāja higiēniskās paketes vai ieliktnīšus.

Mitrumu absorbējošā gela kārta

Protams, ieliktnīši, kuri uzlaboti ar īpašu gela kārtu, lai efektīvāk uzsūktu mitrumu, vienlaikus satur vēl vairāk ķīmisko vielu, kas varētu izraisīt alerģiskas reakcijas. Jāņem vērā – jo plānāks ieliktnītis, jo, visticamāk, dažādas absorbējošas vielas ieliktnīša ražošanā izmantotas daudz lielākā koncentrācijā. Tomēr nevar skaidri apgalvot, ka plānākie ieliktnīši ir kaitīgāki un to lietošana noteikti nodarīs kaitējumu veselībai. Visu nosaka sievietes organisma jutība pret dažādiem kairinājumiem.

Fakti

Lai nevajadzētu ikdienā izmantot biksīšu ieliktnīšus, pareizi rūpējies par savu intīmo higiēnu!

· Lieto aptiekā nopērkamos intīmās higiēnas līdzekļus, kas satur piena sūkalas vai laktobaktērijas. · Izvairies no dzimumorgānu mazgāšanas ar smaržīgajām antibakteriālajām ziepēm, jo tās noārda dabiskās laktobaktērijas, mikrovides līdzsvars tiek izjaukts. Būtiski ir saglabāt maksts vidi nedaudz skābu, tāpēc atceries, ka veselai sievietei nav jāsmaržo ne pēc tropiskajiem lietus mežiem, ne apelsīniem vai maijpuķītēm. · Ja ir vairāk izdalījumu, nesāc izmisīgi mazgāties vairākas reizes dienā. Intīmo zonu mazgā divreiz dienā ar īpašajiem kopšanas līdzekļiem, bet, ja nepieciešams nomazgāties arī dienas vidū, noskalojies tikai ar ūdeni. · Ir īpaši stringbiksītēm izstrādātie ieliktnīši. Atceries, ka stringus drīkst valkāt vienīgi par savu ginekoloģisko veselību 100% pārliecinātas sievietes. · Mēnešreižu laikā par higiēnu jāgādā īpaši, cenšoties maksimāli izvairīties no dažādu aromātisku mazgāšanās līdzekļu lietošanas intīmās zonas kopšanai. · Ja lieto biksīšu ieliktnīti, tas nenozīmē, ka drīksti to no rīta ielikt un vakarā izņemt. Ieliktnīšus ieteicams nomainīt ik pēc 3–4 stundām. · Īpaši jāpārdomā, vai biksīšu ieliktnītis vajadzīgs karstā laikā. Ieliktnītis uzsūc mitrumu, cilvēka ķermenis izdala sviedrus, un, tā kā tas ir pielīmēts biksītēm, var rasties viegli dzimumorgānu noberzumi, kas rada diskomfortu.

Konsultējusi ginekoloģe Ingūna Kārkliņa

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu