Prāmī "Estonia" ieplūda vairāk ūdens, nekā uzskatīts līdz šim (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiska zinātnieku grupa secinājusi, ka prāmī "Estonia" ieplūdis vairāk ūdens, nekā uzskatīts, un tā dēļ prāmis varētu būt nogrimis 25 minūtes agrāk, nekā uzskatīts līdz šim, vēsta Igaunijas sabiedriskā radio korespondente Zviedrijā Anu Kaupmēsa.

Gēteborgas Čalmersa Tehniskās universitātes zinātnieku grupa secinājusi, ka pēc tam, kad liels vilnis norāva prāmja priekšgala vizieri, kuģa automašīnu klājā ieplūda gandrīz 1200 tonnas ūdens minūtē.

Tas ir vēl viens zviedru zinātnieku secinājums, kas atšķiras no oficiālajā ziņojumā par prāmja "Estonia" katastrofu esošajiem datiem. Oficiālajā ziņojumā teikts, ka prāmī ieplūda 300-600 tonnas ūdens.

Zviedru zinātnieki tagad vēlas noteikt, tieši cik daudz ūdens ieplūda kuģī. Ja automašīnu klājā ieplūdušais ūdens palika kuģī un neizplūda, tas varētu būt iemesls, kāpēc prāmis nogrima tik strauji.

Tās pašas universitātes zinātnieki jau agrāk secināja, ka prāmis sācis grimt divas trīs minūtes pēc plkst. 1. Galaziņojumā minēts, ka prāmis sācis grimt plkst. 1.14. Starptautiskā izmeklēšanas komisija uzskata, ka prāmis nogrimis plkst. 1.50, bet Gēteborgas zinātnieki - ka plkst. 1.25.

Zinātnieki kopā ar saviem kolēģiem no Skotijas un Nīderlandes nodarbojas ar iespējamo prāmja katastrofas iemeslu izpēti bijušās Zviedrijas valdības uzdevumā. Zinātnieki strādās līdz martam, lai noteiktu prāmja nogrimšanas gaitu un izteiktu rekomendācijas šādu katastrofu novēršanai.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima 1994.gadā Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes vētras laikā, aizraujot dzelmē 852 cilvēku dzīvības. Kad katastrofas vietu sasniedza glābēji, ledainajā ūdenī bija izdzīvojuši tikai 137 cilvēki.

Pasažieru vidū bija 29 Latvijas iedzīvotāji, no kuriem izglābās tikai seši. Prāmja "Estonia" nogrimšana ir Eiropā traģiskākā miera laika jūras katastrofa.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu