Noraida ZZS pieprasījumu par Latvijas līdzdalību Visaginas AES

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) par Latvijas līdzdalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecības finansēšanā.

ZZS pieprasījumu 25.janvārīja neatbalstīja arī Saeimas Pieprasījumu komisija.

Kā toreiz norādīja Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (ZRP), komisija šo pieprasījumu noraidīja, uzskatot, ka Ekonomikas ministrijas un valdības veiktā darbība pašreizējā posmā, kad vēl nav pieņemts galīgais lēmums par Latvijas līdzdalību Visaginas AES būvniecībā, ir adekvāta un atbilstoša projekta attīstības fāzei.

«Situācija ir tāda, ka šis objekts atrodas citas valsts teritorijā, ir veiktas visas Eiropas Savienības ekspertīzes un faktiski jau ir izsniegta būvatļauja šim objektam, un Latvijā mēs nevaram kaut kādā veidā aizliegt vai apturēt atomelektrostacijas celtniecību. Jautājums ir - vai mums ir izdevīgi piedalīties, lai kompensētu iztrūkstošās enerģijas jaudas?» pauda Ražuks.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Par pieprasījuma pieņemšanu vai noraidīšanu lemj Saeima.

Pieprasījumā skaidrots, ka 2006.gadā Baltijas valstu premjerministri bez diskusijas Saeimā un bez Latvijas sabiedrības informēšanas par savu nodomu parakstīja kopēju komunikē par sadarbību jaunas atomelektrostacijas - Visaginas AES - būvniecībā Lietuvā. Par Latvijas līdzdalības lietderību šajā projektā nav notikušas debates Saeimā.

«Rodas iespaids, ka jautājums par miljarda eiro (703 miljonu latu) ieguldījumu Latvijas videi un iedzīvotāju drošībai potenciāli bīstama kaimiņvalsts uzņēmuma būvniecībā ir jau izlemts un nediskutējams,» teikts iesniegumā.

Pēc avārijas Fukušimas AES Japānā ZZS ir pastiprinājušās bažas par kodolenerģijas izmantošanas drošību. Esot zīmīgi, ka laikā, kad Latvijas valdība pauž viennozīmīgu atbalstu AES būvniecībai pie pašas Latvijas robežas, «vairākas valstis (Vācija, Šveice un citas) nolēmušas tuvāko desmitgažu laikā apturēt savu AES darbību, nemaz nerunājot par jaunu objektu būvniecību».

Latvijas suverenitātes, drošības un vides apdraudējums ir acīmredzams, un tas liek apšaubīt Latvijas līdzdalības Visaginas AES lietderību, teikts ZZS paziņojumā. Ieguldot ievērojamus līdzekļus citas valsts ekonomikā, Latvija zaudēs savas valsts ekonomikas attīstībai tik nepieciešamos resursus un no tā neko neiegūs neviena nozare, uzskata ZZS deputāti.

ZZS vēlējās no premjera uzzināt, kāda ir lielākā summa, ko Latvija ir gatava ieguldīt citas valsts uzņēmumā Visaginas AES un no kādiem avotiem tā tiks iegūta. Tautas kalpi vaicāja, uz kādiem nosacījumiem Latvija saņems AES ražoto elektroenerģiju un kāda būs šīs enerģijas cena. ZZS pārstāvji premjeram vaicāja, vai valdībai ir pārliecība, ka Latvijai nebūs jāpiedalās kodolatkritumu glabātuves celtniecības finansēšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu