Kur zvaigznes īsti rehabilitējas? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: L'Officiel Latvia

Grilēti omāri, zīda palagi, grezni apartamenti ar skatu uz pasakainu piekrasti un īsi vientulības brīži starp masāžu un jogas nodarbībām... Nē, tas nav elitāra kūrorta apraksts, bet gan slaveno rehabilitācijas klīnikas piedāvājuma uzskaitījums. Šī ir vieta, kur Holivudas zvaigznes ārstējas no kaitīgiem ieradumiem.

Britu kulta dziedātājs Marks Almonds savā skandalozajā autobiogrāfijā „Netiklā dzīve” raksta: „Pēc divu nedēļu atpūtas no centra iznāk zvaigzne, kura ir gatava jaunai fotosesijai. Jā, zvaigzne atkal ir lieliskā formā! Un tagad ir arī īstais brīdis, lai šī dīva ar starojošu smaidu publiskotu savas atklāsmes par „narkotiku elli” un „kaunpilno eksistenci kokaīna varā”, jo tas viss jau ir pagātnē. Zvaigznēm domātie rehabilitācijas centri ir modē. Tie funkcionē kā sanatorijas Un tiem ir arī sava loma zvaigžņu popularizēšanā.” Pēdējos desmit gados elitāru komercklīniku kļuvis krietni vairāk, un daudzas no tām īpaši specializējušās atkarību ārstēšanā.

Brīnumzeme

Pirms diviem gadiem Holivudā atvērtais centrs Wonderland atšķiras no citām rehabilitācijas klīnikām aptuveni kā Ritz viesnīcas no visām pārējām pasaules viesnīcām. Wonderland gultas klātas ar īpaši izsmalcinātu gultasveļu. Klientu rīcībā ir baseini un izpriecu jahtas. Apkalpojošais personāls gatavs izpildīt jebkuru klientu iegribu. Masieri, dietologi, jogas treneri, ārsti – viņi visi te ir pa rokai. Nedaudz garlaicīgo rehabilitācijas ikdienu krāšņāku padara īpaši sagatavotie ēdieni. Tos gatavo kulinārijas akadēmijas Le Cordon Bleu absolventi. Viņu piedāvātos gardumus var notiesāt ar patiesu baudu, īpaši, ja rodas iespēja apsēsties pie viena galda ar kādu no tām slavenībām, kas maijā lepni defilē pa Kannu festivāla sarkano paklāju.

Rehabilitācijas centru pastāvīgā kliente Lindseja Lohana
Rehabilitācijas centru pastāvīgā kliente Lindseja Lohana Foto: L'Officiel Latvia

Protams, daļa komplimentu par zvaigžņu neatvairāmo izskatu pienākas arī Wonderland. Te atļauts lietot mobilos telefonus un iespējams piekļūt internetam. Klientiem pat ir atļauts kursa laikā vienu vakaru pavadīt ārpus centra, piemēram, lai sniegtu koncertu. Domājams, ka šādu ekstru noteikti spēs novērtēt Eimija Vainhausa, kura pavisam nesen, bet jau kārtējo reizi paziņoja, ka ir atteikusies no narkotikām. Te var arī sarīkot savu privāto tējas vakaru, kā to mēdz darīt Lindseja Lohana. Viņai te atļauts pat skaļi cirst durvis un defilēt uz klīniku pāri ceļam, tā dažbrīd izvairoties no stingrās terapijas.

Mūžu dzīvo, mūžu ārstējies!

Modi uz rehabilitāciju radīja Keita Mosa. Pēc viņas ārstēšanās klīnikā Meadows, kura glābusi arī Donatellas Versačes, Maika Taisona un Vitnijas Hjūstones dzīvību un dzīvi, britu tabloīds Daily Mirror publicēja rakstu par supermodeles niekošanos ar kokaīnu. Pēc tā nākšanas klajā Keita Mosa nevarēja ne atkauties no jauniem darba piedāvājumiem, kas sāka birt kā no pārpilnības raga. Savu ieguldījumu rehabilitācijas popularizēšanā devis arī Ņujorkas kuturjē Marks Džeikobss. Viņš intervijā CNN neslēpa, ka ārstējies klīnikā Passages. Bet amerikāņu aktieris un kādreizējais narkomāns Roberts Daunijs juniors par ārstēšanos visai pasaulei atzinās filmā „Tropu negaiss”. Jā, izsūdzēt savus grēkus kļuvis pat moderni. Kad 1992. gadā uz ekrāniem iznāca Roberta Oltmena kulta filma „Spēlmanis” (The Player), arī mēs uzzinājām, ka lielākā daļa veiksmīgo biznesa projektu sākas tieši anonīmo alkoholiķu tikšanos laikā. Tātad, ja vēlaties galvu reibinošu karjeru, varat doties uz rehabilitācijas centru.

Dziedātāja Eimija Vainhausa pēc ārstēšanās kursa atgriežas Londonā.
Dziedātāja Eimija Vainhausa pēc ārstēšanās kursa atgriežas Londonā. Foto: L'Officiel Latvia

Brīvlaiks klīnikā

Dārgie, modernie un elitārie rehabilitācijas centri drīz vien pilnībā līdzināsies pilīm. Bet vēl pirms dažiem desmitiem gadu rehabilitācija noritēja pavisam citādi – atbilstoši tiem skarbajiem atturības principiem, uz kuriem balstās anonīmo alkoholiķu ārstēšanas programma. Pirmā ārstniecības iestāde, kura 1982. gadā sāka no atkarības dzīlēm zvejot laukā pagrimušās zvaigznes, bija Betijas Fordas vārdā nosauktā klīnika Kalifornijā. Tur valdīja pieticība, askētiski apstākļi – vairākas gultas vienā istabā – un totāla atturība. Tad parādījās tādi rehabilitācijas centri kā Wonderland, Beau Monde un Promises, kas vairāk līdzinājās grezniem SPA, mazinot interesi par Betijas Fordas klīniku, kura līdz ar to bija zaudējusi savu prestižo statusu. Kļuva skaidrs, ka slavenībai vairs nav jāslēpj savi netikumi, jo modē nākusi publiska atzīšanās. Jā, mode un greznība ir nedalāmas lietas.

Britnija Spīrsa Losandželosas lidostā pēc rehabilitācijas klīnikā Promises.
Britnija Spīrsa Losandželosas lidostā pēc rehabilitācijas klīnikā Promises. Foto: L'Officiel Latvia

Modernajos rehabilitācijas centros zvaigznēm domāto izklaižu saraksts ir ļoti garš – tikpat garš, cik garš ir ārstējamo atkarību saraksts. Tas tāpēc, ka modes klīnikās noteikumus diktē paši pacienti. „Un kurš gan uzdrošināsies runāt pretim zvaigznei, kurai naudas ir pāri acīm!?” smejoties vaicā aktieris Marks Riufols. Marks pats pēc 15 terapijas kursiem nu jau ilgu laiku nelieto to, no kā apzināti atteicies pēc rehabilitācijas. Viņš tiek uzskatīts par nopietnu speciālistu jomā, kas saistīta ar atteikšanos no atkarībām. Uz Betijas Fordas rehabilitācijas centru viņš dodas, ja tur jātiek galā ar kādu īpaši sarežģītu pacienta ārstēšanu. Šā centra anonīmo konsultantu vidū ir arī mūziķi Eltons Džons, Lū Rīds, Ringo Stārs un Eriks Kleptons, kā arī aktieri Entonijs Hopkinss, Viljams Hērts, un Drū Berimora.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu