Ždanoka āģitē par nākamo referendumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja tiks savākts nepieciešamais paraksts tautas nobalsošanai par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, iniciatīvu varētu atbalstīt 260 000 cilvēku, tostarp latvieši, sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Vaicāta, vai, ņemot vērā, ka referendumā par Satversmes grozījumiem un valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai atbalstu iniciatīvai pauda 273 347 jeb 17,7% balsstiesīgo pilsoņu, ir jēga sākt parakstu vākšanas kampaņu ar mērķi ierosināt tautas nobalsošanu par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, Ždanoka atzina, ka šāda iniciatīva ir jāīsteno.

Viņa pauda pārliecību, ka daudziem latviešiem «būs liels atklājums», ka eksistē nepilsoņi, un latvieši atbalstīs ideju, ka visiem jābūt vienādām tiesībām Latvijā.

«Šajā gadījumā nepieciešams citādāks kvorums, jo tiek lūgts veikt izmaiņas likumā, nevis Satversmē. Pēc mūsu aprēķiniem par šo iniciatīvu pietiktu ar 260 000 balsīm, ko nodrošinās ne tikai nepilsoņi, bet arī latvieši. Šis jautājums risinās 20 gadus senu problēmu, kam beidzot jāpieliek punkts,» uzsvēra Ždanoka.

Jau ziņots, ka kustība «Par vienlīdzīgām tiesībām» izmantojusi vakar notiekošo referendumu, lai vāktu papildu parakstus iecerei savākt parakstus jaunam referendumam par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, apstiprināja kustības koordinators Andrejs Tolmačevs.

Kustības biedri «izmantojuši situāciju, lai sastaptu cilvēku ar pasēm» un ar mikroautobusiņu šodien apbraukājuši Ķengaraga iecirkņus. Divu stundu laikā šādi esot izdevies savākt ap 100 parakstu, bet tagad akcija jau esot beigusies.

Arī Tolmačevs novērojis lielo iedzīvotāju aktivitāti un šī jautājuma aktualitāti sabiedrībā.

Jau ziņots, ka kustība «Par vienlīdzīgām tiesībām» parakstu vākšanas kampaņu ar mērķi ierosināt tautas nobalsošanu par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem sāks pēc 18.februārī gaidāmā referenduma par krievu valodu, lai cilvēkiem «nejauktu prātu» ar dažādām politiskajām aktivitātēm, iepriekš sacīja Tolmačevs.

Pirms nedēļas viņš norādīja, ka savākti 500 līdz 600 paraksti.

«Par vienlīdzīgām tiesībām» aicina iedzīvotājus parakstīties, lai tiktu ierosināta tautas nobalsošana par Latvijas pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, liecina partijas «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» mājaslapā ievietotais paziņojums

Tāpat kustības paziņojumā izteikts lūgums ziedot naudu, lai nodrošinātu notāru pakalpojumus tiem, kuriem pašiem nav nepieciešamo finanšu jeb 2,01 lata par vienu parakstu.

Patlaban norit parakstu vākšanas pirmais posms. Ja tajā tiks savākti 10 000 notariāli apstiprinātu Latvijas iedzīvotāju parakstu, Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāsavāc 10% vēlētāju paraksti tautas nobalsošanas ierosināšanai. Pirmais parakstu vākšanas posms norisināsies līdz 2012.gada septembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu