Vilcinās ierosināt krimināllietu par slepkavību (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērnā gada 11. novembrī Sabilē Vicinsku ģimene zaudēja vienu no saviem dēliem. Jauno puisi aizstāvoties sadūra 36 gadus vecais Normunds Eiholcs. Viņš jau pirms saķeršanās ar jauniešiem esot saņēmis no viņiem mutiskus solījumus, ka viņu piekaus. Līdz pat šim brīdim lietā nav notikusi nekāda virzība uz priekšu.

Lai gan ir uzsākts kriminālprocess, pagaidām šajā lietā nav skaidrības. Pret jaunā krimināllikuma izmantošanu ir visai daudz aizspriedumu, un tas redzams arī Vicinska lietas bremzēšanā, — tā domā advokāts, jo viņš pirms nelaimīgā notikuma bijis Gata Vicinska aizstāvis. Pagaidām advokāts nevēlējās sevi publiskot.

Ieildzis klusums

"Ja cilvēks ir izdarījis kriminālnoziegumu, viņam ir jāatrodas apcietinājumā. Ja cilvēks ir garīgi nepilnvērtīgs, viņš jāpakļauj psihiatriskajām ekspertīzēm, un viņam jānozīmē ambulatoriska pārbaude, lai noskaidrotu, vai nozieguma nodarīšanas laikā cilvēks ir bijis pieskaitāms. Diemžēl nekas no augšminētā nav darīts," uzskata advokāts. Arī Gata krustmāte Inga Priede domā, ka lieta tiek novilcināta: "Gata māte bija aizbraukusi uz policiju un uzzināja — neesot nekādu pierādījumu, ka Eiholcs ir vainīgs. Vai mātei pašai jāvāc pierādījumi, lai pierādītu, ka Gata nāvē vainīgs Eiholcs?" Savukārt policija joprojām ietur neitrālu pozīciju un neizpauž nekādas ziņas par notiekošo. Talsu rajona kārtības policijas priekšnieka vietniece Ligita Boginska norāda, ka pagaidām nekāda informācija par lietas virzību netiek izpausta.

Negaidīja tādu iznākumu

Atgādinām, ka jaunieša ciemošanās pie vecākiem pēc studiju nedēļas augstskolā beidzās ar viņa nāvi. Gatim bija tikai 18 gadi, kad viņa dzīvība aprāvās Pedvālē — sadursmē pie kafejnīcas "Dāre", kur liktenīgajā vakarā notika karaokes pasākums. Pirms liktenīgā notikuma Gatis kopā ar draugiem pirtī pavadīja brīvo laiku. Ap pusnakti viņš piezvanīja mātei, lai viņu kopā ar draugiem aizved uz Pedvāli, kur bija paredzēts karaokes pasākums. Tad — saķeršanās, un pēc diviem naža dūrieniem puisis saļima uz automašīnas pārsega. Viņa pēdējie vārdi bija: "Tusējiet tālāk, ar mani ir cauri."

Gata māte Natālija Vicinska pēc dēla bērēm "Vakara Ziņām" pastāstīja, ka konflikta sākumā Gatis nav bijis klāt. Draugus Eiholcs jau bijis sadūris.

"Kad Gatis ieraudzīja, kas noticis, viņš metās virsū Eiholcam, neklausīdams draugus, kas kliedza, ka pāridarītājam rokās ir nazis. Kad Gati sadūra, neviena likumsarga tur nebija. Policijai tagad ir savs viedoklis par notikušo — viņi uzstāj, ka Eiholcs ir aizstāvējies," tā notikušo atminas Gata māte.

Iedūra sirdī

19. novembrī bija Gata bēres, un tajā pašā dienā Eiholcs iznāca no slimnīcas un devās uz aptieku (Eiholcs sirgst ar ļoti nopietnu slimību, viņam regulāri jālieto specifiski medikamenti. — I. Z.). Eiholcu neaizturēja uz ilgāku laiku, vienīgi nopratināja. "Policijā prasīju: kā Eiholcs var brīvi staigāt apkārt? Izmeklētāja atbildēja, ka pēc būtības tas ir smags noziegums un viņu vajadzētu apcietināt, bet tobrīd viņš bija slimnīcā," — tā Gata māte.

"Gatim trāpīja sirdī un plaušā. Viņu nebija iespējams glābt. Eiholcam veica ekspertīzi, un viņu atzina par pieskaitāmu. Kāda gan var būt stipru zāļu iedarbība, ja medikamentus lieto kopā ar alkoholu?" domā Vicinska.

Gata krustmāte Inga Priede stāsta, ka nesaskaņas starp kandavniekiem, sabilniekiem un talsiniekiem risinātas ar dūrēm, taču pēc tam visi bijuši labākie draugi; daudzi atbraukuši arī uz bērēm.

"Es nemaz nezināju, ka esmu kādu sadūris vai nodūris, to uzzināju, kad gulēju slimnīcā," apgalvo Eiholcs, "un man nebija nekāda uztraukuma. Man uzbruka kādi seši cilvēki, sadauzīja līdz nāvei. Un es būšu vainīgs?" jautā Eiholcs.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu