Policija kritiski vērtē iespēju iedzīvotājiem iegādāties alkometrus (79)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceļu policijas biroja priekšnieks Edmunds Zivtiņš kritiski vērtē iespēju iedzīvotājiem iegādāties alkometrus, motivējot, ka alkohola lietošana jebkādos daudzumos un transportlīdzekļa vadīšana nav savienojama.

Kā noskaidrojām, interneta veikalos iespējams par pāris desmit latiem iegādāties arī alkohola testeri. Preces piedāvātāji interesentiem skaidro, ka alkohola lietošanai var būt negatīvas sekas un tā var radīt nepatīkamas situācijas. Lai izvairītos no šīm nepatīkamajām situācijām, veikalu īpašnieki aicina iegādāties alkohola testeri.

Savukārt Zivtiņš norāda, ka šādai alkometru iegādei var būt arī negatīva tendence, jo cilvēki, lietojot grādīgos dzērienus, veiks pārbaudes un, secinot, ka vēl alkohola daudzums organismā ir pieļaujamās robežās, turpinās to lietot.

Tomēr jau pēc nelielas alkohola devas organismā cilvēku reakcija samazinās un palielinās iespēja izraisīt smagus ceļa satiksmes negadījumus, tāpēc Ceļu policijas vadītājs uzskata, ka alkohola lietošana pat nelielās devās un turpmāka automašīnas vadīšana nav pieļaujama.

Zivtiņš arī atzina, ka cilvēkiem, kuri būs iegādājušies dažādus alkometrus, var nesakrist rezultāti, jo ne visi publiski pieejamie alkometri ir sertificēti un uzrāda precīzus rādījumus.

LETA jau ziņoja, ka pērnā gada nogalē Ministru kabinets (MK) noteica prasības alkometriem jeb mēraparātiem, ar kuriem nosaka alkohola koncentrāciju personas izelpotajā gaisā.

Pieņemtie noteikumi attiecas uz alkometriem, ar kuriem Valsts policijas un Valsts robežsardzes darbinieki nosaka alkohola koncentrāciju transportlīdzekļu vadītāju izelpā, kā arī uz alkometriem, ar ko policijas darbinieki pārbauda, vai personas nav lietojušas alkoholu, ja atzinums nepieciešams, lai apstiprinātu likumpārkāpuma faktu vai objektīvi izskatītu lietu par likumpārkāpuma izdarīšanu.

MK noteikumi paredz, ka alkometrus, kas ir likumīgi ražoti vai laisti apgrozībā kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm vai Turcijā, vai kas ir likumīgi ražoti kādā no Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas valstīm, kas ir Eiropas Ekonomikas zonas līguma līgumslēdzēja puse, ir tiesības piedāvāt Latvijā, ievērojot savstarpējās atzīšanas principu.

Vienotas prasības noteiktas, lai personu izelpotā gaisa kontrolē tiktu izmantoti vienveidīgi mēraparāti ar noteiktiem tehniskiem rādītājiem.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu