Neatkarīgi eksperti vērtēs VK konstatētos pārkāpumus Dienvidu tilta celtniecībā (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neatkarīgu ekspertu darba grupa vērtēs Valsts kontroles (VK) revīzijas rezultātus par Dienvidu tilta celtniecību, šodien Rīgas domes Pretkorupcijas komisiju informēja Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Gvido Princis.

Kā norādīja Princis, VK savā atzinumā konstatējusi, ka Dienvidu tilta projekta realizācijas gaitā ekonomiski nepamatoti piemērots sadārdzinājums, kas veidojis pašvaldībai zaudējumus. Šā iemesla dēļ VK ieteikusi pašvaldībai rīkoties zaudējumu atgūšanai.

Departaments VK "faktu interpretācijai" gan nepiekrītot, tomēr darba grupa tiks veidota. "Pašvaldība piesaistīs neitrālus ekspertus, kas vērtēs, pēc VK domām, atzītos zaudējumus," sacīja Princis.

"Kad šī darba grupa dos savu atzinumu, tad pašvaldība lems par iespējamo zaudējumu atgūšanu," norādīja departamenta vadītājs, piebilstot, ka ekspertiem vērtējums par sadārdzinājumu jāveic līdz 1.oktobrim.

Komisijas locekļi šodien lēma par pašvaldības veicamajiem darbiem saistībā ar VK revīzijas ziņojumu "Dienvidu tilta pār Daugavu Rīgā projektēšanas atbilstība normatīvo aktu prasībām".

Komisija neatbalstīja domnieces Baibas Brigmanes (JL) ierosinājumu runāt par "atbildīgajām amatpersonām". "Šaubos, vai mums, kas piedalījušies balsošanā par Dienvidu tilta projektu, ir tiesības un spēja visu objektīvi izvērtēt," norādīja komisijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis.

Kā norādīja Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK), par Dienvidu tilta projektu atšķirīgi viedokļi ir gan VK, gan Pilsētas attīstības departamentam, tādēļ trešajai pusei - Ģenerālprokuratūrai - bezkaislīgi jāizvērtē fakti un jākonstatē iespējamie vainīgie.

"Šobrīd tiesībsargājošām iestādēm jāizvērtē abu pušu argumenti un jānospriež, kam taisnība. Ja kas ir pārmaksāts, tad tas jāpārbauda un jāsauc vainīgie pie atbildības," norādīja Birks.

Dienvidu tilts ir viens no vislabāk realizētajiem projektiem Latvijā, tostarp arī finansējuma piesaistē, uzskata Rīgas domes deputāts Gundars Bojārs (iepriekš LSDSP; tagad - LPP/LC), kurš bija galvaspilsētas mērs no 2001. līdz 2005.gadam.

Bojārs arī nepiekrīt, ka Dienvidu tilta projekta realizācijā būtu bijuši kādi būtiski pārkāpumi. "Tur ir samests viss vienā kaudzē - gan būvniecība, gan finansējums. Uzskatu, ka finansējums tika piesaistīts veiksmīgi."

Bijušais mērs ar sarūgtinājumu atzina, ka Latvijā esot pieņemts sodīt cilvēkus, kas pieņem lēmumus. "Tas ir populāri. Tāpēc daudzi tagad labāk nedara neko un neuzņemas atbildību."

Bojārs uzsvēra, ka Dienvidu tilta izmaksas nebūtu tik lielas, ja premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš tolaik bija finanšu ministrs, nebūtu kavējis Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma piesaistīšanu projektam. "Viņš skaidri un gaiši toreiz pateica - kamēr pie varas Rīgā būs "sociķi", tikmēr nekādas naudas nebūs," sacīja bijušais mērs.

Domnieks arī norādīja, ka esot absurdi tas, ka par projektu spriežot tie, kas paši neesot nekā radījuši.

Savukārt bijušais Rīgas mērs Aivars Aksenoks (iepriekš JL; tagad - TB/LNNK), kurš šajā amatā bija no 2005. līdz 2007.gadam, aģentūrai LETA atzina, ka VK veikusi ļoti kompleksu pārbaudi par vairākus gadus garu periodu un esot lietas, kurām viņš piekrītot, bet ir arī spriedumi, kuriem viņš nepiekrītot.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu