Daimler kukuļošanā RD amatpersonas figurē trīs epizodēs (61)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

No ASV izmeklētājiem saņemtie materiāli liecina, ka lietā par Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļdošanu Rīgas domes amatpersonām figurē trīs epizodes, informē nedēļas žurnāls "Ir"

Kā liecinot ASV lietas materiāli, kopumā autoražotājs no 1998. līdz 2008.gadam 22 valstīs kukuļos samaksājis vismaz 56 milj.ASV dolāru (32,25 milj.latu), no tiem Latvijā palikuši 1,8 miljoni eiro (1,3 milj.latu), kurus samaksājuši rīdzinieki, jo autobusiem tika "uzpūsta" cena un starpība starp patieso un konkursa cenu kā komisija atgriezās pie Rīgas domes amatpersonām.

Pirmā kukuļdošanas epizode attiecoties uz 1998.-200.gadu, kad samaksāti 383 000 eiro (ap 270 000 latu), lai Rīgai nopirktu 40 "Mercedes-Benz" autobusus no meitasuzņēmuma Turcijā. Kā norāda "Ir", tobrīd pie varas Rīgas domē bija un par satiksmi atbildēja partijas "Latvijas ceļš" pārstāvji. ASV izmeklētāju dokumentos neesot norādīts, kā tieši šis kukulis nodots.

Lai uzvarētu nākamajā konkursā par 117 autobusu un rezerves daļu piegādi Rīgai, "Daimler" samaksājis divus kukuļus.

216 000 eiro (ap 152 000 latu) 2002.gadā izlaida caur Delavērā ASV reģistrēta uzņēmuma "Oldenburgh Financial Corporation LLC" kontu kādā Latvijas bankā. Žurnāla "Ir" rīcībā esošajos dokumentos no ASV Tieslietu ministrijas atrodamas divas līdz šim nezināmas detaļas: tobrīd takse bija 5% no līguma summas un tos samaksāja "vienai no Latvijas partijām, kas tobrīd kontrolēja Rīgas domi, ieskaitot augstas amatpersonas dēlu, kurai ir ietekme uz konkursu".

Otrs kukulis - vairāk nekā miljons eiro (703 000 latu) - tika maksāts Oregonā reģistrētajai "United Petroleum Group LLC", un nauda atkal nonāca kontā Latvijas bankā. To samaksāja amatpersonām, kuru partija vairs nebija pie varas tad, kad Rīgai autobusus piegādāja. Kā raksta "Ir", spriežot pēc ASV izmeklētāju materiālos minētajiem laikiem un norādēm, lielākās aizdomas krīt uz LSDSP.

Taču Rīgas domnieku piekukuļošana nebija vienīgais iemesls, kādēļ "Daimler" izmeklēšanas dokumentos parādījās Latvija. Caur "čaulas" firmām, kas bija atvērušas kontus Latvijas bankās, "izmala" vairākus miljonus Krievijas iekšlietu sistēmas amatpersonām. Ziņojumā atrodami vismaz seši pārskaitījumi caur Latvijā reģistrētām fiktīvām firmām.

Var gadīties, ka "Daimler" nav pēdējais skandāls. "Wall Street Journal" aprīlī ziņoja, ka Vācijas un Krievijas izmeklētāji aizdomās par naudas atmazgāšanu, kukuļdošanu un izvairīšanos no nodokļiem tur arī "Hewlett-Packard" (HP). Ir aizdomas, ka HP samaksājis gandrīz 11 miljonus dolāru (6,336milj.latu), lai iegūtu 48 miljonus vērtu līgumu par jaunu informācijas tehnoloģiju sistēmu Krievijas Ģenerālprokuratūrai. Negodīgais darījums noticis 2003.gada augustā ar HP Vācijas meitasuzņēmuma starpniecību, un tajā figurējušas "čaulas" kompānijas ASV, Lielbritānijā, Lietuvā, Austrijā, Šveicē, Jaunzēlandē un Latvijā, raksta "Ir".

Jau iepriekš vēstīts, ka "Daimler" un tā trīs struktūrvienības tiek apsūdzētas par kukuļu maksāšanu vairāku valstu valdībām, tostarp arī Latvijas amatpersonām, liecina ASV tiesā iesniegtie dokumenti.

Vācijas autobūves koncerns "Daimler" atzinis savu vainu ASV apsūdzībās par kukuļdošanu un piekritis samaksāt 185 miljonus dolāru (96,9 miljonus latu), lai noregulētu šo lietu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis resorisko pārbaudi saistībā ar iespējamo kukuļu došanu Rīgas domes amatpersonām.

Par to, ka "Daimler" laikā no 2002. līdz 2006.gadam, iespējams, devis kukuļus Rīgas domes amatpersonām, lai iegūtu tiesības piegādāt "Mercedes Benz" autobusus, vēstīja laikraksts "Biznes&Baltija". Izdevuma rīcībā esošie dokumenti liecinot, ka kukuļos pašvaldības amatpersonām esot tērēti aptuveni 1,8 miljoni eiro (1,26 miljoni latu). Turklāt kukuļi no "Daimler" puses piedāvāti visdažādākie - gan nauda, gan dārgas automašīnas, gan arī darbs šajā kompānijā.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu