TP un ZZS aicina Godmani atkāpties papildināta (249)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tautas partija (TP) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) atkāpties no amata. Kā žurnālistiem paziņoja TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš, šajā situācijā nepieciešama valdība, kam ir plašāks Saeimas un tautas atbalsts.

Arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka patlaban ir krīze valdībā, tādēļ nepieciešama jauna valdība.

Segliņš un Brigmanis žurnālistiem norādījis, ka nedēļas laikā nepieciešams izveidot jaunu valdību. Sarunas par jaunas valdības veidošanu notikšot ar visām Saeimas partijām, izņemot ar politisko organizāciju apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā".

"Šādas sarunas vedīs visu partiju vadītāji, lai panāktu rezultātu, ka tiek izveidota plaša koalīcija, tādējādi Saeimā nodrošinot vairāk nekā 51 balsi," piebilda Segliņš.

Segliņš neatbildēja, vai ir jau izraudzīts kandidāts premjera amatam. TP pārstāvji, šodien tiekoties ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, jau nosaukuši savu premjera amata kandidātu, pret kuru, pēc Segliņa vārdiem, prezidenta attieksme esot bijusi "ļoti lietišķa". Noprotams, ka minētais kandidāts varētu būt ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) vai pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP).

Apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK pārstāvji pēc koalīcijas sarunām žurnālistiem atzina, ka šī ir divu lielāko koalīcijas partneru iniciatīva, bet viņi esot spiesti vien vērot situācijas attīstību.

Kā ziņots, politiskā situācija Latvijā īpaši saasinājās pēdējās nedēļās.

13.februārī pēc koalīcijas partneru lēmuma atteikties no valdības reorganizācijas plāniem Valsts prezidents Valdis Zatlers paziņoja, ka Godmanis ir zaudējis viņa uzticību. Zatlers norādīja, ka premjers trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.

Savukārt 16.februārī pēc premjera un prezidenta tikšanās tika paziņots, ka Godmaņa vadītā valdība turpinās darbu. Zatlers valdībai izvirzīja vairākus uzdevumus, starp kuriem bija īstenot Tautas partijas (TP) piedāvāto valdības reorganizācijas modeli.

Pret TP priekšlikumiem iebilda vairāki koalīcijas partneri, saasinot pretrunas koalīcijas partneru starpā.

Kā ziņots, Godmaņa vadītā valdība tika apstiprināta 2007.gada 20.decembrī.

Šajā laikā valdība strādāja saspringtā režīmā un tai bija jāpieņem daudz nopietnu, kā arī plašas diskusijas raisošu lēmumu, piemēram, bija būtiski jāsamazina valsts izdevumi un jāpiesaista starptautiskais aizdevums. Tāpat jāīsteno administratīvi teritoriālā reforma.

Pērn Godmaņa vadībā pat tika sasniegts arī pārliecinošs Ministru kabineta sēžu rīkošanas rekords.

Godmaņa valdību veido četri politiskie spēki - Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), LPP/LC un apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Šīs partijas veidoja arī iepriekšējo, Aigara Kalvīša (TP) vadīto valdību.

Godmaņa valdība ir 33. Ministru kabinets neatkarīgas Latvijas Republikas laikā. Līdz 1940.gadam kopumā bijušas 19 valdības, astoņas no tām vadījis Kārlis Ulmanis. Laikā no 1990.gada Latvijā bijušas 13 valdības, no kurām trīs vadīja Andris Šķēle (TP).

Līdz šim visilgāk izpildvaras vadītāja amatā izdevies nostrādāt Godmanim - no 1990.gada 7.maija līdz 1993.gada 3.augustam. 1991.gada augustā, pēc puča, tika reorganizēta toreizējā Ministru Padome, izveidojot Ministru kabinetu.

Otrs ilglaicīgākais valdības vadītājs bijis Kalvītis, kurš savu amatu saglabāja arī pēc Saeimas vēlēšanām. Valdības vadītāja postenī viņš bija vairāk nekā 1000 dienas. Kalvītis valdību vadīja kopš 2004.gada 2.decembra.

Visīsāko laiku pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas nostrādāja Šķēles otrreiz veidotā valdība - no 1997.gada 13.februāra līdz 6.augustam.

Komentāri (249)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu