Rolanda Zagorska dzīvesvieta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aprīlī apritēs trīs gadi, kopš aktieris Rolands Zagorskis kopā ar savu ģimeni – sievu Lieni un dēliņu Markusu, sievasmāti un sievas vecmammu – dzīvo Berģos, netālu no Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja. Vasaras namiņš pēc remonta ir ieguvis pavisam citu izskatu gan no iekšpuses, gan no ārpuses, un tagad tā kopējā platība ir aptuveni 200 kvadrātmetru.

Lai mājā būtu vairāk vietas, tai izveidoja piebūvi, kurā šobrīd ierīkota plaša dzīvojamā istaba ar kamīnu. Rolands, kopā ar ģimeni iekārtojot savu mitekli, pavisam neapzināti interjerā ienesis mazliet Brīvdabas muzeja motīvu. Likumsakarīgi, jo muzejs ir turpat kaimiņos.

Pārdevuši savu dzīvoklīti Viestura prospektā, Zagorsku ģimene tika pie starta kapitāla, lai varētu nopirkt nepieciešamos materiālus un sākt atjaunot vasaras namiņu Berģos. "Pārcelties uz dzīvi šajā mājā mūs uzaicināja manas sievas vecvecmamma un mamma. Senāk šajā namiņā mitinājusies arī Dailes teātra 30. gadu zvaigzne aktrise Emīlija Viesture, bet vēlāk šeit dzīvoja mana tagadējā sievasmāte un sievas vecmamma. Vecvecmāmiņas Helēnas mazā istabiņa bija jau sākusi pelēt, taču tik un tā viņai tā bija ļoti mīļa, tāpēc bija grūti viņu pierunāt kādu laiciņu padzīvot citur, kamēr istabu izremontēs. Jau trešajā dienā vecvecmamma gribēja atpakaļ uz mājām. Mums paveicās ar meistaru, kurš bija izcils amatnieks savā profesijā, un viņš patiešām trijās dienās izremontēja šo istabu – nojauca krāsni, ierīkoja centrālapkuri, nomainīja grīdas segumu, logus, salaboja sienas," stāsta Rolands. Pirms remonta vasaras mājā nebija ierīkota ne kanalizācijas sistēma, ne centrālā apkure. Arī krāsnis bija vecas un tās vajadzēja nomainīt.

SARKANA, AR AFIŠU STABU PAGALMĀ

Pagalmā nevar neievērot afišu stabu, bet tam jau skatuves mākslinieka pagalms ir visīstākā vieta. Mājas fasādi tumši sarkanā krāsā pati savām rokām nokrāsoja Rolanda sieva Liene. Protams, joprojām nevar teikt, ka māja ir pilnībā pabeigta. "Sīkumi parasti prasa visvairāk laika, bet man patīk pašam iekārtot savu dzīvokli. Man patīk mazgāt traukus un grīdu. Varbūt tas tāpēc, ka esmu uzaudzis ģimenē, kurā mēs, astoņi cilvēki, sadzīvojām 18 kvadrātmetru platībā komunālajā dzīvoklī. Man vienmēr paticis kopt to vietu, kur es atrodos," saka Rolands. Vislielāko paldies viņš tomēr teic diviem meistariem no Gaujienas – Francim un Jurim. "Viņi abi māju uzbūvēja četru mēnešu laikā. Par to, cik mūsu eksperiments ir veiksmīgs, vēl pagaidām grūti spriest, jo pagājuši tikai trīs gadi".

MĒBELES AR PIEREDZI

Rolandam nebija daudz mēbeļu, ko paņemt līdzi no iepriekšējās dzīvesvietas uz jauno mitekli, tāpēc nācās visu sagādāt no jauna. Ādas dīvāni uz dzīvojamo istabu atceļoja no kāda lietotu mēbeļu veikala. "Pirms kāda laika, pateicoties savam znotam Edmundam, es ieguvu dažas bāra mēbeles. Tās šurp atceļoja pēc tam, kad beidza pastāvēt kāda firma, kura plānoja ierīkot kafejnīcu," stāsta Rolands. Virtuvē savu vietu atradusi bijušās kafejnīcas bāra lete, un arī dzīvojamā istabā atrodas kāds no bāra letes fragmentiem. Līdzās bāra letei ir mazs apaļš galdiņš, kas dzīvojamās istabas atsevišķā stūrītī ienes krodziņa atmosfēru. Galds noder gan ģimeniskām vakariņām, gan ir piemērota vieta, kur vakarā kopā ar draugiem uzspēlēt zolīti. Kad Konventa sētā kāda kafejnīca remontēja savas telpas, Rolands no viņiem atpirka bāra krēslus. "Lats par vienu krēslu," smej Rolands. Sarkanais samta dīvāns ir dekorācija no izrādes Dubults neplīst, bet no jauna nopirkts dzīvojamajā istabā ir tikai televizors. Dzīvojamo istabu papildina ne tikai daudzie istabas augi, bet arī gleznas un ierāmētas fotogrāfijas ar Zagorsku ģimenei mīļām atmiņām. Te ir mazais Markuss kopā ar Valsts prezidenti, skaista kopbilde no Norvēģijas, brīdis no Rolanda un Lienes kāzu ceļojuma.

NEAPSTRĀDĀTO DĒĻU EFEKTS

Mājai no jauna izveidoja piebūvi. Kad piebūves konstrukcijas bija gatavas, Rolands plānoja, ka dzīvojamās istabas sienām noteikti jābūt pārklātām ar baltu rīģipsi. "Taču brīdī, kad meistari bija pabeiguši būvēt sienas un sijas, es ienācu un teicu: "Stop! Vairāk arī neko te nedarīsim." Meistars Juris brīnījās – ja būtu zinājis, ka gribēsiet, lai koka sienas paliek tādas, kādas tās ir, viņš būtu dēļus izvēlējies un salicis rūpīgāk, ko izmantot mājas sienu apdarei no iekšpuses. Taču tur jau ir tas smukums! Efekts ir nepareizībā," priecājas Rolands. Arī logu apdarei tīšām tika atlasīti nomaļi, pie kuriem vēl būtu saglabājusies koka miza. Neapstrādātu kokmateriālu vienīgais trūkums ir tāds, ka istabā ātri vien sakrājas putekļi, taču Rolands arī par to neskumst. Iespējams, kaut kad tuvākajā laikā viņš realizēs savu ieceri un griestus pārvilks ar linu audumu.

SIMTGADĪGĀS PIRTIŅAS BAĻĶI KAMĪNA APDAREI

Dzīvojamajā istabā izbūvēts arī apjomīgs kamīns. Tā dekoratīvajai apdarei izmantoti apmēram 130 gadu vecas pirts baļķi – īsts atradums. "Meistars, kas mūrēja kamīnu, sagādāja mums šos senlaicīgos pirts baļķus. Tas arī ir viens no visdārgākajiem materiāliem, kas izmantots mūsu mitekļa labiekārtošanai," stāsta Rolands. Plašā dzīvojamā istaba tiek apsildīta ne tikai ar kamīnu, bet visapkārt istabai ir ierīkotas arī apsildāmās grīdas, bet līdzās kamīnam uz grīdas noklāta ir meža cūkas āda. Rolands tomēr atzīstas, ka mednieks viņš neesot: "Cūkādu iegādājos Rīgā, Ziemassvētku tirdziņā. Līdz šim domāju, ka cūkāda ir asa, taču tagad pārliecinājos, ka man nebija taisnība".

VANNAS ISTABA AR JAUNAVAS ZĪMI

No virtuves durvis ved arī uz pirmā stāva vannas istabu. Tā ir gaiša, jo līdzās vannai ir logs uz pagalmu. Vannas telpā dominē zilā un baltā krāsa. Rolands rāda kādu nelielu flīzīti ar zīmējumu, kas iebūvēta starp pārējām baltajām sienas flīzēm: "Tas ir kāda Monreālas vietējā Pikaso mākslas darbs. Tā ir Jaunavas zīme viņa skatījumā. Viens šāds elements atdzīvina visu telpu.".

GUĻAMISTABAS BALTAIS MINIMĀLISMS

Pāris gadu kāpnes, pa kurām no dzīvojamās istabas var nokļūt otrā stāva guļamistabā, bija bez margām. Tad kāpnēm tika izveidotas margas no koka. Kokmateriāls šajā telpā ir kā vienojošs elements, tāpēc labāku risinājumu kāpņu margām grūti iedomāties. Otrajā stāvā ir Lienes un Rolanda guļamistaba – neliela, bet mājīga, ar mākslinieka Jurģa Skulmes gleznu pie sienas. Blakus guļamistabai ir arī otrā stāva dušas telpa.

LOGS STARP DIVĀM ISTABĀM

Zagorsku ģimenei bija svarīgi, lai viņu mājā būtu plašums, bet Rolands noteikti zināja – nekādu aizkaru. "Es tos neciešu. Kādreiz logus piesedza gan ar plānajiem aizkariem, gan arī vēl arī biezajiem tikai tāpēc, ka tā bija pieņemts. Es savā mājā tādus aizkarus nevēlos. Var jau būt, ka kaimiņš redz, ka es te pliks staigāju, bet lai jau papriecājas," joko Rolands un, stāvot dzīvojamajā istabā, rāda uz otro stāvu – tur atrodas guļamistaba, bet istabas sienā redzams logs. Veicot piebūves būvniecību, vasaras namiņa otrā stāva logu neaizmūrēja, bet atstāja kā interesantu interjera sastāvdaļu – logs no istabas uz istabu. Rolands piebilst: "Tagad pa šo logu no guļamistabas var pārredzēt visu, kas notiek dzīvojamajā istabā".

BĒRNISTABA AR PANORĀMU

Šeit ir vietiņa Markusam – viņa dīvāns, viņa rotaļlietas. Rolands atzīst, ka viņam pašam šeit dažkārt patīkot palaiskoties uz dīvāna. "Arī viesi vienmēr mūs uzteic, ka esam ļoti skaisti iekārtojuši savu mājokli. Bet es pats zinu, ka mums ir skaista māja, jo paši esam iekārtojuši to tā, kā vēlējāmies".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu