Rūpes par mikroklimatu virtuvē (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virtuves iekārtošanā svarīgs ir labs mikroklimats - gaisam jābūt svaigam, bet ne vēsam. Visiem materiāliem jābūt viegli tīrāmiem un izturīgiem. Tādējādi ar radošu pieeju vien nepietiks. Nāksies risināt arī dažādus tehniskas dabas jautājumus.

Accenta dizaineri uzsver, ka virtuvē, tāpat kā citās mājokļa telpās, nepieciešams svaigs gaiss. It īpaši tad, ja saimniece daudz laika pavada pie plīts. Ja laikus neizvēdināsiet tikko ceptas vistiņas vai pīrāgu aromātu, tas pārvērtīsies par netīkamu virtuves smārdu, kas ar laiku iekļūs arī citās mājokļa telpās. Ja visapkārt valda ēdnīcas aromāts, tad laiks aizdomāties, ka varbūt virtuvē ar ventilācijas sistēmu viss nav kārtībā.

Pārbaudīt, vai gaisa izvades sistēma darbojas, nav grūti. Pielieciet pie ventilācijas restītes papīra lapu. Ja tā "pielīp", viss kārtībā. Līdzīgu pārbaudi var veikt arī ar sērkociņu vai svecīti. Ja liesma liecas uz ventilācijas sistēmas pusi, tā darbojas.

Accenta dizaineri uzsver, ka ventilācijas sistēma vairumā gadījumu nedarbojas tad, ja piesārņoti kanāli. Protams, pastāv arī iespēja, ka kāds no daudzdzīvokļu nama kaimiņiem veicis "uzlabojumus", sistēmu aizbūvējot vai izjaucot, tomēr tas nav pārāk izplatīti. Ja sistēma aizsērējusi, par to vajadzētu paziņot nama apsaimniekotājiem, kas problēmu novērsīs. Ja vēlaties, lai gaiss virtuvē vienmēr būtu tīrs un svaigs, tad ar iepriekš minēto parasto ventilācijas sistēmu būs par maz.

Kā zināms, ēdiena gatavošanas laikā izdalās dažādas vielas, kas nav pārāk labas veselībai. Turklāt virtuves mēbelēm, griestiem un sienām tauku un kvēpu daļiņas arī nenāks par labu. Lai stāvokli uzlabotu, var iegādāties tā dēvēto tvaiku nosūcēju. Pārdošanā ir visdažādākie šo ierīču modeļi. Atliek tikai izvēlēties atbilstoši to jaudai un virtuves platībai. Turklāt tvaiku nosūcēja platumam jābūt lielākam par plīts platumu.

Svarīgs faktors ir arī ierīces darba režīms. Te pastāv divas iespējas - gaisa nosūkšana vai recirkulācija. Pirmajā gadījumā ierīce savāc gaisu un izvada to ārā. Otrajā variantā gaiss iziet cauri filtram, attīrās un nonāk atpakaļ telpā.

Pirmā tipa ierīces labāk likvidē virtuves aromātus un klusāk darbojas, turklāt nav nepieciešamības mainīt filtrus. Tomēr ne vienmēr pastāv iespējas izvadīt gaisa plūsmu ārā.

Mēdz būt arī universālas ierīces, kas savieno abus režīmus.

Izvēloties tvaiku nosūcēju, jāraugās arī, lai tas iederētos interjerā.

Apdare

Virtuves izskats lielā mērā atkarīgs no tā, kas atrodas uz grīdas un sienām.

Sāksim no apakšas. Accenta dizaineri atgādina, ka lieli raksti uz grīdas vizuāli samazina telpu, bet sīki - tās robežas it kā paplašina. Tāpat spīdīgs segums rada vizuālu plašumu, bet matēts padara to šaurāku. Tomēr grīdas izvēlē svarīgākais ir materiāls. Ilgmūžīgs un mūsdienīgs ir vinila segums. Arī linolejs ir izturīgs un antistatisks, un to ir viegli notīrīt. Virtuvei labāk izvēlēties dabīgo linoleju, jo tas ir ekoloģiskāks. Telpai mājīgumu noteikti piešķirs koka grīda. Te iespējami vairāki varianti - dēļi, gabalu parkets vai parketa plāksnes. Šādas grīdas kalpo ilgi un uzticami, taču prasa rūpīgu un regulāru kopšanu. Virtuvē var izvēlēties arī laminātu. Kaut arī tā izskats dažkārt atgādina koka tekstūru, tas pieskaitāms pie sintētiskajiem materiāliem. Lamināta segums ir izturīgs pret mitrumu, un to nav grūti ieklāt.

Virtuvē iespējams izvēlēties arī flīzes, tomēr jāņem vērā, ka pēc kāda laika to virsma no slodzes var pārklāties ar mikroplaisām.

Sienu apdarē var izmantot tapetes, taču jāņem vērā, ka tās ir ļoti uzņēmīgas pret tauku mikrodaļiņām un tvaikiem. Tāpēc labāk izvēlēties vinila vai mazgājamās tapetes, kas izturēs mitru uzkopšanu.

Atsevišķi telpu Accenta dizaineri iesaka ņemt vērā kādu niansi. Proti, ja virtuves logi ir uz ziemeļu pusi, tad bēšas, zeltainas vai rozīgas tapetes virtuvei piešķirs zināmu vizuālo "siltumu".

Un visbeidzot - griesti. Accenta dizaineri iesaka: virtuvē tiem jābūt viegli tīrāmiem un mitrumizturīgiem. Griestus var darināt no speciālām plāksnēm, kuras var viegli pielīmēt bez īpašas virsmas sagatavošanas. Tiesa, mūsdienīgāk izskatīsies iekarami griesti no paneļiem vai līstēm. Turklāt zem tiem var noslēpt komunikācijas un tajos var izvietot iebūvējamos gaismekļus. Jāņem gan vērā, ka iekaramie griesti telpas augstumu samazinās par 7-10 cm. Griestu izveidē var izmantot arī ģipškartonu, taču šis process prasīs vairāk darba. Kad loksnes nostiprinātas, tās nepieciešams nošpaktelēt un nokrāsot. Tajā pašā laikā šis materiāls labi slāpē skaņu un no tā var veidot vairāku līmeņu un dažādu formu konstrukcijas.

Arī ar nostiepjamiem griestiem iespējams realizēt dažādas interesantas dizaina iespējas. Tiesa, ja špaktelējot vai krāsojot šī virsma tiks sabojāta, vajadzēs mainīt visu segumu. Taču, ja augšējie kaimiņi sarīkos "plūdus", ūdens tiks aizturēts. Vienkāršākajā variantā virtuves griestus var apmest un nokrāsot. Tas neprasīs daudz laika, turklāt būs iespēja izvēlēties toni atbilstoši kopējam interjeram.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu