ASV ziņojums: Latvijā tiek ievērotas pilsoņu un nepilsoņu cilvēktiesības (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā kopumā tiek ievērotas gan pilsoņu, gan lielās nepilsoņu kopienas cilvēktiesības, valda preses un runas brīvība, tomēr pastāv problēmas vairākās jomās, uzskata ASV Valsts departaments.

Ikgadējā departamenta pētījumā par cilvēktiesību stāvokli 2008.gadā paustas bažas par korupcijas problēmu Latvijā un problēmām tieslietu sistēmā, norādot uz policijas vardarbību pret ieslodzītajiem un apcietinātajiem, sliktajiem apstākļi ieslodzījumu vietās.

Ziņojumā izcelts gadījums par 2007.gada jūnijā Siguldas policijas iecirknī no galvas traumas mirušo uzņēmēju Kasparu Ieviņu-Bambi, kā arī bijušā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsleitnanta Edgara Gulbja lieta, norādot, ka Gulbja apsūdzību izmeklēšanā par policistu vardarbību pret viņu panākts minimāls progress.

ASV Valsts departamenta ziņojumā paustas bažas par amatpersonu spiedienu runas brīvības ierobežošanai, kā piemēru minot ekonomista Dmitrija Smirnova un popmūziķa Valtera Frīdenberga aizturēšanu par izteikumiem attiecībā uz iespējamu nacionālās valūtas lata devalvāciju.

Kopumā preses brīvība Latvijā ziņojumā novērtēta atzinīgi, norādot, ka gan valsts, gan privātie mediji, gan interneta mediji ir brīvi un aktīvi un var bez ierobežojumiem paust visdažādākos uzskatus. Arī krievu valodā iznākošo mediju aktivitāte ir liela.

"Latvijā nepastāv oficiāla sabiedrisko vai privāto mediju cenzūra, tomēr vadošie politiskie spēki ik pa laikam mēģina ietekmēt sabiedriskās televīzijas saturu," teikts ziņojumā, kā piemēru norādot 14.maijā notikušo LTV direktora Edgara Kota nopratināšanu Saeimas Nacionālās drošības komitejā, kas paudusi neapmierinātību par valdības kritizēšanu.

Ziņojumā arī pieminēta LTV žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefona sarunu noklausīšanas lieta, kurā tiesa lika valstij izmaksāt žurnālistei kompensāciju 100 000 latu apmērā.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijā valda iedzīvotāju pulcēšanās, pārvietošanās, kā arī reliģijas brīvība.

Valsts departamenta ziņojumā paustas bažas par patvēruma meklētāju iespējām Latvijā, norādot, ka robežsardze sistemātiski atraida personas, kas mēģina iekļūt valstī caur robežpunktiem.

Attiecībā uz nepilsoņu problēmu Latvijā ziņojumā norādīts, ka Latvija garantējusi visiem nepilsoņiem tiesības naturalizācijas kārtībā iegūt pilsonību. Tomēr paši nepilsoņi neizmanto šo iespēju, aizbildinoties ar iedomātu negodīgumu - prasību iziet naturalizācijas procesu, nevis pilsonības piešķiršanu automātiski.

Ziņojumā teiks, ka nepilsoņiem Latvijā ir pastāvīgā iedzīvotāja statuss, konsulārā aizsardzība ārvalstīs un tiesības atgriezties Latvijā, kā arī sociālās garantijas un pilntiesīgas nodarbinātības tiesības, izņemot dažus augstus amatus valdībā un nacionālās drošības sistēmā.

Ziņojumā ieteikts ievērot Eiropas organizāciju rekomendācijas paātrināt nepilsoņu naturalizācijas procesu.

Valsts departamenta ziņojumā paustas bažas par korupciju valstī, norādot, ka iedzīvotāju vidū valda pārliecība par plaši izplatītu korupciju visos pārvaldes līmeņos.

Ziņojumā izcelta krimināllieta pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī izmeklēšana pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieku Vladimiru Vaškeviču un digitālās televīzijas krimināllieta.

Ziņojumā paustas bažas par vardarbību pret sievietēm, norādot, ka Latvijā nav spēkā likumi par vardarbību ģimenē. Upuri bieži vien nav informēti par savām tiesībām, bet tieslietu sistēma, ieskaitot tiesas, bieži vien lietas par vardarbību ģimenē neuztver nopietni.

Latvijā nav valsts finansētas patversmes, kas paredzētas vardarbībā ģimenē cietušām sievietēm. Pastāvošajiem krīzes centriem ir ierobežotas iespējas uzņemt cietušās sievietes.

Ziņojumā teikts, ka Latvijā ir izplatīta prostitūcija, kas bieži saistīta ar organizēto noziedzību. Rīga kļūst par aizvien populārāku seksa tūrisma galamērķi.

Latvijā ir spēkā atbilstoši dzimumu vienlīdzības likumi, tomēr valdības kontroles aģentūrām nav zināšanu un resursu uzraudzīt likuma ievērošanu.

Ziņojumā paustas bažas par bērnu aizsardzības un labklājības likumu pilnvērtīgu ievērošanu dzīvē. Pēdējos gados pieaug policijas atklātie gadījumi, kad bērnus regulāri seksuāli izmantojuši "ceļojoši ārzemju pedofili".

Ziņojumā arī norādīts par gadījumiem, kad sievietes un pusaudzes no Latvijas nosūtītas piespiedu prostitūcijā uz ārzemēm. Valsts departaments pauž bažas, ka Latvijas tiesneši nereti neapzinās cilvēku kontrabandas smagās sekas, pārkāpējiem piespriežot minimālus vai nosacītus sodus.

ASV Valsts departamenta ziņojumā teikts, ka Latvijā saglabājas problēma ar rasistiski motivētiem uzbrukumiem, taču nav reģistrēta vardarbība pret ebrejiem.

Valstī nav novērota vardarbība vai diskriminācija pret homoseksuālistiem, tomēr sabiedrībā valda maz tolerances pret homoseksualitāti.

Ziņojumā atzinīgi novērtēts Latvijas valdības plāns romu kopienas problēmu mazināšanai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu