Uz nāvi notiesātais Minskas metro lietā apžēlošanu nelūdz

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Dmitrijs Konovalovs, kuram par terorakta sarīkošanu 2011.gada 11.aprīlī Minskas metro stacijā «Oktjabrjskaja» piespriests nāvessods, spriedumu atzīst par likumīgu un atsakās iesniegt lūgumu par apžēlošanu, piektdien pavēstīja Baltkrievijas ģenerālprokurors Aleksandrs Koņuks.

Konovalovam divreiz atgādināts par iespēju uzrakstīt lūgumu par apžēlošanu un viņš divas reizes no šīm tiesībām atteicies, vēsta ziņu aģentūra «BelTA».

Otrs apsūdzētais apžēlošanu prasa

Otrs šajā lietā par līdzdalību terorismā apsūdzētais Vladislavs Kovaļovs, kuram arī piespriests nāvessods, ir iesniedzis lūgumu par apžēlošanu, atgādināja Koņuks.

«Ģenerālprokuratūras slēdziens Kovaļova lūguma jautājumā jau ir sagatavots, tuvākajā laikā dokumenti tiks nodoti prezidenta apžēlošanas komisijai,» sacīja ģenerālprokurors, piebilstot, ka «sēdes datums, kurā tiks izskatīta Konovalova un Kovaļova lieta, pagaidām nav zināms».

Kovaļovs 7.decembrī uzrakstīja prezidentam Aleksandram Lukašenko lūgumu par apžēlošanu. Par to 9.decembrī informēja viņa māte Ļubova Kovaļova.

Baltkrievijas Augstākā tiesa 30.novembrī piesprieda nāvessodu Konovalovam un Kovaļovam, kas bija apsūdzēti par terorakta sarīkošanu Minskas metro.

Sprādzienā metro stacijā «Oktjabrjskaja» 11.aprīlī tika nogalināti 15 cilvēki.

Pēc sprādziena metro ANO Drošības padome piesardzīgā paziņojumā nosodīja incidentu, kas, «pēc visa spriežot», bijis terorakts.

Notiesātā māte apelē pie Lukašenko sirds

Ļubova Kovaļova īsi pirms sprieduma pasludināšanas vērsās pie Lukašenko ar emocionālu atklātu vēstuli, aicinot izrādīt līdzcietību.

«Es mudinu jūs nesteigties, padomāt par to, izvērtēt visus argumentus,» rakstīja Kovaļova. «Galu galā viens spalvas vilciens var paņemt divu pilnīgi nevainīgu jauniešu dzīvības.»

Varasiestādes līdz šim nav skaidri apliecinājušas, kādi varētu būt apsūdzēto motīvi, tomēr dažas amatpersonas norādījušas, ka uzbrukumi varētu būt sarīkoti ekstrēmi nacionālistisku uzskatu dēļ.

Neilgi pēc aizdomās turamo aresta izmeklētāji norādīja, ka viens no motīviem, kas pamudinājis terora akta veicējus uz noziegumu, esot bijis naids pret cilvēkiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu