Koziols var zaudēt kontroli pār izdevniecību «Diena»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izdevniecības «Diena» īpašnieks Viesturs Koziols jau tuvākajā laikā var zaudēt kontroli par izdevniecību, kas viņam pastarpināti pieder caur uzņēmumu «Žurnāli», un iemesls tam ir nenokārtotas kredītsaistības pret Rīgas ostas uzņēmumu «Rīgas tirdzniecības osta» (RTO), trešdien raksta portāls «Ir».

Koziols savulaik «Dienas» vajadzībām ņēmis vismaz 2,7 miljonu eiro (1,897 miljonu latu) aizņēmumu RTO, un kredīts bija jāatdod līdz 2011.gada beigām.

RTO valdes priekšsēdētājs Ralfs Kļaviņš portālam apstiprināja, ka līgumā noteiktajā termiņā kredītsaistības nav nokārtotas un saskaņā ar līgumu RTO ir tiesības pārņemt «Žurnāliem» piederošās «Dienas» akcijas.

«Jautājums par šo kredītu tiek risināts. Pagaidām RTO vēl neko nav pārņēmis, taču nevaru likt galvu ķīlā, ka tā nenotiks,» «Ir» atzina RTO valdes priekšsēdis Kļaviņš. No viņa sacītā izriet, ka pašlaik tiek arī meklēta atbilde uz jautājumu, ko «darīt ar »Dienu«, jo ir skaidrs, ka ar tādām izmaksām šis bizness nevar turpināties». Kas varētu kļūt par nākamo īpašnieku, netiek atklāts.

Savukārt Koziols «Ir» izvairījās apstiprināt šo informāciju. «Es varu likt galvu ķīlā, ka šonedēļ nekādas izmaiņas »Dienas« īpašnieku struktūrā nenotiks,» sacīja Koziols. «Kad būs jaunumi, mēs informēsim, pagaidām tādu nav. Es joprojām esmu »Dienā«, savā kabinetā,» viņš teica, neieslīgstot plašākos komentāros.

Portāls atgādina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs patlaban izmeklē Koziola drauga un politiķa Aināra Šlesera iespējami nelikumīgas īpašumtiesības dažādos uzņēmumos. Šīs izmeklēšanas ietvaros 2010.gadā noklausītu sarunu ieraksti, kuru saturs atreferēts medijos, liecina, ka patiesie «Dienas» īpašnieki varētu būt par oligarhiem dēvētie Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs. Visi trīs to kategoriski ir nolieguši.

2009.gada vasaras sākumā laikrakstiem «Diena» un «Dienas Bizness» mainījās īpašnieks. Laikrakstus no «Bonnier Business Press» pārņēma «Nedela S.A.». Vēlāk «Nedela S.A.» valdes loceklis Aleksandrs Tralmaks paziņoja, ka par «Dienas» un «Dienas Biznesa» īpašnieci kļuvusi Roulandu (Rowland) ģimene no Lielbritānijas ar 45 gadu investīciju pieredzi. 2010.gada augustā par 51% «Dienas» akciju īpašnieku kļuva Koziols. 2011.gada februāra sākumā viņš informēja, ka panācis vienošanos ar Roulandu ģimeni, atbilstoši kurai iegūst 98,84% «Dienas» akciju.

RTO pamatdarbība ir saistīta ar ieguldījumu pārvaldi. Tās grupā ietilpst 16 uzņēmumu – «Rīgas Centrālais termināls», «Riga Container terminal», «Riga fertilizer terminal», « Rīgas ostas elevators», «LKK Skonto metāls», «Kravu ekspedīcija», «Baltijas tranzīta serviss», «Liepājas naftas tranzīts», «Juta termināls», «Ogļu termināls», «Rīgas 1. saldētava», «RTO Investīcijas», «RTO Elektrotīkli», «RTO Komunālserviss», «RTO vagonu serviss» un «RTO Management».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu