Ilgstoša slimošana un jautājums par atvaļinājuma naudu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Jau 10 mēnešus esmu uz slimības lapas, kura vēl nav noslēgta. Tiklīdz tas notiks, vēlos doties atvaļinājumā. Kā man aprēķinās atvaļinājuma naudu?

Ja darbinieks nestrādā attaisnojošu iemeslu dēļ, tajā skaitā atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā, darba devējam ir pienākums viņam izmaksāt vidējo izpeļņu. Atbilstoši Darba likuma 75. pantam tā aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem, ņemot vērā darba algu, normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas. Taču, ja pēdējo sešu mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no viņa ienākumiem par darbu sešos mēnešos pirms šā perioda. Savukārt dienas vidējo izpeļņu aprēķina, darba samaksas kopsummu dalot ar nostrādāto dienu skaitu attiecīgajā periodā. Atvaļinājuma naudas apmēru iegūst, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu ikgadējās atpūtas laikā.

Ja vēl slimosiet vismaz divus mēnešus jeb kopumā 12 mēnešus, uz jums būs attiecināma jau cita vidējās izpeļņas aprēķina kārtība. Proti, ja pēdējo 12 mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no valsts noteiktās minimālās mēneša darba algas kopsummas pēdējos sešos mēnešos. Savukārt dienas vidējo izpeļņu šādā gadījumā aprēķina, minimālo algu kopsummu dalot ar darba dienu skaitu šajā periodā.

Vai slimības laiks ietilpst termiņā, kas dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu?

Darba likuma 152. pants noteic, ka laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita gan to laiku, kuru darbinieks faktiski nostrādājis, gan arī laiku, kad viņš savus pienākumus nav pildījis attaisnojošu iemeslu dēļ. Pie tādiem minēts arī pārejošas darbanespējas laiks. Tātad, atrodoties uz slimības lapas, esat sev pelnījis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Man vēl nav izņemts atvaļinājums par nostrādāto pusotru gadu pirms saslimšanas. Vai šo atvaļinājumu jau neesmu pazaudējis, un kā par to aprēķinātu atvaļinājuma naudu?

Labklājības ministrijā apliecināja, ka iepriekš neizmantoto atvaļinājumu neesat zaudējis un joprojām varat lūgt darba devējam jums to piešķirt. Atvaļinājuma naudu par šo laiku aprēķinās, vadoties pēc jau iepriekš izskaidrotās kārtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu