No amata atkāpusies Laila Freivalde (32)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien no amata atkāpās Zviedrijas ārlietu ministre Laila Freivalde pēc apsūdzībām, ka viņa esot rīkojusies nekonstitucionāli, slēdzot ultralabējas ievirzes interneta lapu, kura bija publicējusi karikatūras par pravieti Muhamedu.

Freivalde atkāpusies no amata tikai sešus mēnešus pirms vēlēšanām, kurās, pēc analītiķu domām, valdošajiem sociāldemokrātiem paredzama sīva cīņa ar opozīciju.

"Pašreizējos apstākļos es uzskatu par neiespējamu turpināt darbu un tāpēc esmu nolēmusi atkāpties no amata," preses konferencē paziņoja Freivalde. Freivalde atzīmē, ka atkāpusies mēdiju spiediena rezultātā.

Ārlietu ministra amatu uz laiku pārņems premjerministra vietnieks Buse Ringholms, paziņoja Zviedrijas premjerministrs Jērans Pēršons.

"Tas bija viņas pašas lēmums," teica Pēršons.

Kā ziņo radio SWH korespondente Stokholmā, Freivaldes atkāpšanās galvenie iemesli ir tendence izvairīties no tiešas atbildes un nevēlēšanās teikt patiesību par savu rīcību Muhameda karikatūru konfliktu laikā.

Tāpat viņa centusies izvairīties no atbildības arī Āzijas cunami laikā, kad starp vairāk nekā 200 000 bojāgājušo bija arī aptuveni 500 zviedru. Par nemākulīgo rīcību cunami laikā Freivalde tika asi kritizēta, un valsts mediji un sabiedrība viņai nav piedevuši.

Karikatūru konflikta sākumā Freivalde apgalvoja, ka neesot zinājusi par Ārlietu ministrijas kontaktiem ar kompāniju, kas izvietojusi interneta lapu, kurā tika rīkots jauns Muhameda karikatūru konkurss. Tomēr šonedēļ publicētie dokumenti liecina, ka viņa bijusi informēta par Ārlietu ministrijas pārstāvja sarunām ar kompāniju, kura pēc tam slēdza interneta lapu, kas piederēja pret imigrantiem naidīgi noskaņotajai Zviedrijas Demokrātiskajai partijai.

Politisks spiediens uz kompāniju, lai tā slēgtu šādu interneta lapu, būtu pretrunā ar Zviedrijas konstitūciju.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu