Jaundžeikars uzstājīgi lobējis pašvaldības lēmumus grants ieguves aptaujā (106)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāts Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) uzstājīgi lobējis pašvaldības lēmumus grants ieguves aptaujā, šodien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Limbažu rajona Vidrižu pagasta padomes īpašumā esošais 15,4 hektāru lielais grants karjers un tā iznomāšana izraisījusi ne tikai pamatīgu sašutumu, bet arī politiskas pārdomas vietējo deputātu vidū.

"Gardais kumosiņš" atrodas tikai 20 kilometrus no Limbažiem, turklāt šosejas Limbaži-Rīga pašā malā. Tas nozīmē, ka pēc līguma noslēgšanas grants ieguvei jau iesāktajā karjerā nav nepieciešams izbūvēt pat ceļu.

Lai arī vietējie deputāti lēma par labu vietējam uzņēmējam, saprotot, ka tādējādi Vidrižu iedzīvotājiem būs gan darbs, gan pagasta kasē ienāks nodokļi, viņu saimnieciskais lēmums izrādījās ar politiskām sekām. "Kā gan citādi lai vērtē faktu, ka šādam pagasta lēmumam rūpīgi seko līdzi Saeimas deputāts, turklāt dodot vērtīgus padomus, kam īsti būtu jāapsaimnieko šāds īpašums," raksta "Latvijas Avīze".

Vidrižu pagasta padomes deputāts, nu jau izbijušais lielsaimnieks Jānis Simsons stāsta, ka par grants karjera apsaimniekošanu vietējie deputāti nopietni sākuši runāt un domāt jau pērnā gada nogalē.

"Grants karjers pagastam ir mantojumā no vietējā kolhoza. Visus šos neatkarības gadus grants tika izmantota vietējo ceļu pielabošanai. Bija arī gadījumi, kad no karjera grants tika ņemta patvaļīgi, bet apkārtne un karjera iekšiene palika nesakopta. Tā kā pagastam nav nedz attiecīgas tehnikas, nedz arī vajadzības un iespēju apgūt šādu teritoriju, rosinājām pagasta padomes priekšsēdētāju karjeru iznomāt kādai no ceļu būves firmām," norāda Simsons.

Nolemts, ka pagasta padomes priekšsēdētājs veiks rakstisku cenu aptauju, nosūtot vēstules tuvākajiem interesentiem.

Kā informē Vidrižu pagasta padomes deputāts Jānis Lūsis, vēstules tika izsūtītas četriem vietējiem uzņēmumiem. Konkrētu interesi izrādīja divi - SIA "Limbažu ceļi", kuru vada Andris Garklāvs, un pašu pagasta uzņēmējs Dainis Zeltiņš, kuram pieder SIA "Alejas DZ". Tieši Zeltiņš daudzkārt jau bija palīdzējis pašvaldībai ceļu uzturēšanā, turklāt pēdējos gados viņš bija iegādājies arī attiecīgu tehniku.

Uz pagasta padomes sēdi ar priekšlikumiem bija ieradušies abu firmu vadītāji. SIA "Limbažu ceļi" valdes priekšsēdētājs papildus maksai par katru izstrādāto grants kubikmetru (50 santīmi) pagastam solījis arī citus labumus, piemēram, asfaltētu laukumu pie bērnudārza un nelielu gabalu asfaltēta ceļa līdz vietējai kapsētai. Savukārt Zeltiņš solījis turpināt sadarbību ar pagastu vietējo ceļu sakopšanā, gan pusotru latu par katru izstrādāto grants kubikmetru.

"Apsverot visus par un pret, deputātu vairākums nobalsoja par nomas līguma slēgšanu ar Zeltiņu. Par limbažniekiem nobalsoja tikai pagasta padomes priekšsēdētājs un LPP/LC biedrs Jānis Ļevšins. Viena deputāte atturējās. Protams, mūs interesēja Zeltiņa piedāvātā cena, kas trīs reizes pārsniedza limbažnieku piedāvājumu. Un par asfaltētiem plačiem pagastam daudz svarīgāk ir, lai vietējiem cilvēkiem būtu darbs un pagasta kasē nauda. Turklāt jo vairāk, jo labāk," skaidro Lūsis.

Lai arī par Zeltiņa piedāvājumu todien nobalsoja deputātu vairākums, tomēr nomas līgums ar SIA "Alejas DZ" tā arī nav ticis noslēgts. Kādēļ, to nav zinājis arī pats Zeltiņš. Kad deputāti sākuši interesēties pie pagasta padomes priekšsēdētāja, no Ļevšina saņemta atbilde - deputātu lēmums diemžēl bijis nelikumīgs. Tik lielai platībai vajadzējis rīkot konkursu. Jurists skaidrojis, ka iespējami tiesu darbi no zaudētāja puses.

Tomēr jau pavisam drīz deputāti sapratuši nomas līguma kavēšanas īsto iemeslu.

Simsons: "Vēl pērnā gada rudenī man piederēja liela lauku saimniecība ar vairāk nekā 100 govīm. Tomēr, krītoties piena cenām, manai saimniecībai radās problēmas ar bankās paņemtajiem kredītiem. Aptuveni 150 000 latu mani burtiski žņaudza. Lai segtu parādsaistības, pārdevu daļu lopu, taču drīz vien sapratu, ka arī tas manu finansiālo stāvokli neuzlabos. Par manu nelaimi rakstīja arī vietējais rajona laikraksts, un drīz vien manās mājās atskanēja telefona zvans."

Zvanītājs izrādījies bijušais Vidrižu pagasta padomes priekšsēdētājs, tagadējais LPP/LC biedrs un Saeimas deputāts Jaundžeikars, kurš izrādījis interesi par novadnieka saimniecības glābšanu.

"Jaundžeikara kungs man solīja, ka noteikti palīdzēs. Ja vajadzēšot, viņš personīgi iešot pie [nu jau bijušā premjera Ivara] Godmaņa, bet tad arī kopā pie [Ineša] Feifera uz "Hipotēku un zemes banku" un panākšot, lai man kredīta maksājumi uz laiku tiktu atlikti vai samazināti procenti. Man tas, protams, likās mazliet savādi, ka Jaundžeikars ar tādiem augstiem amatvīriem tagad runās par viena konkrēta saimnieka problēmām. Jaundžeikars pat piedāvājās atbraukt pie manis uz mājām, bet es teicu, ka aizbraukšu pie viņa uz Vidrižu īpašumu un tad arī visu izrunāsim," apgalvo Simsons.

Nekādus jautājumus par kredīta atdošanas iespējām un to, kādu viņš pats redz savas saimniecības nākotni, Saeimas deputāts Simsonam nav uzdevis. Un tikai tad Simsons sapratis sava uzaicinājuma patieso iemeslu.

"Jaundžeikars it kā starp citu neilgi pirms manas promiešanas sāka man pārmest: vai tad tu kā izglītots cilvēks, pēc profesijas inženieris, nesaproti, kādam jābūt pareizam balsojumam grants karjera lietā? Kas gan ir Zeltiņš - viņš tikai izsaimniekos karjeru. Viņš tādu nesaimnieciskumu Vidrižos nedrīkstot pieļaut. Kāpēc gan mēs nevarot pieņemt tādu finansiāli izdevīgu līgumu, kādu mums piedāvājot Andris Garklāvs un SIA "Limbažu ceļi"?"

Saeimas deputāta uzdotais jautājums bijis tik tiešs un negaidīts, ka Simsons uz mirkli pat apstulbis. Viņš arī atzīst, ka Jaundžeikara priekšā sācis taisnoties un teikt, ka varbūt īsti nav izpratis lietas būtību, taču tad piebildis - deputāti tomēr, viņaprāt, kopīgi ir pieņēmuši pareizāko un pagastam izdevīgāko piedāvājumu.

Bet tad Jaundžeikars viņam pateicis: "Te Vidrižos bez manis nekas nav noticis un arī nenotiks! Viss, kas pagastā ir paveikts, tas ir panākts caur mani. Ja jūs savu lēmumu nemainīsiet, tad ne uz kādu atbalstu no manis un mūsu partijas vairs neceriet! Tad jums netiks par valsts naudu izbūvēti nedz gājēju celiņi, nedz uzstādīti apgaismes stabi un lampas Bīriņos un Vidrižos!"

Dusmu izvirdumu pavadījuši vēl skarbāki vārdi, kas liecinājuši - šajā darījumā ar Jaundžeikara svētību iesaistīts arī pašreizējais Vidrižu pagasta priekšsēdētājs, arī LPP/LC biedrs Ļevšins. "Jaundžeikars man pateica skaidri: nu ko tas priekšsēdētājs te var teikt! Viņš ir tikai peška, ko es saku, to viņš arī dara!" stāsta Simsons.

Simsons par notikušo informējis pārējos deputātus pagasta padomes sēdē. Pēc šāda paziņojuma pagasta deputātu reakcija bijusi - karjers jāiznomā Zeltiņam. Par to šoreiz nobalsojis gan Jaundžeikara partijas biedrs Ļevšins, gan arī pirmajā balsojumā atturējusies deputāte.

Lai limbažnieki nevarētu apstrīdēt lēmumu, šobrīd Zeltiņam no kopējās karjera platības iznomāti vien pieci hektāri, tomēr pats uzņēmējs cer, ka pagasts sapratīs - objektam vajadzīgs viens, nevis vairāki apsaimniekotāji.

"Lai piekļūtu pie grants, vispirms ir jānoņem aptuveni 8-9 metri mālainas zemes. Pēc maniem aprēķiniem, strādājot pārdomāti un nešķiežoties ar šīm iegulām, vajadzētu pietikt vismaz 10-20 gadiem," saka Zeltiņš.

Jautāts, kā viņš, sīkuzņēmējs, spējis piedāvāt trīsreiz lielāku cenu nekā SIA "Limbažu ceļi", Zeltiņš saka: "Es negatavojos tikai iedzīvoties uz pagasta bagātību rēķina, kā to stāsta limbažnieki un Jaundžeikars. Protams, mani interesē peļņa, taču tikpat mani uztrauc, lai manā uzņēmumā strādājošiem deviņiem cilvēkiem būtu darbs. Un to, ko es nenopelnīšu uz katra grants kubikmetra, es ar uzvijām atgūšu, pārvedot uz vajadzīgo vietu to ar savu transportu."

Arī Zeltiņš norāda, ka ekonomiskā izdevīguma vietā šobrīd Vidrižos nostrādājušas politiskas intereses. Viņam tas šķiet nepieņemami, jo "naudai ir jātaisa nauda, nevis politika, bet Latvijā notiek otrādi - politika tiek izmantota naudas taisīšanai".

Jaundžeikars par Simsona izteicieniem ir izbrīnīts un apgalvo - neko tamlīdzīgu viņš nav teicis.

"Tās ir pilnīgas muļķības. Tie ir slikta inženiera murgi. Es tikai gribēju viņam palīdzēt glābt saimniecību, un arī tā iešana pie Godmaņa un Feifera jau nebija domāta viņa dēļ. Es te domāju visu lauksaimniecību kopumā," apgalvo politiķis.

Kāpēc Simsonam vajadzētu viņu apmelot, Jaundžeikars nezina. Tomēr par Zeltiņam iznomāto grants karjeru arī viņam ir sava viedoklis un viņš to neslēpj: "Manā rīcībā nav pilnas informācijas par grants karjeru, taču es joprojām uzskatu, ka pagastam nomas līgums ir jāslēdz ar tādu uzņēmumu, kurš spētu dot labumu ilgtermiņā. Tādi grants izbārstītāji pa labi un pa kreisi kā Zeltiņš mums nav vajadzīgi. Man galvenais, ko no tā iegūs pagasta kabata, un es redzu, ka "Limbažu ceļu" piedāvājums ir labāks."

Savukārt Vidrižu deputāti uzskata, ka "matemātika Jaundžeikara kungam nav stiprā puse", turklāt SIA "Limbažu ceļi" valdes priekšsēdētājs Andris Garklāvs ir LPP/LC biedrs.

Ar Jaundžeikara rīcību, uzzinot, ka viņš publiski nodēvēts par "pešku", tagad ir neapmierināts arī Vidrižu pagasta padomes priekšsēdētājs un LPP/LC biedrs Ļevšins.

"Tagad, kad fakti nākuši atklātībā, man jāatzīst - jā, patiesi Saeimas deputātu un LPP/LC biedru Dzintaru Jaundžeikaru interesēja, kam īsti tiks iznomāts grants karjers. Kaut arī viņš neiepazinās ar abu pušu piedāvājumiem, tomēr sarunā ar mani viņš izteica striktu viedokli - deputātiem būtu jābalso par SIA "Limbažu ceļi" piedāvājumu. Kādēļ, to viņš nepateica. Zinu, ka šā uzņēmuma vadītājs Andris Garklāvs arī ir LPP/LC biedrs. Arī es pats savulaik partijā iestājos pēc Jaundžeikara uzaicinājuma. Kad viņš Saeimā vadīja Tautsaimniecības komisiju, arī es tur tiku pieņemts oficiāli darbā. Pēc Jaundžeikara aiziešanas no šā posteņa man nācās pamest darbu Saeimā."

Garklāvs uzskata, ka apvainošana darījumu izkārtošanā neatbilst patiesībai: "Es patiešām esmu LPP/LC biedrs, taču nevaru nekādi sasaistīt Vidrižus un Jaundžeikara izteikumus. Es neticu, ka viņš tā ir teicis! Mūs, protams, neapmierina pagasta padomes lēmums iznomāt karjeru Zeltiņa kungam. Mūsuprāt, tas ir nelikumīgs. Vai to apstrīdēsim, vēl nezinu. Taču pats uzskatu, ka mūsu piedāvājums bija krietni izdevīgāks. Mēs taču arī solījām gan noasfaltēt ceļu, gan vairākus laukumus. No pagasta puses tā ir tikai spēle ar skaitļiem. Atšķirība starp mums un Zeltiņa kunga vadīto uzņēmumu ir šāda: mūs kā uzņēmējus interesē ražošana, bet Zeltiņu - tikai izdzīvošana."

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu